(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor zover wij weten is er sprake van een heuse wereldprimeur. De gemeente Maui op Hawaii heeft er voortaan een officiële feestdag bij: 14 juni is er namelijk ‘Medical Cannabis Day’. Op die datum in het jaar 2000 werden in de staat Hawaii namelijk de historische mediwiet-wetten aangenomen!

Hawaii laat Nederland een poepie ruiken

In Nederland schaffen zorgverzekeraars zonder nadenken de vergoeding voor medicinale cannabis af. Op Hawaii eren ze de wetsverandering die brede toegang tot mediwiet mogelijk maakte met een feestdag… het kan verkeren.

Zondag 14 juni 2020 was het precies op de top af 20 jaar geleden dat op Hawaii de eerste medicinale cannabishervormingen werden doorgevoerd via de wet. Ter ere daarvan maakte burgemeester Michael Victorino van Maui County de dag ervoor bekend dat 14 juni voortaan een officiële feestdag wordt in zijn  gemeente: Medical Cannabis Day.

Dat deed de burgervader trouwens in een heel toepasselijke setting; in de eerste legale dispensary genaamd Maui Grown Therapies, gelegen in de plaats Kahului. En onder een toepasselijk motto: ‘CELEBRATING 20 YEARS OF PATIENT CHOICE’.

De wet, caregivers en dispensaries

Twintig jaar geleden dus, in het millenniumjaar, tekende toenmalig gouverneur van Hawaii Ben Cayetano de nu geëerde mediwiet-wet. En Maui Grown Therapies was op zijn beurt de eerste in de hele staat met anderhalf miljoen inwoners die op 8 augustus 2017 wiet verkocht aan een patiënt.

Het duurde dus lang voordat ook de ‘medical cannabis dispensaries’ (cannabis-apotheken) op de eilanden werden gelegaliseerd: pas in 2015 was het zover. Voor die tijd waren patiënten voor hun medicijn afhankelijk van zogeheten ‘caregivers’, ofwel aardige mensen die voor hen wiet wilden kweken. Burgemeester Victorino zei tijdens zijn speech dat er op dit moment alleen al in zijn gemeente 6.000 medicinale cannabispatiënten zijn.

‘Dank en erkenning’ voor cannabis

Burgemeester Victorino overhandigde de proclamatie – een duur woord voor de officiële papieren voor de nieuwe feestdag – aan Dr. Gregory Park, de mede-oprichter van Maui Grown Therapies. Daarbij sprak hij, zeker voor een bestuurder, mooie woorden:

“This new, growing, industry supports patients’ choice for holistic, integrative, healthcare options and expands the high value, eco-friendly, agriculture, and well-paid career options for citizens of Maui County. Medical Cannabis Day is an opportunity to thank and acknowledge the Hawaii state and Maui County leadership, physicians and researchers, medical professionals, cultivators, dispensary professionals, patients, and caregivers”

Kijk, zoiets fraais hebben wij in Nederland nog nooit een burgemeester of wat voor politicus dan ook horen zeggen over wiet, medicinaal of niet…

(advertenties)