(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als wietplanten te veel water krijgen, dan krullen de schutbladeren doorgaans omlaag. Staan ze uit te drogen, dan hangen ze slap omlaag en als ze lekker van het binnenzonnetje genieten, dan richten ze zich fier omhoog. Maar wat hebben schutbladeren die zich naar de zijkant richten te betekenen? Het is ons een raadsel, kijken of Lieve Muna het wel weet…

De Super Hash autoflower van Gorik is een vreemde vogel. Nou ja, het is natuurlijk gewoon een wietplant maar ze gedraagt zich als een vreemde vogel. De plant lijkt te denken dat ze vleugels heeft en draait twee van haar schutbladeren naar opzij. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?

 

Naam
Gorik
Onderwerp
Omdraaiende bladen
Bericht
Lieve Muna, de grote schutbladeren van mijn Auto Super Hash draaien naar de zijkant. Ik heb al meerdere plantjes gehad maar dit is eerste keer dat ik dit zo zie. Kun je mij helpen?
Bijlagen

Schutbladeren opzij???

Hoi Gorik, interessant probleem. Ik knipperde eerlijk gezegd even met mijn ogen want ik heb het persoonlijk ook niet eerder gezien. Toch schijnt het wel vaker te gebeuren, en er worden drie mogelijke oorzaken voor genoemd. Ik zal er zo meer over vertellen maar ik zal je eerst even geruststellen; het is geen halszaak. De plant heeft mooie groene bladeren en ik zie geen andere tekens van stress.

Het is wel een beetje jammer dat je in je mail helemaal niets schrijft over de omstandigheden zoals temperatuur en hoeveel water je geeft bijvoorbeeld. Of welke lamp erboven hangt, en op welke afstand en dergelijke. Nu zal ik moeten speculeren, maar gelukkig vertellen de foto’s wel het één en ander.

Zo zie ik bijvoorbeeld dat de aarde nat is. Ik dénk dat dat komt omdat je net water hebt gegeven maar het zou kunnen dat de bladeren zich opzij draaien omdat de aarde te nat is. De plant probeert de onderkant van de bladeren omhoog te draaien – zo luidt de theorie – om via de stomata (of huidmondjes) aan de onderkant van de bladeren extra vocht kwijt te raken. Ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit de reden is waarom de bladeren gedraaid staan, want de rest van de bladeren staan er eigenlijk wel mooi bij. Als de aarde echt zo nat was, dan zouden de andere bladeren wel omlaag krullen.

Wat ook een theorie is voor opzij gedraaide wietbladeren, is dat het gevolg is van een te hoge temperatuur. De bladeren zouden zich wegdraaien van de lichtbron, omdat ze oververhit raken. Ook deze theorie leg ik in dit geval naast me neer, omdat de foto’s me vertellen dat jouw lichtbron in ieder geval niet zó krachtig is dat de bladtemperatuur te hoog oploopt. Hoe ik dat weet? Kijk maar eens naar de internodes, die zijn redelijk lang. Bij een te krachtige lichtbron zouden ook de internodes korter zijn. Bovendien zie ik verder ook geen enkele tekens van hittestress.

Wat ik wél zie, is dat de potten op een verhoging staan. Ook weet ik toevallig dat er niet zo lang geleden nog sneeuw en ijs lag buiten, dus denk ik dat de derde theorie weleens aan de hand zou kunnen zijn: een koudeschok. Ik denk dat het misschien weleens erg koud kan worden in jouw kweekruimte als de lampen uit gaan, en dat dat het probleem veroorzaakt. Vooral als het verschil in dag- en nachttemperatuur erg groot is, kun je er wel vanuit gaan dat dat het probleem heeft veroorzaakt.

Probeer eens een kacheltje in te zetten. Kleine straalkacheltjes met een thermostaat zijn ideaal, die slaan vanzelf aan als het te koud wordt.

-xxx- Muna

(advertentie)