(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoi Muna, tijdens het supercroppen heb ik per ongeluk iets teveel druk gezet waardoor het betreffende takje is gebroken. Het hangt er nog wel half aan nu, is het takje nog te herstellen met bijvoorbeeld wat plakband? Groetjes, Martin

Hoi Martin, je hebt dus eigenlijk gesuperchopt …haha flauw grapje, sorry Martin. Maar inderdaad, bij het supercroppen moet je voorzichtig zijn om ervoor te zorgen dat je de tak wel kunt buigen maar hem niet breekt. En dat gaat dus ook wel eens mis, je hoeft je niet te schamen en je kunt het ook herstellen. Ik zal je zo vertellen hoe je dat doet, maar eerst zal ik uitleggen hoe je het beste kunt supercroppen zonder takken te breken. Het vergt een klein beetje oefening maar als je het eenmaal door hebt verleer je het nooit meer.

supercroppen4Suppercroppen zonder breuken

Supercroppen is een techniek waarmee je je planten op de juiste manier kunt stressen door ze gecontroleerd te beschadigen. De plant zal er meer toppen door vormen en een hogere harsproductie met meer THC door krijgen. Dit is namelijk haar natuurlijke manier om zich tegen jouw beschadigingen te beschermen.

Je kunt het beste supercroppen in de groeifase van de plant, wanneer ze haar eerste gezonde takken heeft gevormd en lekker doorgroeid, maar voordat ze in volle bloei staat dus. Je kiest die delen van de plant die goed ontwikkeld zijn, maar niet verhout, zoals het onderste stuk van de hoofdstam. Als je plant meerdere hoofdtakken heeft, doordat je haar eerder hebt getopt of gefimt, ga je bij alle takken op dezelfde hoogte supercroppen. Heb je slechts één hoofdtop, dan ga je te werk aan het nog buigbare en vers groene deel van de stam.

In principe wil je het binnenste deel van de tak beschadigen, terwijl je de buitenkant van de tak juist zoveel mogelijk probeert te sparen

Om te supercroppen knijp je de tak op de gekozen plek stevig tussen je duim en wijsvinger. Houd de tak zo onder druk terwijl je hem langzaam heen en weer buigt tot je een lichte knak voelt of hoort. Probeer de tak hierbij in de richting te buigen die je wenst. Het principe is dat je het binnenste deel van de tak beschadigt, terwijl je de buitenkant van de tak juist zoveel mogelijk probeert te sparen.

Een breuk herstellen

Wanneer je bij het supercroppen per ongeluk iets te hard te werk bent gegaan en net zoals Martin een takje hebt gebroken, kun je deze herstellen met wat duct tape. Vooral als je een spleet of een opengeknakte buitenkant in de tak ziet. Op de plek waar je hebt gesupercropped zal de stam verdikken. Wacht met het verwijderen van het eventuele ducktape tot je deze verdikking ziet. Op deze plek is nu meer capaciteit voor sapstroom dan voor het supercroppen.

Tot slot nog een filmpje waarop het supercroppen en het herstellen wordt voorgedaan door een pro. Beterschap voor je plant Martin!

Groetjes van Muna

(advertentie)