(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alle kweekruimtes zijn hetzelfde, en elke kweekstijl vraagt om andere groei- en bloei eigenschappen. Die liggen voor een groot deel vast in de genetica. Maar wist je ook dat het lichtspectrum ook veel invloed op de structuur en vorm van planten heeft? En dat zet je gemakkelijk naar je hand met Multi C.O.B. Panels, oftewel een kweeklamp op maat. 

Niet iedere kweekruimte is hetzelfde, en ook je kweekstijl vraagt om een ander soort licht. In een lage kweekruimte is het bijvoorbeeld prettig om met een wat blauwer lichtspectrum te werken, aangezien dat voor wat kortere planten zorgt. Kweek je daarentegen in een hoge ruimte zonder je planten te trainen, dan is een diep stralende lamp bijvoorbeeld gewenst, met wat meer groen licht dat dieper in het gewas doordringt.

Multi C.O.B. Panels

Kortom; een standaard LED kweeklamp is niet in alle situaties optimaal. Als je daarentegen het lichtspectrum kunt aanpassen aan de hoogte van een kweekruimte en de stijl van kweken, dan bereik je veel betere resultaten. Er zijn helaas niet zoveel fabrikanten waarbij je het lichtspectrum zelf kunt aanpassen maar dat kan wel met de Multi C.O.B. Panels van Rubol.

Multi C.O.B. Panels bestaan uit een heatsink waarop meerdere C.O.B. LED’s bevestigd zitten. En aangezien elke C.O.B. over wel 144 LED diodes beschikt blijft het panel altijd zeer efficiënt ongeacht het vermogen. Maar het grootste voordeel is misschien wel dat je de C.O.B. LED’s kunt mengen, en zo een lichtspectrum op maat kunt creëren. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan meer rood of blauw licht, dan kun je een deel van de C.O.B. LED’s vervangen voor 3000K of 5000K varianten.

Het lichtspectrum in Kelvin. Foto: Zern Liew, Shutterstock

Standaard bevatten de Multi C.O.B. Panels van Rubol C.O.B. LED’s met een natuurlijk full-spectrum warm wit licht van 3500 Kelvin. Dit is een fijn lichtspectrum voor de binnenteelt, omdat het voor mooie korte internodes zorgt en compacte planten. Je kunt iedere C.O.B. echter op aanvraag vervangen voor een met een andere lichtkleur vanaf 2700K (meer rood licht) tot 4000K (meer blauw licht). Het rodere lichtspectrum zorgt daarbij voor wat meer strek en stimuleert de bloei wat meer. Een blauwer lichtspectrum zorgt daarentegen voor een snellere groei en wortelontwikkeling, en houdt planten compacter.

Doe het zelf

De Multi C.O.B. Panels van Rubol zijn compleet met alle onderdelen die benodigd zijn zoals een driver, de heatsink en benodigde kabels. Ze moeten echter wel zelf in elkaar geschroefd worden. Dit is een beetje een secuur werkje maar voor iedereen haalbaar. Naast de verschillende C.O.B. LED kleuren die je zelf kunt samenstellen, kun je ook de stralingshoek naar eigen smaak aanpassen met behulp van optioneel verkrijgbare lenzen.

Het licht-recept van Test@ment: twee Multi C.O.B. Panels en een extra diep en ver rood C.O.B.

De optionele lenzen veranderen de stralingshoek in 60 graden (dieper stralende lichtbundels) 90 graden, of 120 graden (breed stralende lichtbundels). Hoe breder de stralingshoek, hoe dichter het Multi C.O.B. Panel op het gewas kan hangen. Dit is wenselijk in een lage kweekruimte met een egaal bladerdek. Hoe kleiner de stralingshoek, hoe dieper het licht in het gewas doordringt. Dit is een betere optie voor planten die niet getraind worden, zodat ook de onderste takken zich goed ontwikkelen. Naast de lenzen kunnen de C.O.B. LED’s desgewenst ook van reflectors worden voorzien zodat nog meer licht direct op het gewas wordt gereflecteerd.

Kortom, als je op zoek bent naar een kweeklamp op maat, overweeg dan zeker de Multi C.O.B. Panels van Rubol. Je moet er wel wat voor doen maar de prijzen zijn schappelijk en de resultaten uitstekend. 

(advertentie)