(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op zaterdag 1 juli werd Nevada – met entertainment metropool Las Vegas – de vijfde staat in de VS waar je legaal recreatieve wiet kan kopen. En dat hebben de 47 dispensaries geweten ook, want al na één week is men praktisch door alle voorraden heen! Reden voor de gouverneur om een ‘statement of emergency’ uit te vaardigen.

Noodplan in Nevada

Dat de legalisering van recreatieve wiet – of ‘adult use’ zoals ze in Amerika plegen te zeggen – in Nevada een succes zou worden, lag wel in de lijn der verwachtingen na de succesvolle voorbeelden van Colorado, Washington, Oregon en Alaska. Ook daar waren er in het begin immers tekorten aan legale wiet in de winkels. Maar dat er al binnen 1 week een noodsituatie zou ontstaan en de overheid noodmaatregelen aankondigt… dat overtreft alle voorspellingen.

Reden voor het state Department of Taxation en gouverneur Brian Sandoval in de staat Nevada om met een noodplan te komen. Vrijdag 7 juli – dus op de zevende dag van legale wietverkoop – maakte de politiek een ‘statement of emergency’ wereldkundig. Daardoor kan er een noodregulering worden aangenomen die het wiettekort moet opvangen.

Gebrek aan distributeurs

Donderdag stemt de Nevada Tax Commission over het plan, dat onder meer voorziet in een groter aantal distributie-licenties voor recreatieve cannabis: vergunningen die het transport toestaan van funwiet van kwekerijen en verpakkingsfaciliteiten naar de dispensaries. Hard nodig ook, want door een juridische strijd over incomplete aanvragen en ruzies over de plekken waar wel en niet verkocht mag worden was er vrijdag nog niet één zo’n licentie uitgegeven… met als gevolg dat de winkels voorlopig geen nieuwe voorraden geleverd krijgen.

Stephanie Klapstein van het Department of Taxation: ‘Gebaseerd op rapporten overtreffen de adult-use marijuana sales bij de 47 retail marijuana stores nu al verreweg de verwachtingen van de industrie. Het ministerie moet daarom het gebrek aan distributeurs direct aanpakken omdat de realiteit is dat veel winkels door hun voorraad heen zijn.’

Koning alcohol

Het bizarre aan het hele Nevada-verhaal is dat de exclusieve distributie van wiet de eerste 18 maanden is toegezegd aan groothandels in… alcohol. Nadat de kiezers afgelopen november voor legalisering stemden hebben 7 drankhandelaren een licentie aangevraagd. Bij de afhandeling daarvan is echter het nodige mis gegaan – zo zijn sommige bedrijven nog niet klaar voor een ‘final inspection’. Daarom opende de overheid begin dit jaar de aanvragen ook voor niet-alcohol bedrijven, bijvoorbeeld voor transporteurs van medicinale cannabis, maar dat eindigde zoals gezegd in de rechtbank…

Onaanvaardbaar voor het Department of Taxation, dat bij monde van Klapstein ook wijst op de vele honderden miljoenen die er in de legale wietbranche zijn geïnvesteerd en de duizenden banen die er nu op de tocht staan door het tekort aan legale cannabis in de 47 dispensaries. ‘En een stilstand in deze markt leidt ook tot een gat in de staatsbegroting’, aldus de woordvoerder.

Slechte zaak voor iedereen

Dat het bij de verkoop van legale funwiet niet om een paar spreekwoordelijke knikkers gaat voor de betrokken partijen, wordt duidelijk uit de eerste cijfers die bekend zijn van de woestijnstaat. Volgens de Nevada Dispensary Association verkochten de winkels tussen 1 en 4 juli voor ongeveer drie miljoen dollar aan wiet, wat de staat dan alvast 1 miljoen dollar aan belastingen oplevert.

Als de verkoop nu staakt heeft dat ook gevolgen voor andere sectoren. De opbrengst van de ‘kweekbelasting’ van 15 procent gaat namelijk naar het onderwijs, terwijl de 10% BTW in het rainy day fund wordt gestort waarmee allerlei gemeenschapsprojecten kunnen worden gefinancierd…

(advertenties)