(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Raar maar waar! Peter heeft een wietplant in zijn kas waarvan sommige bladeren helemaal gebleekt zijn. Niet geel of lichtgroen dus of bruin maar gewoon helemaal spierwit. Het begon echter met witte vlekken waarbij Peter dacht aan een gevalletje spint. Na een zorgvuldige reiniging werden de bladeren echter helemáál wit. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Misschien heeft Lieve Muna een idee…

Het gebeurt niet vaak maar soms krijg ik van lezers foto’s opgestuurd met problemen die ik nergens anders ben tegengekomen. Zo ook de foto’s van de wietplant van Peter, waarop een plant te zien is met compleet verbleekte bladeren, en de witte vlekjes waarmee het begon. Lees maar even mee:

 

Naam
Peter
Onderwerp
Witte bladeren
Bericht
Lieve Muna, een van mijn wietplanten kreeg witte vlekken op de bladeren. Daarbij dacht ik meteen aan spint, want dat heb ik al eens eerder meegemaakt. Ik heb de plant daarom meteen zorgvuldig gereinigd, alleen kwamen er daarna bladeren aan de plant die helemáál wit zijn. Weet jij misschien wat het is, en wat ik nu het beste kan doen?

Peter

Bijlagen 

 

Witte wietbladeren?

Hoi Peter, dankjewel voor je vraag. Ik heb diep in mijn geheugen gegraven maar ben dit probleem toch nooit eerder tegengekomen. Ik heb natuurlijk wel vaker met verbleekte bladeren te maken gehad, maar geen van de bekende oorzaken daarvan lijkt op jouw plantje van toepassing. Ik neem ze even met je door, zodat we ze samen één voor één kunnen afstrepen. Hopelijk kom ik dan uiteindelijk toch op een fatsoenlijk antwoord.

De eerste bekende oorzaak van het verbleken van bladeren is de zogeheten light bleach. Hierbij wordt de verbleking van bladeren en toppen veroorzaakt door een te intens licht. Maar licht bleach kan het in dit geval niet zijn. In dat geval zou de plant onder een kweeklamp moeten staan, die ofwel te sterk is, ofwel te dichtbij hangt. Bovendien zou de kleur dan eerst geel worden in plaats van meteen spierwit, en zou je de verbleking alleen aan de bovenste bladeren zien, die te dicht bij de lamp groeien. Light bleach kunnen we dus afstrepen wat mij betreft.

Nog een bekende oorzaak van verbleekte bladeren is een tekort aan ijzer. Deze vorm van verbleking kan het echter ook niet zijn, want de witte bladeren groeien zowel boven als onderaan de plant. Bij een ijzertekort zou het probleem alleen en uitsluitend in de kroon van de plant te zien zijn. Bovendien is de kleur ook bij een ijzertekort eerder lichtgeel dan wit. Een ijzertekort streep ik daarom ook af, bij deze.

Meeldauw is ook een bekende veroorzaker van witte vlekken die we kunnen afstrepen. Meeldauw ziet er namelijk heel anders uit, en lijkt meer alsof iemand je wietplant met poedersuiker heeft bestrooid. Het zou tenslotte ook nog een genetische mutatie kunnen zijn maar ook die optie streep ik af als je het goed vindt. In dat geval zouden de onderste bladeren namelijk ook meer van de witte vlekken hebben. Bovendien vind ik het té toevallig dat de witte bladeren pas na de behandeling tegen spint ontstonden. Maar wat is er dan wel aan de hand?

Mijn vermoeden is dat de ‘zorgvuldige reiniging’ de verbleking heeft veroorzaakt. Op de rechterfoto hierboven zie je op het grote blad links onderin de foto, de sporen van de spint. Mijns inziens zijn dat trouwens geen sporen van spint maar eerder trips. Dat doet er verder niet toe, want ik denk dat de ongedierte hier niets mee te maken heeft. Ik vraag me wel af waarmee je de plant hebt gereinigd, toch geen bleekmiddel?

Wat nu?

Helaas kan ik het niet met zekerheid zeggen wat de oorzaak is, maar ga even na waarmee je de plant gereinigd heeft (en doe dat niet meer). Als ik jou was zou ik voor de zekerheid even een nieuw plantje opkweken, daar heb je nu in ieder geval nog de tijd voor aangezien we nog vroeg in het voorjaar zitten. Deze wietplant kun je dan nog even laten staan om te kijken of ze weer groen wordt als het reinigingsmiddel is uitgewerkt. Ik zie echter wel twee spierwitte groeipunten, en voor hetzelfde geld gaat daar helemaal niets meer aan groeien. Een extra wietplantje is daarom je beste optie denk ik.

-xxx- Muna

PS: laat je me nog even weten waarmee je deze plant hebt schoongemaakt? Ik ben erg benieuwd…

(advertentie)