(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dat Jiffy pluggen handig zijn om stekken in te laten wortelen of zaadjes in te laten ontkiemen is wel bekend. De Jiffy Preforma plug is echter nog niet zo bekend. Het is een hoogwaardige plug die de bewortelingstijd verkort en niet verbrokkelt. Kroblo test ze.

Door de speciale binder in de Preforma pluggen verbrokkelen ze zelfs niet als de plug volledig doorwortelt is. Ook erg fijn is dat de pluggen al zijn ingewaterd en al zijn voorzien van de benodigde toevoegingen. Dit voorkomt fouten als te veel of te weinig water of een verkeerde dosis toevoeging zoals wortelboosters.

Ik test de pluggen met 50 White Rhino zaadjes van Greenhouse seeds. De zaden laat ik eerst 3 uur weken in een glas met daarin een mix van Spa-Blauw en Rhizotonic van Canna. Het glas met de zaden gaat samen met de pluggen in mijn propagator, die een temperatuur heeft van 24 graden.

jif2

Vervolgens maak ik 5 millimeter grote gaatjes in de Preforma pluggen waar ik de zaadjes tot circa 2 millimeter diep in druk. Zo laat ik ze eerst 24 uur in het donker staan, en daarna 48 uur onder een T-Neon (6500K). Als 9 van de tien zaden binnen 80 uur uitkomen is dit een mooi resultaat. Na 24 uur in het donker zit er al wat leven in de zaden.

jif6

48 uur na plaatsing in de plugs.

jif9

Na 65 uur zijn 43 van de 50 zaden uitgekomen en dat is extreem snel, zoals ik zei vind ik het gewoonlijk al een mooi resultaat als ze na 80 uur uitkomen. Ik moet er ook bij zeggen dat dit zaad is van Greenhouse, wat zeker niet mijn voorkeur heeft en dat ik het zaad al een jaar in huis heb.

jif13

Dag 5, 48 uur nadat de meeste zaden uitkwamen, zijn er nog maar twee zaden niet opgekomen. De kleintjes zien er prima gezond uit ! Ik sproei 4x per dag.

jif14

Dag 7, 4 dagen na hun geboorte, erg mooi hoor, ze hebben ook al mooie gezonde wortels.

jif17

Dag 10, Ze staan nu precies 1 week na opkomst in de pluggen, ik ben zeer tevreden over het resultaat. Het is nu tijd om ze over te planten naar een medium. Er is nu ook enige voedingsbehoefte, en sommige blaadjes gaan elkaar overlappen. De pluggen zijn probleemloos uit de tray te halen, zonder beschadiging van het mooi ontwikkelde wortelstelsel. Iedere kweker zal hier blij van worden, zowel het ontkiem resultaat, als de week voorgroei zijn natuurlijk van groot belang voor de rest van de ontwikkeling van de plant.

jif19

Voor mij is dit absoluut de ultieme plug! Niet alleen omdat de zaadjes 15 uur sneller opkomen maar vanwege de prestatie die de planten op de gehele plug laten zien.

Heel veel kwekers ontkiemen nog tussen tissue en pooten hun zaadjes dan na een paar dagen in de aarde. Daar moeten de zaadjes dan nog opkomen, wat samen zo’n dag of zes in beslag neemt. Vervolgens staan de jonge kiemplantjes dan nog een week voor te groeien. Bij elkaar is dat twee weken verloren tijd. Daarbij komt dan nog dat de plantjes pas over kunnen worden gepot als ze volledig doorwortelt zijn.

Wanneer je ongeveer 10 dagen voor de oogst, met de Jiffy Preforma pluggen start heb je bij elkaar zo’n drie weken winst per cyclus en dat scheelt een hele oogst op jaarbasis. Een enorme tijdswinst dus, dankzij deze slimme plug.

Ontkiem ze, greets van Kroblo en tot slot nog een filmpje over de Jiffy Preforma plug.

(advertentie)