(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het kan altijd zotter bij de buren, waarmee we natuurlijk de Belgen bedoelen. Beroemd en berucht om hun zero-tolerance beleid ten aanzien van wiet en dat levert de meest krankzinnig taferelen op in ’s lands rechtszalen. Nu bijvoorbeeld weer eist justitie zes maanden gevangenisstraf plus een fikse geldboete van 8.000 euro tegen een man die liefst elf gram wiet op zak had…

Dit is er echt wel over ja

De kop boven het artikel in Het Nieuwblad van woensdag is er eentje van de langere, in sappig Vlaamse taal geschreven soort: ‘Parket eist celstraf voor man die wiet op zak heeft: “Een gevangenisstraf is erover, het is ook geen kilo cocaïne dat ik bij me had”‘.

‘Dat is erover’ betekent hier dat het nogal overdreven is, en daarin heeft de 31-jarige cannabisliefhebber uit Mechelen volkomen gelijk natuurlijk. Wat een waanzin weer van die Belgische magistraten, het lijkt soms wel een heel foute en slechte klucht daar bij de zuiderburen wanneer het om cannabis (of welke andere drug dan ook) gaat. Watskeburt?

Niks minnelijk schikken

A.B. uit Mechelen werd vorig jaar “betrapt met drugs op zak”, zo lezen we. Nou ja drugs, het betreft zoals al gezegd 11 gram wiet. Softdrugs dus op zijn best. Maar aan dat onderscheid doen ze in België niet of nauwelijks.

In Nederland zou je nooit en te nimmer voor de rechter hoeven opdraven wegens zo’n pietluttige hoeveelheid verboden plantenwaar, maar klaarblijkelijk wil het Belgische rechtssysteem gerust kostbare tijd verspillen aan die elf gram.

Voor het complete beeld moeten we hier wel aan toevoegen dat de verdachte weigerde om een zogeheten ‘minnelijke schikking’ te betalen toen ie met het beetje wiet werd gesnaaid. Met het ter plekke voldoen van zo’n geldboete koop je (verdere) vervolging af, maar daar had onze held zeer terecht geen zin in.

Gevolg is wel dat hij deze woensdag dus voor de rechter moest opdraven, op beschuldiging van ‘het bezit van drugs’.

Zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf plus een geldboete van achtduizend euro voor 11 gram wiet… only in Belgium people!

Zwijgen is niet altijd goud

In het beklaagdenbankje kon de Mechelaar zijn woede niet binnenhouden (wederom zeer terecht in onze ogen). Volgens Het Nieuwsblad “foeterde” hij de volgende woorden:

“Mij een gevangenisstraf opleggen voor zo’n kleine hoeveelheid cannabis? Dat is te extreem. Het gaat ocharme om elf gram cannabis en niet om een kilogram cocaïne”

Hear, hear!  zou men in Engeland nu roepen. Maar we zijn niet in Engeland, we zijn in derdewereldland België (als het om drugs gaat), en dus had de rechter van dienst geen enkele boodschap aan de kritiek van een van ’s lands onderdanen. Zes maanden cel voorwaardelijk en een geldboete van 8.000 euro, zo luidde de eis. De uitspraak van de rechtbank is op 3 januari aanstaande.

“Dat is alles”

Eén ding is gelukkig ook bij de buren nog wél toegestaan en dat is het laatste woord voor de verdachte/veroordeelde. Met de wijze woorden van onze Mechelse cannabisvriend sluiten wij dan ook maar af nu – ondertussen een kaarsje aanstekend voor een beter België.

 “Ik heb geen drugsprobleem. Om de twee dagen rook ik een joint voor het slapengaan. Dat is alles. Of ik bereid ben om me te laten begeleiden daarvoor? Ik heb geen hulp nodig. Ik ben geen puber meer. (…) De ene persoon gokt, de andere drinkt en ik rook af en toe een jointje.”

[afbeelding is AI Generated met Shutterstock]
(advertentie)