(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
wietplantje hangt slap

Het wietplantje van Jonatan is pas één week oud en heeft nu al een probleem. En dan niet zomaar een probleem maar een zeer bekend probleem waar onze Lieve Muna de komende tijd alléén maar meer vragen over gaat krijgen. Lees nu dus maar aandachtig mee als je de binnenkort ook buiten wietzaadjes gaat zaaien.

Ik weet niet welke wietsoort of wat voor genotype Jonatan heeft. Ook heb ik geen idee van de temperatuur, aardesoort of het Wattage van de lichtbron.

Maar dat maakt in dit geval ook helemaal niets uit, want ik herken het probleem van dit plantje al van mijlenver. Het hangt slap en dat is het gevolg van een van de meest en eerst gemaakte foutjes die je met een wietplantje kunt maken. Maar.. we’ve all been there en er zullen er ook nog velen volgen die in deze kleine valkuil trappen, dus ik ben blij dat ik deze vraag nu krijg – voordat de rest van burgerlijk ongehoorzaam Nederland aan het zaaien gaat.

 

Naam
Jonatan
Onderwerp
Mijn één week oude plantje hangt slap
Bericht
Lieve Muna, weet jij wat er met mijn plant aan de hand is? Hij hangt er maar slap bij, en ik moet het overeind houden met een stokje, zoals op de foto’s. Hij groeit goed maar als ik de stok weg haalt dan zakt die langzaam naar beneden tot op de grond. Het kroontje draait wel steeds mee naar de lamp die er 15 centimeter boven hangt. Mijn plantje is zelfs al een keer nadat ik beneden kwam de andere kant op gezakt en ik vraag me af of ik iets verkeerds doe?
Bijlagen

 

Slappe wietplantjes, water en grote potten

Hoi Jonatan, ben je alvast aan het buitenwietseizoen begonnen? Lekker binnen voorgroeien zodat je straks een mooie voorsprong hebt. Goed idee! Alleen tja, nu zit je met een slappe zaailing. Ach, het kón erger moet je maar denken. Je zal het inmiddels begrepen hebben, je bent in een veel gemaakte beginnersfout gestonken. Geen probleem hoor, ik denk dat je plantje heus nog wel te redden is. Kneusjes zoals mediwietgoere Wernard ze noemt, die bestaan niet…

Doe het niet! Zaai je ontkiemde zaadje niet in een grote pot

Het probleem is dat je zaailing veel te nat staat, en dat komt omdat je het kleine plantje in een veel te grote pot hebt gezet. Ik heb het waarschijnlijk al veel vaker geschreven maar als je een zaadje of zaailing meteen in een grote eindpot zet, dan geef je heel gemakkelijk te veel water.
Doordat de aarde vervolgens verzadigd raakt, omdat het kleine plantje zoveel water helemaal niet gebruikt, krijgen de wortels te weinig zuurstof. Een grotere wietplant zou haar bladeren hierdoor laten hangen maar verstikking van de wortels van een zaailing kan haar gemakkelijk de kop kosten.

Slappe wietplantjes voorkomen…

De fout wordt heel vaak gemaakt dus schaam je niet. Met een enorme wietplant in het vooruitzicht kiezen beginners vaak voor een lekker grote pot met aarde. Ook wordt het nog vaak aangeraden om autoflowers direct in een grote pot te zetten, omdat ze een achterstand zouden oplopen bij het verpotten.

Doe het niet! Zaai je ontkiemde zaadje niet in een grote pot, maar gebruik voor de eerste twee tot drie weken een klein potje, niet groter dan een koffiebeker. Dit geldt ook voor autoflowers; als je die op de stresloze methode verpot, dan merken ze dat niet eens. Zaai dus in een potje van maximaal 250 milliliter (mét drainage gaten onderin!) in plaats van een grote pot, en je geeft veel minder snel te veel water. En geef je een keer wel te veel, dan is de aarde ook snel weer uitgedroogd.

…en genezen!

De oplossing van dit probleem kan zijn om de plant even een tijdje geen water te geven. Meestal kun je je zaailing er echter sneller bovenop helpen door haar voorzichtig met kluit en al, alsnog even in een klein potje te zetten. Als het plantje nog klein is en je bent voorzichtig dan kun je haar, samen met een grote hand aarde met je handen overzetten.

Heel veel plezier en succes deze zomer Jonatan!

-xxx- Muna

[Openingsbeeld: domnitsky/CNNBS, Shutterstock]
(advertentie)