- Buitenwiet test ’25 update #12: zon, bloei & cannabonsai!
- Binnen wiet kweken zonder growshop? Het kán, in slechts 2 stappen!
- Eindelijk gezond(er) leven? Met deze 10 tips en cannabis lukt dat!
- Veelgestelde vragen over wortels van wietplanten
- Gefjon kweekt Super Sativa Seeds (deel #8, de eerste topjes)
- Thailand ‘recriminaliseert’ cannabis – alleen nog wiet op doktersrecept!
Koreanen ontdekken nieuwe cannabinoïde in wiet: CANNABIELSOXA

Net als je denkt dat we nu wel zo’n beetje alle cannabinoïden hebben geïdentificeerd die in cannabis kunnen voorkomen, word je verrast door Zuid-Koreaanse wetenschappers. Zij kondigen aan dat ze een nieuwe cannabinoïde hebben geïdentificeerd – cannabielsoxa – die wordt geproduceerd door de cannabisplant. En dit was niet eens de enige nieuwe component die ze identificeerden terwijl ze onderzoek deden naar de anti-tumoreffecten van cannabis.
‘Eerste stap richting medicijn voor neuroblastoom’
Eigenlijk ging het de Zuid-Koreanen met name om de anti-kanker eigenschappen die sommige cannabisverbindingen kunnen hebben. Als bijvangst kwam daar dus die nieuwe cannabinoïde cannabielsoxa uit voort, evenals “een aantal andere verbindingen die voor het eerst zijn gerapporteerd uit de bloemen van C. sativa”.
Het team van overheids- en universitaire onderzoekers uit Zuid-Korea evalueerde ook 11 verbindingen in cannabis op hun anti-tumoreffecten in neuroblastoomcellen en ontdekte dat zeven “een sterk remmende activiteit vertoonden”.
Volgens de auteurs zijn de bevindingen “een eerste stap in de richting van de ontwikkeling van een product voor de behandeling van neuroblastoom”, een vorm van kanker die volgens hen “de meest voorkomende vaste tumor bij kinderen is en de meest voorkomende kwaadaardige kankervorm in het eerste levensjaar”.
Cannabinoïde en chloorachtige verbindingen in strijd tegen kanker
Het onderzoek is uitgevoerd door een 14-koppig team van overheidsinstanties en universiteiten, waaronder de Wonkwang Universiteit, het Koreaanse Ministerie van Voedsel- en Medicijnveiligheid, de Kyung Hee Universiteit, de Kookmin Universiteit en het Nationale Instituut voor Tuinbouw- en Kruidenkunde.
De onderzoekers gebruikten chromatografische technieken om de verbindingen te isoleren. Vervolgens onderzochten ze hun moleculaire structuren en gebruikten ze een metabole testmethode om hun toxiciteit voor neuroblastoomcellen te beoordelen.
“Deze studie heeft met succes een nieuwe cannabinoïde en zes bekende cannabinoïde verbindingen geïsoleerd, samen met een nieuwe chloorachtige verbinding en drie extra chloorachtige verbindingen die voor het eerst werden gerapporteerd uit de bloemen van C. sativa”, schrijven de Aziatische wetenschappers.
Hun studie getiteld ‘New Cannabinoids and Chlorin-Type Metabolites from the Flowers of Cannabis sativa L.: A Study on Their Neuroblastoma Activity‘ is vorige maand online gepubliceerd in het vaktijdschrift Pharmaceuticals.
Cannabinoïden die in staat zijn om tumoren te remmen
Twee van de verbindingen die voor het eerst zijn geïdentificeerd in cannabis – te weten 13²-hydroxypheophorbide b ethylester en ligulariaphytine A – worden omschreven als “chloorachtige verbindingen”.
Samen met vijf andere bekende cannabinoïden – cannabidiol (CBD), cannabidiolzuur (CBDA), cannabidiolzuurmethylester (CBDA-ME), delta-8 THC en cannabichromeen (CBG) – “zouden ze kunnen worden beschouwd als de potentiële verbindingen voor anti-tumoreffecten tegen neuroblastomen”, ontdekten de onderzoekers.
De resultaten van de anti-tumoranalyses “toonden aan dat cannabinoïde verbindingen sterkere remmende effecten hadden op neuroblastoomcellen dan chloorachtige verbindingen”, aldus het artikel.
De ‘nieuwe’ cannabinoïde cannabielsoxa behoorde echter niét tot de verbindingen die de onderzoekers identificeerden als mogelijk giftig voor neuroblastoomcellen.
Grootste studie ooit oordeelt positief over potentie cannabis bij kankerbehandeling
Deze maand publiceerden onderzoekers uit de VS ook wat zij omschreven als de “grootste meta-analyse ooit uitgevoerd naar medicinale cannabis en de effecten ervan op kankergerelateerde symptomen” en vonden ze een “overweldigende wetenschappelijke consensus” over de therapeutische effecten van wiet.
Ons zusje Mediwietsite.nl schreef hier eind april uiteraard over: Grootste wetenschappelijke studie tot nu toe: ‘Cannabis kan kanker bestrijden’
Een ander onderzoek onder medische cannabispatiënten in Minnesota, gepubliceerd in februari, toonde aan dat mensen met kanker die cannabis gebruikten “significante verbeteringen in kankergerelateerde symptomen” rapporteerden.
Wiet sowieso goed tegen pijn, stress, angst en chemo bijwerkingen
Het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) schatte eind vorig jaar dat tussen de 20 en 40 procent van de mensen die behandeld worden voor kanker cannabis gebruiken om de bijwerkingen van de aandoening en de bijbehorende behandeling te beheersen. De meest waargenomen voordelen “waren voor pijn, slaap, stress en angst, en bijwerkingen van de behandeling”, aldus het rapport.
Weer een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Discover Oncology, concludeerde dat een verscheidenheid aan cannabinoïden – waaronder delta-9 THC, CBD en cannabigerol (CBG) – “veelbelovend potentie hebben als antikankermiddelen via verschillende mechanismen.” Bijvoorbeeld door de groei en verspreiding van tumoren te beperken.