(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ben je als je stoned autorijdt voorzichter in het verkeer en daardoor juist veiliger? Uit onderzoek van de Mailman School of Public Health – Universiteit van Columbia, New York – blijkt van wel! In staten die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd daalt het aantal fatale verkeersslachtoffers.

Driving under influence, ofwel onder invloed autorijden… in de VS en ook hier in Europa maken de autoriteiten er altijd een big deal van, omdat het zou lijden tot onveilige situaties. Maar als je onder de invloed van cannabis achter het stuur zit blijkt het tegendeel dus eerder waar te zijn.

Uit een onderzoek van Columbia University’s Mailman School of Public Health in New York City blijkt dat over het algemeen het aantal verkeersdoden dat gelinkt kan worden aan ‘drugsgebruik’ juist afneemt in de staten die mediwiet legaal hebben gemaakt.

Twintig jaar verkeersdoden onderzocht

De onderzoekers analyseerden de data van de National Highway Traffic Safety Administration over de periode 1984 tot 2014. Ze ontdekten dat in staten waar cannabis legaal is het aantal verkeersdoden met gemiddeld 11 procent daalde nadat de wet veranderd was. Staten met legale wiet hadden gemiddeld liefst 26% minder fatale ongelukken vergeleken met andere Amerikaanse staten!

De vraag of de toegang tot legale cannabis voor meer verkeersdoden zorgt – de vaak gehoorde kritiek van tegenstanders – kan definitief worden beantwoord met NEE! [foto: Lightspring/Shutterstock]

In het onderzoek is ook een verband aangetoond tussen marijuana dispensaries (cannabis apotheken) en afgenomen verkeersdoden, melden de Amerikaanse media. Op dit moment is mediwiet legaal in 28 staten en in de hoofdstad Washington D.C.

Cannabis verdringt alcohol

De wetenschappers reageren verbaasd op de bevindingen en kunnen niet volledig verklaren waarom zulke dalingen zich voordoen, maar de conclusies worden ondersteund door een ander onderzoek uit 2013 dat stelde dat het aantal verongelukte automobilisten met 8 tot 11 procent was gedaald in staten met legale medicinale cannabis.

Eén van de mogelijke en meest waarschijnlijke verklaringen volgens de onderzoekers, is dat wiet de plek van alcohol heeft ingenomen in die staten waar het gelegaliseerd werd. ‘De auteurs suggereren dat stoners zich meer bewust zijn van hun verminderde nuchterheid dan iemand die stevig gedronken heeft en/of dat medicinale cannabis patiënten minder tijd doorbrengen in cafés.’

Daling verkeersdoden vooral onder jongeren

Interessant feit is ook dat de grootste daling in het aantal verkeersdoden zich voordoet onder jonge automobilisten, met name die in de leeftijd tussen 25 en 44 jaar oud. Niet toevallig dus ook de groep waarin zich heel veel geregistreerde mediwiet patiënten bevinden.

‘Specifiek constateerden de onderzoekers een 11 procent daling onder de 15- tot 24-jarigen, 12 procent voor de categorie 25 tot 44 en 9 procent voor degenen van 45 jaar en ouder’, meldt de website Naturalnews. De verklaring hiervoor is dat jongeren vaker betrokken zijn – of waren in dit geval – bij auto-ongelukken waarbij alcohol in het spel is, verklaart Julian Santaella-Tenorio van Columbia University.

‘Verkeersveiligheid verbetert door legalisering cannabis’

En ook in de eerdere studie uit 2013 kwam trouwens al een conclusie die tegenspreekt dat blowen zorgt voor meer verkeersonveiligheid. ‘De openbare veiligheid neemt niet af met de toegenomen toegang tot cannabis, integendeel: die verbetert juist’, aldus Benjamin Hansen.

Voor de goede orde: deze twee onderzoeken pleiten natuurlijk niet voor het ongelimiteerd blowen voordat je gaat autorijden; vast staat dat wiet de rijvaardigheid kan verminderen, zelfs als je daardoor heel voorzichtig bent gaat rijden…

[openingsfoto: azure1/Shutterstock]

 

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)