(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Inwoners van Alaska gaan op 19 augustus stemmen over legalisering van recreatief cannabisgebruik. De kans dat dit de derde staat wordt waar je voor de lol mag blowen, is heel groot. Meer staten zullen volgen. Hoe staat het er voor in de rest van Amerika?

Pro-cannabis advocaten leverden afgelopen week precies 31.593 geldige handtekeningen in die het legaliseringsvoorstel ondersteunen. Meer dan genoeg, want er zijn in de dunbevolkte staat maar 30.169 krabbels nodig om een odnerwerp op het stembiljet te zetten. Alaska treedt hiermee in de voetsporen van Colorado en Washington, die afgelopen november al stemden over volledige legalisering. En met succes, sinds 1 januari zijn de wietwinkels open in eerstgenoemde staat en naar verwachting openen ze in Washington in juni de deuren.

Nadat de minister van Justitie, Eric Holder, in januari verordende dat de banken moesten openstaan voor legale cannabisbedrijven (zie het RollingStoned-artikel hierover), zijn de pro-legalisering bewegingen in andere staten ook een stuk actiever geworden.

Welke staten volgen er?

De website PolicyMic.com vroeg aan de voorman van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws, Allen St. Pierre, te voorspellen welke staten daadwerkelijk overgaan tot vrijgave op basis van opiniepeilingen, de huidige wetgeving en plannen voor komende verkiezingen. “Wetgevers reageren heel duidelijk op de veranderde publieke opinie”, zegt St. Pierre. “85 procent van de bevolking wil medische marihuana en je moet als politicus wel een domme klootzak (schmuck) zijn om zo’n meerderheid te negeren.” Volgens de Amerikaanse Maurice de Hond, Gallup, is er ook voor legalisering van recreatief marihuanagebruik een meerderheid van 58%, en wil 73% sowieso decriminalisering! Zijn oordeel over de eerstvolgende 5 staten die volledig legaliseren: Californië, Oregon, Alaska, Maine en Massachusetts.

Dankzij de babyboomers

Volgens St. Pierre zijn de oorzaken van de cannabis revolutie die er gaande is in de VS helder. “De babyboomers – die in de jaren 60 en 70 zelf ervaring met wiet hebben opgedaan – staan nu aan het roer van de media, de bedrijven en de regering. Het internet heeft het publiceren en delen van informatie over legalisering veel eenvoudiger gemaakt. Het gebruik van medicinale marihuana in de gezondheidszorg heeft een enorme vlucht genomen. En er kan veel geld worden verdiend met legale cannabis!”

Op de kaart hieronder kan je de voorspellingen in beeld zien:

e495c4975d678bb1e25713f3f9739bd1

 

(advertentie)