(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Californië heeft recreatief gebruik van cannabis op 1 januari van dit jaar gelegaliseerd. Wellicht dat dat er ook voor gezorgd heeft dat de mensen relaxter en opener zijn geworden over hun cannabisgebruik. Dat blijkt namelijk uit een enquête door Eaze, een bezorgservice voor wiet uit San Francisco.

In maart hield Eaze – zeg maar het thuisbezorgd.nl voor wiet in San Francisco – een grote enquête onder 4.852 klanten over hun cannabis gebruik en in hoeverre ze daar openlijk mee omgaan. Hoewel het bedrijf geen oude data heeft om de resultaten mee te vergelijken, concludeert het toch voorzichtig dat de legalisatie van recreatieve cannabis heeft bijgedragen aan de openhartigheid over het gebruik van cannabis.

De enquête was voornamelijk gericht op de mate waarin mensen openlijk met vrienden, familie, collega’s en zelfs hun werkgever, bereid zijn over hun cannabisgebruik te praten. Hier volgen de toch wel opmerkelijke percentages. Openhartigheid over wiet, waar Nederlandse cannabisgebruikers na veertig jaar gedoogbeleid waarschijnlijk niet aan kunnen tippen.

52

Procent van de ondervraagden gaf aan dat legalisering van recreatief cannabisgebruik het makkelijker heeft gemaakt om erover te praten.

25

Procent van de ondervraagden zegt wiet gerookt te hebben met een familielid, sinds het legaal in winkels te koop was.

47

Procent van de ondervraagde ouders zijn open tegen hun kinderen over hun eigen cannabisconsumptie. Moeders (61 procent) zijn daarin nog openhartiger dan vaders (37 procent).

72

Procent van de volwassenen zei open over hun wietgebruik te kunnen praten met hun ouders. Deze openheid komt meer voor onder baby boomers (79 procent) dan onder volwassenen die na 1996 geboren zijn (67 procent).

De enquête onderstreept tevens dat, naarmate cannabis meer gezien wordt als een manier om de gezondheid te verbeteren, het gebruik nóg verder zal normaliseren, en zelfs op de werkvloer:

65

Procent van de ondervraagden gaven namelijk aan dat ze open met hun collega’s over hun cannabisconsumptie praten, maar slechts 39 procent is ook open tegen de werkgever.

65

Procent van degenen die het gebruik van cannabis wél verbergen, doen dat omdat ze bezorgd zijn om hun carrière.

65

Procent van de ondervraagde mannen zijn bezorgd over het sociale stigma dat aan cannabisgebruik hangt. Onder vrouwen is dit percentage veel lager, slechts 35 procent.

47

Procent van de ondervraagde vrouwen en 42 procent van de ondervraagde mannen, zouden op social media openlijk iets posten over 420 (20 april, jaarlijkse cannabis feestdag).

[Openingsfoto: Darrin Harris Frisby / Drug Policy Alliance]

 

(advertenties)