(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat CDA-premier Dries van Agt in 1976 (!) tekende voor de nieuwe Opiumwet die o.a. coffeeshops gedoogde bleef het akelig stil in zijn partij. Steeds maar weer riepen CDA’er dat alle drugs slecht zijn en verboden moeten worden. Maar 41 jaar na dato hebben we er weer eentje bij de christelijken die normaal doet over cannabis: fractievoorzitter Piet Vreugdenhil van CDA Westland. Hij staat zelfs open voor  (medicinale) wietteelt!

Alles is er klaar voor in het Westland

Dat ze in het Westland best graag een graantje mee willen pikken van (eventuele) legale wietteelt is geen verrassing. Ze hebben er tenslotte alle infrastructuur voor liggen – de befaamde kassen waarin nu bloemen en groenten worden gekweekt – en ruimschoots de landbouwkennis in eigen huis. Aan de traditionele gewassen valt nauwelijks nog fatsoenlijk geld te verdienen, dus waarom dan niet cannabis kweken voor de apotheken en wellicht later zelfs voor de coffeeshops?

Nou verwacht je wel dat verstandige politieke partijen als bijvoorbeeld D66, GroenLinks en PvdA voorstander zijn van gereguleerde wietteelt in het Westland, maar dat ook het CDA zich achter deze plannen schaart…

Wens van de achterban

En toch is het zo mensen, volgens de regionale website ‘Het Hele Westland’ is fractievoorzitter Piet Vreugdenhil van  CDA Westland bereid ‘na te denken’ over het legaal telen van cannabis voor medicinaal gebruik! Dat hij hij zelfs on the record verklaard tijdens de raadsvergadering afgelopen dinsdag.

Fractievoorzitter Piet Vreugdenhil van CDA Westland is een held!

Daarmee luistert Vreugdenhil (toepasselijke naam, het moet even gezegd) overigens vooral goed naar zijn achterban, waarin dus veel boeren, tuinders en andere agrarische ondernemers zitten. Vanuit het Westland liggen er namelijk ‘wensen en voorstellen’ op tafel om legaal mediwiet te gaan kweken in plaats van paprika’s, tomaten, tulpen en rozen…

God’s wegen

Nog gekker wordt het allemaal als we vernemen dat het CDA hier vindt dat er met die gereguleerde wietteelt wordt opgetreden tegen criminaliteit. Normaal klinkt er vanuit het CDA precies het tegenovergestelde: alles wat met wiet van doen heeft is per definitie slecht en crimineel en moet verboden worden.

Maar ja, de wegen van God’s geld zijn klaarblijkelijk ook al ondoorgrondelijk en dus zijn de christenbroeders in het Westland ervan overtuigd dat ze met hun toch al aanwezige kennis, kassen en ‘gecontroleerde teeltomstandigheden’ prima geschikt zijn om cannabis te verbouwen voor de behoeftige patiënten in den lande…

Halleluja, geprezen is de Heer. En in godsnaam promoveer die Piet Vreugdenhil zo snel mogelijk naar Den Haag en zet hem aan de formatietafel daar in plaats van die wereldvreemde Buma, dan kan het misschien nog wat worden met dat nieuwe kabinet ook!

[openingsbeeld:  Natart076/Shutterstock]
(advertentie)