(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eigenlijk wilden we deze week helemaal niet opnieuw over onze zuiderburen schrijven, maar ze maken er daar met cannabis zo’n potje van dat we niet anders kunnen. Nu is het weer het Openbaar Ministerie – in de rechtbank van Brugge – dat eist dat een kerel uit Blankenberg een half jaar achter de tralies verdwijnt, simpelweg omdat de beste man een joint rookte in het openbaar!

Jointje smoren bij het Brugse station

De ellende voor de inmiddels 42-jarige Belgische blower begon op 28 november vorig jaar, op het stationsplein in de Vlaamse toeristenstad bij uitstek: Brugge. Maar van enige vriendelijkheid ten aanzien van de doorsnee medemens was in dit geval geen sprake. De politie betrapte onze vriend A.H. namelijk op het roken van een joint, en dan slaan zoals we inmiddels wel weten de stoppen gelijk aardig door bij de autoriteiten.

Het beginnende juridische brandje werd al snel een bosbrand van formaat toen de flikken A.H. fouilleerden en nog eens 26 gram cannabis uit zijn zakken tevoorschijn toverden. Temeer daar in België noch 1 joint noch 26 gram cannabis bij wet is toegestaan of zelfs maar wordt gedoogd…

Een heel kostbare THC-toeter

Wat ze ook in België echter best graag doen is de zaak laten afkopen door de gekliste burger in kwestie. Zo ook hier; de openbare blower A.H. kon (verdere) vervolging afkopen door een zogeheten ‘minnelijke schikking voor openbaar drugsgebruik’ af te tikken.

Dat weigerde onze plantenvriend echter, tot tweemaal toe, al gaf hij gerust wél toe dat ie zijn 26 grams stash net voordat hij werd betrapt gekocht had in het Brugse Astridpark. Wellicht vond onze publieke blower het vliegensvlug kwijtspelen van zowel de brandende joint als de restvoorraad al genoeg straf, wie zal het zeggen?

Alweer stomtoevallig was onze rechtbanktekenaar aanwezig bij de rechtszaak tegen A.H. in Brugge en daar zag hij dat het de verdachte niet in de koude kleren is gaan zitten…

OM fileert A.H. reeds bij voorbaat

Wat we in elk geval zeker kunnen zeggen is dat de openbare aanklager in Brugge er geenszins om kan lachen. Integendeel; A.H. kreeg er deze week in de rechtbank van Brugge vrij hard van langs en dan hebben we het nog alleen maar over de inleidende verbale beschietingen en niet eens die idiote strafeis.

“Je blijft volharden en cannabis roken in het openbaar. Dit is in België nog altijd niet toegelaten en nog steeds strafbaar”, tekende het Nieuwsblad op uit de mond van het OM. En zomaar een beetje zichtbaar aan een joint hijsen, dat is onverantwoord gedrag. “Je loopt op een stationsplein met tientallen kinderen.”

Welja joh, maak je daar maar druk over terwijl de wereld zo’n beetje in brand staat en naar de kl*te gaat. Op 3 april hoort A.H. of hij inderdaad een half jaar (!) achter de tralies mag brommen voor het en plein public smoren van één enkele joint. Oh ja, en alsnog een geldboete betalen, dat ook nog natuurlijk…

[beeld: Shamanska Kate/Shutterstock]
(advertentie)