(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Uit onderzoek van de University of Washington blijkt dat mensen die de zorg voor kinderen krijgen (of net hebben) niet per se stoppen met het consumeren van cannabis. Het toont weer eens aan dat de perceptie – in ieder geval in Noord-Amerika – ten aanzien van wietgebruik definitief en positief is veranderd!

Predictors of Adult Marijuana Use Among Parents and Nonparents‘, heet het onderzoek van de universiteit van Washington dat deze maand werd gepubliceerd in het vakblad Prevention Science. Wetenschappers van de Social Development Research Group  aldaar ontdekten factoren die het cannabisgebruik beïnvloeden, waaronder de invloed van belangrijke mensen in je omgeving, positieve houdingen ten aanzien van de drug (ze bedoelen nog steeds wiet hoor) en de start van het ouderschap.

Goed voorbeeld doet volgen

‘Wanneer het om volwassenen gaat weten we niet wat de langetermijn consequenties van matig wietgebruik zijn in een legale context, dus we kunnen niet stellen dat we absoluut moeten ingrijpen’, verklaart Marina Epstein van de universiteit. ‘Echter, als het aankomt op ouders is hun consumptie sterk gerelateerd met dat van hun kinderen en dat is een significant probleem omdat blowen in de adolescentie schadelijk kan zijn. ons onderzoek moet helpen om effectieve interventies in te bouwen voor alle volwassenen wanneer het een issue wordt.’

Niet-ouders blowen meer

Een tevreden (wiet)roker is geen onruststoker…

Om meer te weten te komen over het cannabisgebruik observeerden de wetenschappers 808 volwassenen – ouders en niet-ouders – die voor het eerst aan langdurige onderzoeken deelnamen toen ze nog op groep 7 en 8  van de basisschool in Seattle zaten, in de jaren tachtig. De deelnemers werden gedurende 12 jaar geïnterviewd en dat eindigde in 2014 toen de meesten dus 39 jaar oud waren.

Uit de studie blijkt dat een hoger percentage van de groep niet-ouders rapporteert in het afgelopen jaar cannabis te hebben gebruikt, vergeleken met ouders. Van de kinderloze volwassenen blowde 40%, bij de ouders was dit 25%.

Cannabisgebruik na je dertigste

Wanneer de deelnemers in hun jonge dertiger jaren kwamen nam het wietgebruik af. Dan blowde nog maar 16% van de mensen met kinderen tegenover 31% bij de kinderlozen. Niet heel schokkend is de vaststelling dat mensen die als jong-volwassenen begonnen met het roken van wiet meer genegen zijn om hier mee door te gaan in hun volledige dertiger jaren, zelfs nadat ze ouders werden.

Wat ons betreft een prima zaak natuurlijk: jong geleerd is oud gedaan. Maar voor de onderzoekers reden om ‘middelengebruik als een familiezaak aan te pakken’. Epstein: ‘Het is niet genoeg als één persoon stopt; interventie betekent werken met beide partners. We moeten ook de positieve houding van mensen ten aanzien van cannabis tackelen als we het gebruik willen verminderen.’

Bevolking in meerderheid voor wiet

Nog steeds hebben we in dit onderzoek echter geen enkel argument gehoord WAAROM dat zou moeten. Zijn blowende ouders soms slechtere ouders? Daar geloven we niks van (en ja, 2 van de 3 hier op de redactie hebben zelf ook kinderen). Het zou zomaar eens andersom kunnen zijn, nietwaar?

Het is ook maar zeer de vraag of de Amerikaanse bevolking zich wat aantrekt van dit soort onderzoeken. Ruim meer dan de helft van de Amerikanen is voorstander van legalisering van wiet. En uit een studie in 2014 blijkt dat een meerderheid inmiddels alcohol als schadelijker ziet voor de gezondheid dan wiet…

[illustratie:  Bo Secher/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)