(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We hebben het al vaker geroepen: wat is het toch fijn dat er nu plekken zijn waar cannabis volledig legaal is! Dan kan er tenminste fatsoenlijk onderzoek gedaan worden, in plaats van propaganda spuien. Neem dit verse Amerikaanse onderzoek, waaruit blijkt dat in staten met legale wiet 1 op de 4 werknemers wel eens high aan de arbeid gaat. Dit plus andere feiten waaruit blijkt dat wiet mainstream is geworden.

 

Stoned naar de baas

In vroegere tijden – toen wiet nog het kruid van de duivel was – verstopte menige werknemer stiekem een flesje sterke drank in zijn bureau/kluisje op het werk. Roken mocht toen ook nog gewoon, dus dan haalde je de prikklok van vijf uur meestal wel.

Tegenwoordig zijn drank en tabak verboden op de werkvloer, maar hebben steeds meer werkende mensen het geluk dat cannabis legaal is. En dat kan je jezelf op diverse wijzen redelijk gemakkelijk toedienen in de baas zijn tijd. Uit een onderzoek van DHM Research, gefinancierd door communicatiebureau Quinn Thomas, blijkt o.a. dat 1 op de 4 cannabis consumenten aangeeft dat ze high worden op het werk.

Voor het onderzoek werden 900 wietliefhebbers in de staten Colorado, Washington en Oregon ondervraagd (in elke staat 300), plekken waar naast medicinale cannabis ook de funwiet al enige jaren legaal is.

Kennis over cannabis consument

Uit de poll blijkt dat eveneens 1 op de 4 mensen wel eens high/stones is geworden vóórdat ze betaald aan de slag gingen. Het is niet helemaal helder of dit dezelfde mensen betreft als de groep die óp de werkvloer onder de zalige invloed van THC verkeert.

Waarom dit überhaupt onderzocht wordt, vraag je? Zach Knowling van Quinn Thomas geeft het antwoord in de krant The Seattle Times: “Er ligt een hoop informatie op straat over de cannabisindustrie en de wetgeving, maar over de consumenten is veel minder bekend. Met onze ervaring denken we een beter begrip te bewerkstelligen van wie dit zijn.”

Om een lang marketingverhaal wat korter te maken, dit zijn de belangrijkste conclusies over de moderne cannabis consument in staten met legale wiet, verpakt in een handige graphic:

Wiet wordt mainstream

Uit de krant in Seattle, de grootste stad in de staat Oregon, leren we verder dat wiet dankzij legalisering in de mainstream is terechtgekomen. “Inderdaad laat de data zien dat de recreatieve cannabis consument aardig lijkt op de doorsnee Amerikaan”, concludeert Knowling van Quinn Thomas. “Ze zijn nauw verwant aan het VS-gemiddelde voor gezinsinkomen en opleidingsniveau. In de drie onderzochte staten lijken de wietgebruikers op de gemiddelde bevolking in termen van ras en etniciteit, leeftijd, politieke voorkeuren en andere demografische factoren.”

Kortom, het zijn net gewone mensen die blowers.

Voorlichting en sociaal stigma

Is de THC-emancipatie daar dan compleet, valt er helemaal niets meer te mopperen? Nou ja, uit de enquête blijkt ook dat 79 procent van de cannabis liefhebbers vindt dat er nog altijd een sociaal stigma plakt op wiet. En slechts de helft van de mensen geeft tegen vrienden en familie openlijk toe dat ze wiet gebruiken.

Wellicht dat meer en betere voorlichting hierbij kan helpen, want de deelnemers aan de poll geven ook aan dat het hier nog wel eens aan schort bij hun dispensary en zeker bij hun zorgverzekeraar.

Staat dan wel weer tegenover dat een kwart van de blowers, verdampers, edibles-eters en dabbers zegt dat ze cannabis gebruiken als een alternatief voor alcohol. Een meerderheid zegt dat de twee belangrijkste redenen voor gebruik liggen in het verminderen van pijn en het verminderen van stress en angst…

[openingsbeeld:  Aleynikov Pavel/Shutterstock]
(advertenties)