(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De wietplanten van Kathy krijgen keer op keer last van trips, althans zo lijkt het. Op de schutbladeren ontstaan keer op keer van die zilveren vlekjes, de typische sporen van trips. De opbrengst is daarbij wel gewoon goed te noemen, en wat ook vreemd is dat er geen beestjes te ontdekken zijn. Zelfs niet met een trichoscope… 

Het moet een onzeker soort probleem zijn waar Kathy mee te maken heeft. Haar oogsten zijn goed maar de planten lijken toch echt last van trips te hebben. Zelfs met een microscoopje die alles 30 keer uitvergroot zijn geen beestjes te zien. Tja, dan ga je toch twijfelen waar ze zich dan wel bevinden. Hopelijk niet op de toppen want hoewel trippen misschien leuk kan zijn, wil Kathy begrijpelijk genoeg toch liever geen trips roken of verdampen…

 

Naam
Kathy
Onderwerp
Tripsen
Bericht
Lieve Muna, ik vrees dat ik tripsen heb. Dat wil zeggen, ik heb al overal van alles opgezocht wat het zou kunnen zijn, en denk dus aan tripsen. Het lijkt inderdaad of er iets glanzends op het blad zit, en als ik met de trichoscope kijk (toch 30 maal uitvergroot) lijk ik wel zwarte puntjes te zien.

Maar heel raar; ik vind nergens geen eitjes of op het blad ook geen beestjes die ik kan zien. Die zou ik toch moeten kunnen zien met een trichoscope, of niet? Of zijn ze misschien al verhuisd naar een ander blad als het blad er zo uitziet? Dus ben ook niet zo zeker dat het dat wel is. Maar ik vind geen andere reden.

Ik had het al eens aan een vriend laten zien die ook kweekt, en die kon het ook niet zeggen. Ik denk dus ook dat ik dit elke keer op mijn planten heb, maar ik heb toch altijd een goede oogst naar mijn mening. Dus het brengt mijn plant niet echt schade toe precies.
Maar als het tripsen zijn, gaan ze dan ook op de toppen zitten? En als je dit dan zou roken zou dit schadelijk zijn voor jezelf? Of zou je er zelf een of ander virus van kunnen krijgen? Klinkt misschien als een rare vraag maar toch. Ik veronderstel dat je ze wel helemaal verbrandt als je ze verdampt? Ik weet wel dat ik roofwantsen zou kunnen uitzetten, of met neemolie aan de gang kan gaan, maar mijn planten moeten nu nog maar anderhalve week dus weet niet of dit nog de moeite is en of ze nog veel schade zouden kunnen aanrichten. Of zou je ze dan nu al oogsten (ik zou kunnen kijken of ze al geoogst kunnen worden)? Alvast bedankt voor je antwoord.

Vriendelijke groeten,
Kathy

Bijlage

 

Trips?

Hi Kathy, leuk dat je schrijft! Ik zie wat je bedoelt, dat wietblad zit inderdaad onder de sporen van trips. Onmiskenbaar eigenlijk. Ik heb toevallig zelf ook weleens met dit bijltje gehakt en kan me eerlijk gezegd bijna niet voorstellen dat je géén last hebt van trips. Maar waarom zie je ze dan niet?

Tripsen zijn om te beginnen erg klein, dat maakt het moeilijk om ze te vinden. Met het blote oog zie je ze makkelijk over het hoofd, vooral omdat ze naast zwart en bruin ook lichtgeel en enigszins transparant kunnen zijn. Met een zakmicroscoop zou je ze zoals je zelf al zegt wel moeten kunnen zien maar ik denk dat je misschien op de verkeerde plaats zoekt. De tripsen zitten bijvoorbeeld graag aan de onderkant van de bladeren, heb je daar al goed gekeken? Het zou er ongeveer zo uit moeten zien.

De tripsen op de foto’s hierboven zijn redelijk duidelijk zichtbaar, omdat het volwassen exemplaren zijn van ongeveer een halve millimeter lang. Er zijn echter ook kleinere tripsen en larven die nóg kleiner zijn, omdat de trips tijdens het leven zes verschillende stadia doorloopt: twee verschillende larvenstadiums, een voorpop stadium en een popstadium en daarna pas het volle wasdom. Vandaar dat je ze waarschijnlijk niet opmerkt. Verpoppen doen ze trouwens voornamelijk op de grond.

Het kan echter ook zo zijn dat je ze gewoon over het hoofd ziet, maar dan vind je meestal wel de uitwerpselen van de beestjes terug. Je ziet ze als kleine zwarte puntjes, met name aan de onderkant van het blad. Hierboven een uitvergroting van de uitwerpselen. Op de foto staat ook een trips zelf maar die is nauwelijks te zien. Kijk maar eens of je hem kunt ontdekken.

Het moge duidelijk zijn dat de trips zich moeilijk laat opsporen. Probeer eens een tak met veel sporen uit te schudden boven een wit vel papier. Er zal gegarandeerd het een en ander op je papier vallen; door de witte achtergrond wordt dan zichtbaar waar je mee te maken hebt.

Persoonlijk ben ik geen fan van alles wat je op je planten spuit. Ik raad daarom aan om trips te bestrijden met twee natuurlijke vijanden tegelijk

Altijd last van trips

Ik zal zo verdergaan, en uitleggen hoe je trips kunt bestrijden, maar ik wil het eerst even hebben over het voorkomen ervan. Als je zoals jij namelijk altijd last van de beestjes hebt, dan is het belangrijk om daar eerst de oorzaak van te achterhalen. Ik vermoed namelijk dat je tijdens een van je eerste kweekrondes in jouw ruimte een keer last hebt gehad van trips, en dat de plaag steeds weet te overleven en weer opduikt in je volgende kweek.

Het zou echter ook zo kunnen zijn dat je steeds aarde koopt waarmee je de tripsen je kweektent binnenhaalt. Zoals gezegd vind je de poppen van de beestjes in de aarde, dus dat is ook een mogelijkheid. Tenslotte zit trips ook op kamerplanten en zou dat ook een reden kunnen zijn waarom je er steeds mee te maken krijgt. Misschien heb je ergens in je huis een plant staan die er last van heeft, en komt de plaag daar vandaan.

Ik raad je aan om eens met een kritisch oog te kijken. Ga je veel naar buiten en dan meteen door naar je kweektent? Zijn er andere planten in huis met trips? Is je aarde van een goede kwaliteit; probeer eens een andere winkel. Maak je kweekruimte na elke ronde grondig schoon met desinfecterend middel, en neem dan ook echt ieder hoekje mee, en reinig ook je potten. Zoals je inmiddels weet is trips superlastig te zien.

Kijk ook even naar de omstandigheden. Trips houdt vooral van een warme kweekruimte en een lage luchtvochtigheid; precies die omstandigheden waar bloeiende wietplanten ook wel van houden!

Verschillende soorten trips. Foto: Protasov AN, Shutterstock

Trips bestrijden

Tja, met nog maar anderhalve week voor de boeg denk ik dat het niet veel zin heeft om de trips nu nog te lijf te gaan. Gelukkig zitten de beestjes vooral op de onderkant van de bladeren, maar ik raad je wel aan om je toppen goed met je trichoscope te inspecteren.

Zouden je wietplanten bijvoorbeeld nog groeien, dan kun je inderdaad aan de gang met neemolie. Je kunt dan eventueel ook nog spuiten met een natuurlijke gifstof genaamd pyrethrum. Persoonlijk ben ik echter geen fan van alles wat je op je planten spuit. Ik raad daarom aan om trips te bestrijden met twee natuurlijke vijanden tegelijk. Gebruik roofwants om de grote trips te bestrijden, en nematoden (aaltjes) tegen trips om de larven en poppen aan te pakken. Gebruik bij je volgende kweek trouwens ook maar silicium, dat maakt celwanden namelijk dikker, en planten daardoor minder aanlokkelijk voor trips (en andere ongedierte).

Succes met je oogst Kathy, en sterke in de strijd tegen de trips!

-xxx- Muna

(advertentie)