(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een parlementaire commissie in Israël heeft zondag de aanbeveling gedaan dat het land voortaan medicinale cannabisproducten mag gaan exporteren naar landen waar dat legaal is. Die beslissing is niet alleen ingegeven door medemenselijkheid; export van mediwiet kan naar schatting jaarlijks 4 miljard dollar opleveren!

Money makes the world go round

De commissie bestond uit mensen van de ministeries van Volksgezondheid en van Financiën. De minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman was oorspronkelijk tegenstander van het exportidee, omdat hij het gevoel had dat dit de consumptie van recreatieve wiet in Israël zelf zou aanmoedigen. Maar gelukkig veranderde hij van mening, met als argument dat de opbrengsten zouden kunnen worden aangewend om het gezondheidssysteem in zijn land te verbeteren.

Ach ja, opportunisme en politiek zijn nu eenmaal twee handen op een buik…

Alleen export naar legale markten

Met de export van cannabis voor medicinale doeleinden hoopt Israël jaarlijks 4 miljard dollar binnen te halen… [foto: OR PHOTOGRAPHY/Shutterstock]

De aanbeveling van de commissie stelt voor om de export door het ministerie van Volksgezondheid te laten afhandelen, of door cannabisproducenten met een licentie onder supervisie van de regering. Er komt overigens alleen toestemming voor de uitvoer naar landen die medicinale cannabis hebben gelegaliseerd. Alle vormen van mediwiet zijn toegestaan dan: toppen wiet, pillen en oliën.

De wietkwekers in Israël lobbyen al jaren voor internationale exportrechten, met als voornaamste argument dat het een ‘groeimotor voor het land’ is. De regeringscommissie beveelt ook aan om een team te formeren dat mediwiet-producten uit Israël internationaal op de markten gaat introduceren met bijvoorbeeld merknamen. Op onderzoeksgebied is het land al tijden lang prominent als het om wiet gaat, eigenlijk al sinds  Dr. Raphael Mechoulam in de jaren zestig THC wist te isoleren.

Tegenstand van minister van Veiligheid

Hoewel de producenten en de ministeries van Volksgezondheid en Financiën dus voorstander zijn van grootschalige export van cannabis, is de minister van Veiligheid tegen het voornemen. Gilad Erdan stelt dat de politie (!) niet in staat is om de te verwachten vloed aan verzoeken aan te kunnen. Ook waarschuwt hij dat ladingen wiet in handen van criminelen kunnen vallen. ‘Het promoten van medicinale cannabis is onverantwoordelijk, onprofessioneel en onverstandig’, fulmineerde de Likud-politicus in een brief aan zijn twee collega’s. En de beste man denkt ook nog dat de economie van Israël juist enorme (reputatie)schade lijdt als het land het ‘vlaggenschip van cannabisexport’ wordt.

Kortom, nogal slappe tegenargumenten van deze minister. Laten we dus vooral hopen dat zijn veel verstandiger collega’s het pleit winnen binnen de Israëlische regering.

[openingsfoto:  Max Zalevsky/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)