(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Malta zal voor eeuwig in de boeken in gaan als eerste EU-lidstaat die cannabis legaliseerde, in december 2021. Toch brengt de Times of Malta zondag het nieuws dat de politie een wietteler heeft opgepakt en in de gevangenis gesmeten. Met andere woorden: ook al is wiet legaal, dat betekent niet dat er nu maar op los gekweekt kan worden door cannabisliefhebbers op het Middellandse Zee-eiland…

Drug Squad maakt einde aan wietakkertje

Zondag rukten leden van de Drug Squad dus maar eens ouderwets uit naar de plaats Xewkija. Ergens aan de buitenkant van de oudste nederzetting op het Maltese eiland Gozo bleken wietplanten te groeien. Nadat de politie het veldje al een aantal dagen in het snotje had gehouden, sloegen ze zondag toe en arresteerde de 30-jarige kerel die de dames water kwam geven.

Maar wiet is toch legaal op Malta, inclusief de thuisteelt zeg je? Jawel, dat klopt. Maar de wetgever heeft in alle wijsheid besloten dat je als volwassen burger maximaal vier wietplanten mag grootbrengen, en deze knakker had er 55 staan.

‘Drugs maken voor de smokkel’

Volgens de Drug Squad varieerden de wietplanten in grootte en troffen ze behalve planten in de grond ook nog cannabiszaden en ‘items related to the processing of the drug for trafficking’ aan bij de ongelukkige Maltezer. Ofwel, deze buitenwietkweker zou voor de smokkel/handel bezig zijn geweest. Tja, ziet dat er dan zo uit?

Niet echt toch, of het zou moeten zijn dat ze op Malta zelf dol zijn op buitenwiet en de arme kerel uitsluitend probeerde zijn inkomen aan te vullen door links en rechts eens wat te verpatsen aan een medeburger die zonder wiet zit.

4 wietplanten en maximaal 7 gram wiet is legaal op Malta

Hoe dan ook, de man werd ter plekke en temidden van zijn planten gearresteerd. Daarna toog het gezelschap naar het huis van de wietteler en daar vond de politie ‘nog meer zaken die gerelateerd zijn aan drugsproductie’. Wat dat wordt niet nader uitgelegd, dus het zullen wel gripzakjes of zo zijn geweest. Het onderzoek loopt nog steeds, maar de Times of Malta meldt dat men verwacht dat de man een deze dagen wordt aangeklaagd.

Zo zie je maar dat legalisatie niet de ultieme oplossing is voor problemen die cannabisliefhebbers ondervinden. Want de wet op Malta staat thuisteelt van 4 planten voor persoonlijk gebruik toe en het bezit van maximaal 7 gram wiet. En dan moet je dus geen 55 planten zaaien…

(advertentie)