(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Jisse heeft buiten twee mooie wietplanten staan. Een fris groene Master Kush en een evenzo gezonde Lemon Haze Autoflower. Maar hoewel de twee ‘dames’ er mooi en gezond bijstaan maakt Jisse zich toch een beetje zorgen over de kleine gaatjes die in sommige bladeren van beide planten zitten. Lieve Muna legt waar de gaatjes vandaan komen.

Ik kan me voorstellen dat Jisse schrok toen hij de gaatjes op zijn wietplanten zag. De gaatjes zitten al op beide planten, en die moeten nog een hele tijd gezond blijven want de bloeifase moet nog beginnen. Het vreemde van het probleem is ook dat Jisse geen ongedierte op zijn planten kan ontdekken. Dus hoe komen die raadselachtige gaatjes in de wietbladeren? Dat zal ik zo uitleggen, eerst over naar de vraag van vandaag:

 

Naam
Jisse
Onderwerp
Kleine gaatjes in blad
Bericht
Hoi Lieve Muna, ik ben momenteel de trotse eigenaar van een mooie Master Kush plant die nu net bloei is gegaan. Daarnaast ben ik ook een Lemon Haze Autoflower aan het kweken. Zowel in de Kush als de Haze zitten er kleine gaatjes in de bladeren (zie foto’s) maar ik kan geen ongedierte vinden. Kun jij mij vertellen wat dit veroorzaakt en wat we kunnen doen om dit te voorkomen in de toekomst? Verder zijn het volgens mij twee gezonde planten, ik heb wat extra foto’s bijgevoegd.

Alvast bedankt en vriendelijke groeten, Jisse.

Bijlagen

Kleine gaatjes in gezonde wietbladeren

Hoi Jisse, ondanks het slechte weer van de afgelopen tijd heb je twee mooie wietplanten gekweekt! Maar ja, alleen die vermaledijde gaatjes in de bladeren. Ik kan me voorstellen dat je een beetje bang bent dat het probleem erger wordt, aangezien de planten nog een hele bloeifase voor de boeg hebben.

Je schrijft dat je geen ongedierte in de planten kunt vinden. Het zou natuurlijk kunnen dat je de boosdoeners gewoon over het hoofd ziet. Het kan echter ook mogelijk zijn dat de daders reeds gevlogen zijn, want dit zijn de sporen van een of meerdere rupsen. In deze tijd van het jaar kruipen er namelijk een hoop kleine (vaak groene) rupsen rond. Je moet goed kijken om ze te zien.

Beestjes horen erbij

Zelf heb ik ook vaak zulke gaatjes op mijn wietplanten buiten gehad, en me er nooit te veel zorgen over gemaakt. Meestal blijft het beperkt tot enkele bladeren en helemaal als je de rupsen in kwestie niet kunt vinden. Beestjes horen nu eenmaal bij het buiten kweken. Het wordt natuurlijk wel wat anders als je plant onder de rupsen komt te zitten, maar dan had je ze natuurlijk ook wel opgemerkt.

Ik raad je aan om de planten nog eens goed te inspecteren. Kijk rustig en onder ieder blad en langs alle stammetjes en zijtakken, en nu je weet waar je naar op zoek bent zul je de rupsen misschien wel vinden.

Zoals ik al zei horen beestjes gewoon bij het buiten kweken. Je wietplanten zijn onderdeel van de natuur, en worden dus ook door insecten bezocht. Gelukkig groeien zulke insecten buiten maar zelden uit tot een enorme plaag, omdat de natuur netjes in evenwicht is. Zouden je planten vol zitten met rupsen, dan hadden de lokale vogels dit ‘lopende buffet’ waarschijnlijk ook snel ontdekt.

Ga dus niet met gif of iets dergelijks aan de gang, maar haal de rupsen gewoon zelf van je bladeren af. De rupsen zullen vanzelf weer verdwijnen, want de rupsentijd duurt voor een bepaalde soort vaak maar een maand of twee. De meeste groene rupsjes, zoals die van de bekende citroenvlinder vind je rond april en juni.

Succes met de rupsenjacht Jisse, en een mooie oogst gewenst!

-xxx- Muna

(advertenties)