(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eigenlijk is het een beetje tragisch dat de industriële vezelhennep te lijden heeft onder het imago van ‘zusje wiet’. Immers, met hennep kan de natuur gered worden – denk aan CO2 uit de lucht halen – en je kunt er tienduizenden duurzame, milieuvriendelijke producten van maken. Maar omdat hennep en wiet vaak op één hoop worden gegooid, bijvoorbeeld door de Nederlandse wetgever in onze Opiumwet, komt de volle potentie van hennep er nog steeds niet uit. Maar gelukkig zijn er boeren zoals Tom Pauli.

Politie opgelet, hennep is iets anders dan wiet

Wanneer de politie een wietkwekerij oprolt, spreekt ze van ‘hennepkwekerij’. Daar begint de ellende, of beter gezegd het misverstand, eigenlijk al. Want hennep is geen wiet. Wiet is wel familie van hennep, maar het zijn echt twee totaal verschillende producten. Met als belangrijkste verschil dat je nog niet stoned wordt al zou je een halve hectare hennepplanten in een dag oproken!

Door de jarenlange war on drugs echter, zijn cannabis en hennep min of meer op dezelfde brandstapel beland. Zo mag je in Nederland bijvoorbeeld niet eens een vezelhennepplant in je tuin zetten! Dat ziet onze achterlijke overheid namelijk ook als ‘drugs’, terwijl er maximaal 0,3 procent THC zit in die industriële hennep… een teek wordt er niet eens high van.

LEES OOKDit is het verschil tussen hennep en wiet

Boeren Tom & Tom telen 1 hectare hennep in Belgisch Limburg

Nou ja, we zullen maar denken dat wijsheid ook hier met de jaren komt en dat de teelt van hennep (niet wiet) snel groter wordt. Al is het maar om de klimaatverandering te vertragen, aangezien je met hennep nog veel meer stikstof uit de lucht haalt dan met… bos!

Ook in België telen sommige verstandige boeren – ja, die zijn er ook nog – al hennep. Neem boer Tom Pauli uit Beverlo, die samen met boer Tom Machiels in Beringen 1 hectare hennep kweekt. Pauli heeft een bedrijf voor erosiepreventiewerken in de wegenbouw en is op zoek naar een alternatief voor kokosnetten uit Azië die hij nu altijd gebruikt. De hennepvezel kan een duurzaam alternatief zijn.

‘De vezel van de plant is enorm sterk en gaat lang mee. De plant ziet er wel exact hetzelfde uit als cannabis’, schrijft de nieuwszender TV Limburg over de reportage met boer Tom. Maar gelukkig vertelt boer Tom zelf  nog eens kraakhelder tegen alle – al dan niet nog onnozele – kijkers hoe het nu alweer zit met HENNEP:

(advertentie)