(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms zit het mee, maar vaker zit het voor coffeeshophouders tegen in het oh zo kromme Nederwietland. Neem coffeeshop De Kikker in Deventer. Die wás al tijdelijk gesloten vanwege de vondst van 34 kilo handelsvoorraad maar is nu definitief met stash-woonboot en al, letterlijk ten onder gegaan.

Het trieste verhaal van coffeeshop De Kikker is een goed voorbeeld van hoe het kromme Nederlandse cannabisbeleid, coffeeshops kapot maakt. Door de politie te laten jagen op broodnodige handelsvoorraden wordt het coffeeshophouders bijna onmogelijk gemaakt om hun functie nog te vervullen.

Coffeeshopeigenaar Hans D. gooit in ieder geval de handdoek in de ring. Hij was het zat om door zowel justitie, gemeente als de fiscus opgejaagd te worden, aldus zijn advocaat Alwin Maarsingh. Wat is er aan de hand?

Herstart

Coffeeshops mogen 500 gram wiet op voorraad hebben, maar die vliegt er doorgaans zo doorheen. Zo ook bij De Kikker in Deventer, die gemiddeld anderhalve dag deed met 500 gram. Het is dus noodzakelijk om een extra handelsvoorraad aan te houden, wiet en hasj bestel je nu eenmaal niet even bij de groothandel. Vandaar dat coffeeshophouder Henk, boven zijn zaak een voorraad van 34 kilo had liggen. Die voorraad werd gevonden en De Kikker werd tijdelijk gesloten. Dikke pech maar Henk was voornemens om na de sluiting een goede herstart te maken.

Coffeeshop De Kikker uit Deventer. Beeld: Google maps.

Verdronken

En daar was natuurlijk ook een nieuwe voorraad wiet en hasj voor nodig. 6,8 Kilo om precies te zijn, die de eigenaar in zijn woonboot aan de Hunneperkade verstopte. Het was net genoeg voorraad om na de heropening, 22 dagen open te kunnen zijn.

Maar een ongeluk komt zelden alleen, helaas. Henks plannen voor heropening van De Kikker vielen letterlijk in het water toen de oude woonboot, waarschijnlijk door een gesprongen waterleiding, zonk. Tja, en daardoor ontdekte de politie ook deze relatief kleine stash, de nekslag voor coffeeshop De Kikker.

Weggejaagd

Terecht merkte de coffeeshopeigenaar op dat hij ook geen gebakken lucht kon verkopen en dus wel een voorraad aan moést leggen. Maar die voorraad zal niet meer verkocht worden. Niet alleen omdat hij letterlijk in het water gevallen is maar ook omdat de coffeeshopeigenaar het ondertussen zat is om zowel justitie, gemeente als de fiscus opgejaagd te worden.

De onfortuinlijke gang van zaken voor eigenaar Henk D. kan voor de gemeente nog een klein fortuin opleveren. Een nieuwe vergunning voor een coffeeshop is namelijk zeer gewild en kan tonnen kosten. Er zijn nu nog slechts drie coffeeshops over in Deventer dus er is ruimte voor een vierde. Je gaat je bijna afvragen of de gemeente het erom gedaan heeft…

[Openingsbeeld: blambca, Shutterstock]
(advertenties)