(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sommige kwekers geven hun planten sapjes, suikerwater en andere zoetstoffen. Ze denken dat de top daar zoeter van gaat smaken maar dat is een fabeltje. De enige zoetstof die wel iets voor je toppen doet is melasse. Maar het werkt niet omdat het zoet is. 

Melasse wordt dan ook niet aan planten gegeven als een voedingsstof voor je planten, maar als voedingsstof voor het bodemleven. Het zorgt voor een beter bacteriologisch bodemleven en bevat tevens sporen-elementen en chelaten. Daarnaast beschikt melasse over ongedierte bestrijdende eigenschappen.

004629Melasse of molasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Tot aan de zestiende eeuw werd melasse beschouwd als rommel en gooide men het weg. Je kunt het kopen bij een vestiging van De Tuinen of in reformwinkels.

Je kunt melasse een of twee keer toevoegen tijdens de groeifase, maar meestal wordt het alleen tijdens de latere fase van de bloei gegeven. Aan het eind van de bloei moet je geen melasse meer geven, maar spoelen met schoon afgezuurd water. Let wel op met melasse, want je geeft er al snel te veel van, waardoor de kans op wortelrot toeneemt. Ook kan een overdosering zorgen voor een wiet die naar melasse ruikt en dat is niet de bedoeling. Als je met melasse aan de gang gaat, geef het dan spaarzaam, overdaad schaadt.

Veel kwekers zijn ervan overtuigd dat de trichome productie een boost krijgt door het toevoegen van melasse

Veel kwekers zijn ervan overtuigd dat de trichome productie een boost krijgt door het toevoegen van melasse. Dat komt dus niet door de suikers in het goedje, maar doordat het betere bodemleven voor een gezondere plant zorgt. Er zijn trouwens ook professionele bodemverbeteraars te koop bij de meeste voedingsmerken.

De verhouding melasse ten opzichte van water is 1 eetlepel op ongeveer 4 liter water. Om de melasse gemakkelijk te laten oplossen kun je het eerst even roeren in een een halve liter warm water wat je daarna weer mengt met de rest van het water.

Kweekguru Jorge Cervantes deed eens een experiment met suikerwater en zegt hierover, “de toppen werden zo’n 20% dikker door de suikeroplossing die we in de laatste bloeiweken gaven”.

(advertenties)