(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het geeft toch enigszins te denken als Nederland nu ook al links wordt ingehaald door zijn voormalige Caribische kolonie Aruba. Maar de waarheid liegt niet; minister van Volksgezondheid Dangui Oduber heeft aangekondigd dat medicinale cannabis op het eiland binnen zes maanden volkomen legaal is!

 

Groene revolutie in Amerika

Voor wie de politiek een beetje volgt omtrent de legalisering van (medicinale) cannabis, weet het al langer: de groene revolutie is tot nu toe hoofdzakelijk een Amerikaanse zaak. En dan bedoelen we het complete continent Amerika voor de goed orde, van Canada tot Uruguay.

Ook op de voormalige Nederlandse Antillen is de vonk goed overgeslagen, zo blijkt uit de mededeling van minister Oduber deze week. Voor wie het Papiamento – naast Nederlands de tweede officiële taal op het eiland – machtig is, dit zijn de historische beelden:

Binnen halfjaar legale mediwiet

Voor wie Papiamento niet machtig is, het komt in het kort neer op het volgende. Eerst wordt de wet op twee punten aangepast – ten aanzien van drugs en geneesmiddelen – zodat mensen met mediwiet niet onverhoopt als drugsdealers in de bak belanden, hetgeen uiteraard ook op Aruba lange tijd de dagelijkse praktijk is geweest. Importeurs van cannabis moeten een speciale vergunning aanvragen en dan kan het feest beginnen, volgens gezondheidsminister Oduber nog binnen een halfjaar!

Aruba exportland voor wiet?

Arubanen kunnen straks zowel in gewone (vitamine)winkels als apotheken terecht voor cannabis met CBD en/of een laag THC-percentage. Hebben ze medisch gezien behoefte aan wat sterkers, dan kunnen de ruim 115.000 inwoners naar het ziekenhuis of de huisarts voor een recept voor wietproducten met veel THC erin. Saillant detail is dat dit spul dan wellicht wordt geïmporteerd uit de VS of uit… Nederland.

De legalisering van recreatieve wiet is vooralsnog niet aan de orde op Aruba. Maar net zoals veel andere landen – van Griekenland tot Canada en van Australië tot Zimbabwe – onderzoekt men wel de optie om op grote schaal wiet te gaan kweken, om met de export daarvan de kwakkelende economie te stimuleren.

[openingsfoto:  littlenySTOCK/Shutterstock]
(advertenties)