(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een lange periode waarin het veel te koud en nat was, staan de wietplanten in de meeste tuinen inmiddels toch lekker buiten. En dat merkt onze Lieve Muna ook aan alle vragen in haar mailbox. Vandaag beantwoordt ze dus niet één vraag zoals gewoonlijk, maar liefst vier buitenkweekvragen. Daar steek je wat van op!

Het is weer die tijd van het jaar. De zon schijnt, de bloemetjes staan vrolijk te bloeien en mijn mailbox zit vol met buitenkweekvragen. Door het slechte voorjaar merk ik wel dat de planten nog wat kleiner zijn dan doorgaans in juni maar dat mag de buitenwietpret toch niet drukken. Over dus naar de eerste vraag. Die is van Kay en gaat over een onaangename ontdekking in zijn plant…

Help, een bal!

Naam
Kay
Onderwerp
Is dit een man?
Bericht
Beste Muna, dit jaar heb ik mijn allereerste plant gezet, die is nu 5,5 weken oud. Maar vandaag ontdekte ik helaas het volgende. Is mijn plant een man, vrouw of hermafrodiet? En wat nu?

Groet, Kay

Bijlagen

Oei Kay, dat ziet er niet goed uit daar. Ik kan me voorstellen dat je er niet vrolijk van werd toen je die bal daar zag hangen! Helaas is dat zeker weten een mannelijke knop, dus je plant is sowieso niet 100% vrouwelijk, dat kan ik gerust uitsluiten. Goed dat je ook een foto van de top van de plant hebt gemaakt, maar helaas is wat je daar ziet nog geen vrouwelijke bloei.

Het is echter jammer dat ik niet weet welke wietsoort dit is, want dan had ik wellicht de kans kunnen inschatten dat het een hermafrodiet is. Sommige wietsoorten zoals Gorilla Glue bijvoorbeeld, hebben namelijk door hun genetische achtergrond een grotere kans om hermafrodiet te worden. In dat geval kun je ervoor kiezen om de ‘ballen’ weg te halen, en dan kun je met een beetje geluk nog heel goed de eindstreep (en mooie toppen) halen.

Voor de zekerheid zou ik vast een nieuwe plant opkweken, maar gooi deze nog niet meteen weg. Zolang de ballen alleen in de oksels van de takken verschijnen kun je ze weghalen. Zorg dan wel dat je ze weghaalt voordat ze opengaan. Zie je in de toppen ook mannelijke knoppen, dan kun je de plant beter weghalen. Het is dan ofwel een man, ofwel een volledige hermafrodiet en aan beiden heb je niets.

-xxx- Muna

Bruine vlek?

Naam
Rino
Onderwerp
Eén vlek op een blad
Bericht
Ciao Lieve Muna, ik heb een kleine vraag. Ik heb op alleen één klein blad van mijn wietplant een bruine vlek. Op de foto’s zie je mijn plantje en het blad met de bruine vlek. Ik hoop dat het niet een probleem wordt voor het plantje. Als jij weet of ik het kan oplossen dan zou dat te gek zijn. Ik hoop heel graag van jou te horen, alvast heel erg Grazie! Ciao, Rino
Bijlagen

Ciao Rino, wat een mooie wietplant heb je staan! Eigenlijk heb je echt geen hulp nodig maar ik vond het zo lief om te lezen dat je zo graag wat van me wilde horen, dus bij deze.

De bruine vlek ziet er niet mooi uit maar is geen probleem waar je plant niet bovenop komt. Waarschijnlijk is het blad op die plek een tijdje nat geweest, bijvoorbeeld doordat ie na een regenbui of besproeiing tegen een ander blaadje is aangeplakt. Het zou ook een brandplekje kunnen zijn, veroorzaakt door een waterdruppel op het blad in de volle zon. Maar wat het ook veroorzaakt heeft, het is geen groot probleem. Je kunt het blad weghalen als je wil, dan staat je wietplant er weer mooi en vlekkeloos bij!

-xxx- Muna

Verpotten of niet?

Naam
Armando
Onderwerp
Moet ik verpotten
Bericht
Lieve Muna, vraagje: moet ik deze planten verpotten en uit elkaar halen? Gaan ze anders dood? Wat gebeurt er als ze niet doodgaan maar gewoon doorgroeien? Ik zit er over te denken om ééntje eruit te halen en die andere twee laat ik dan samen.
Bijlagen

Hoi Armando, wat staan die drie plantjes daar gezellig samen voor het raam, prachtig om te zien! Hoewel ik je zelf niet zou aanraden om meerdere planten in één pot te zetten, raad ik je wel aan om ze te laten staan nu ze eenmaal met elkaar vergroeid zijn. Een plant weghalen kan natuurlijk wel maar in mijn ogen is dat zonde van de groei die het plantje tot nu toe heeft doorgemaakt.

Doodgaan doen wietplanten niet als ze samen in een pot staan, maar ze gaan wel met elkaar concurreren. Alledrie willen ze namelijk graag de grootste zijn, zodat ze het meeste licht kunnen opnemen. Dat is ook te zien op de foto, want de stammetjes zijn behoorlijk lang. Wietplanten die gewoon naast elkaar staan in verschillende potten, concurreren ook met elkaar om het licht, maar in dit geval beconcurreren ze elkaar ook nog eens onder de grond. Niet ideaal dus, maar wel heel leuk om te zien. Geef je volgende drie planten allemaal een eigen pot, en je zult ook bijna drie keer zoveel oogsten.

-xxx- Muna

Toch verpot

Als de planten van deze laatste vraag je bekend voorkomen, dan klopt dat want het zijn dezelfde planten die je net zag. Voordat ik hier mijn antwoord schreef, heeft Armando namelijk toch één van de drie dames weggehaald, en mij nog een mail gestuurd. Zonder vraag dit keer, maar gewoon om mijn mening te horen.

Naam
Armando
Onderwerp
Twee in één pot
Bericht
Lieve Muna, wie gaat deze strijd winnen? Je ziet dat de linkerplant het ietsje beter doet dan de rechter. Ik heb ze samen gelaten in één pot. Ze groeien op gewone moestuingrond en krijgen water. Het zijn OG Magic Kush planten, en ze staan 10 uur per dag in de zon. Graag je mening over mijn tweelingplant 😀
Bijlagen

Héé Armando, cheeky hoor om gewoon nog een vraag te mailen over je tweelingplant die eerst een drieling was! Ik zie dat je de derde plant toch maar hebt weggehaald. De twee die nog over zijn vind ik echter nog steeds prachtig om te zien, zo samen. Ik denk wel dat je wat moet gaan bijvoeden nu. Je kunt aan de kleur al zien dat ze langzaamaan wat licht aan het worden zijn.

Ik raad je aan om niet te wachten tot ze nog lichter van kleur worden maar nu al bij te voeden. Zeker als je biologische spullen gebruikt, want die zijn niet direct en meteen opneembaar. Als je het simpel wil houden haal dan een pak bloedmeel en een pak beendermeel bij het tuincentrum. Op de verpakking staat hoeveel je ongeveer moet gebruiken. Gebruik de bloedmeel nu meteen want dat bevat veel stikstof en is goed voor de groeifase. Bewaar de beendermeel tot de bloeifase daadwerkelijk begint, want dat bevat met name fosfor en is goed voor bloeiende wietplanten.

Kijk ook uit met water, je tweeling lijkt wel wat te nat te staan dus rustig aan met de gieter!

-xxx- Muna

(advertentie)