(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Voor cannabisliefhebbers met een voorkeur voor eenvoud, schone longen en duurzaamheid, testte Mauro deze week de DynaVap HydraVonG XLS. Een onverwoestbare verdamper die je gebruikt en vasthoudt als een oude vertrouwde joint, en die je ale een van de weinigen zelfs met hasj kunt gebruiken. 

De DynaVap HydraVonG XLS. Een hele mond vol, én onderdeel van de grote DynaVap familie. DynaVap is een Amerikaanse vaporizer producent van een van de kleinste vaporizers. Ze kunnen zo klein zijn, omdat de gebruikelijke batterij afwezig is. De verdampers werken namelijk niet elektronisch maar met de vlam van een stormaansteker. Een normale aansteker werkt overigens ook, mits je over wat meer geduld beschikt en je het niet erg vind dat je aansteker wat sneller leeg is.

In de doos?

Normaal gesproken onthul ik eerst wat er allemaal in de doos zit. Maar de DynaVaps komen niet in een doos. Nou ja, om het te versturen maar dat kan ook in een envelop. DynaVaps worden namelijk geleverd in een beschermende, plastic koker. Vergelijkbaar met een joint huls. Deze koker doet tevens dienst als reisverpakking, en biedt bescherming tijdens het reizen met de DynaVap.

HydraVonG XLS Specificaties

Afmetingen: 1 x 11 cm Geschikt voor: Kruiden en olie
Merk: DynaVap Manier inhalatie: Direct en als opzetstuk voor bong
Verwarmingstechniek: Stormaansteker Opwarmtijd: 10-30 sec
Garantie: 2 jaar Instelbare temperatuur: Ja
Pass-through charging: Nee Temperatuurbereik 170 °C – 220 °C
Draagbaar/Desktop: Draagbaar

 

Voorbereiden op het eerste gebruik

In andere reviews hebben we het in deze sectie onder andere over het opladen van de batterij. Dat is in dit geval niet nodig, behalve dan dat je je aansteker wellicht even moet bijvullen. Ik raad je aan om je voor het eerste gebruik even goed in te lezen, en vooral video’s te bekijken van de DynaVap.

Ik kan de werking uitleggen in woorden, maar met beeld erbij krijg je nog beter idee. Op het YouTube kanaal van DynaVap – en op hun mooie website zelf – vind je alle benodigde informatie, mocht het ondanks deze review toch niet helemaal lukken. Bij de ene persoon gaat het vrij snel goed; de ander heeft zeker wat oefening nodig.

Zelf had ik de eerste keer wat moeite met de DynaVap, alhoewel dat voornamelijk kwam omdat ik op een te luide plek was waardoor de ‘klik’ niet goed te horen is. Iemand anders die ik recentelijk een DynaVap had uitgeleend, had het na een – overigens opmerkelijk korte – uitleg van mij snel door. Het verschilt dus een beetje per persoon.

DynaVap met wiet gebruiken

Eerst vermaal je je wiet met een grinder. Dan kun je de dop eraf halen om de kamer te vullen. Ik raad je aan de kamer niet helemaal vol te stoppen, maar voor ongeveer driekwart te vullen. Vervolgens doe je de dop er terug op en hou je de vaporizer in je ene hand (meestal verticaal, maar horizontaal kan ook) terwijl je de dop met de stormaansteker in je andere hand, gelijkmatig verhit. Thuis gebruik ik overigens een gasbrander of torch, zodat de DynaVap in een kleine 10 seconden klaar is voor gebruik.

Het houten handvat van de HydraVonG XLS, is zo gemaakt dat je hem gemakkelijk rond kunt draaien en je de dop helemaal rondom, gelijkmatig kunt verhitten. Is de DynaVap warm genoeg, dan zal er een hoorbare klik zijn. Is de DynaVap afgekoeld, hoor je weer een klik.

De HydraVonG XLS werkte voor mij direct goed, alhoewel het toegegeven niet mijn eerste DynaVap was. Je kunt een paar hijsjes nemen per keer dat je de DynaVap opwarmt.

Hasjolie of hasj verdampen

De DynaVap wordt als een van de weinige vaporizers ook aangeraden voor gebruik met hasj. Alhoewel ik daar wel een kanttekening bij moet maken, dat je of een bodempje van wiet maakt, of deze ontgomde hennepvezel gebruikt. Door deze bodem van wiet of hennepvezel zal de olie of de hasj je DynaVap niet zo snel doen verstoppen.

Na een viertal hijsjes was de eerder genoemde wiet op, waarna ik wat prachtige Nicole Kush kief (niet te veel) bovenop de wiet deed. Van de wiet was geen smaak meer over, maar ik genoot wel van een heerlijke hasj smaak. Met hasjolie of hasj raad ik aan om de DynaVap schuin omhoog te houden, zodat de hasj blijft zitten en de olie naar beneden loopt. Dit is tot nu toe mijn beste ervaring met hasj in een vaporizer!

Hydra’BonG’

Uniek aan de HydraVonG – je ziet het misschien al in de naam – is dat je deze DynaVap ook als een adapter in een bong kunt gebruiken. De verdamper past op een standaard 14,4 mm glas-op-glas verbinding, alhoewel hij niet in mijn bong paste omdat die een mannelijke 14,4 mm verbinding heeft. Heeft jouw bong wel een vrouwelijke 14,4 mm glas-op-glas verbinding, dan volstaat het om het mondstuk van de HydraVonG te nemen en dan past het precies.

Heb je een mannelijke 14,4 mm glas-op-glas verbinding zoals ik, dan past het mondstuk daar echter ook precies in. Ik bedacht me dit later pas en het werkte prima. Het wiebelde wel een beetje, maar het zorgde ook voor flinke dampwolken! Met een bong kun je immers meer en harder inhaleren, en dat werkte super! En het is fijner dan gewoon uit een bong te roken; je bent immers aan het verdampen en niet aan het roken.

Draagbaarheid en onderhoud

Hierin is de DynaVap wel echt de koning. Je hebt alleen een aansteker nodig en wat wiet. De perfecte vaporizer voor als je ergens heen gaat waar geen stopcontacten zijn dus. Het schoonmaken van de kamer gaat eenvoudig door het uitstekende deel van de dop te gebruiken. Om de andere delen gemakkelijk te reinigen, kun je de vaporizer helemaal uit elkaar halen en in alcohol laten weken.

Voordelen
+ Draagbaarheid
+ Geen batterij opladen
+ Korte opwarmtijd
+ Te gebruiken in combinatie met een bong
Nadelen
– Altijd (storm)aansteker nodig

Conclusie

Je wordt vrij snel en eenvoudig lekker high, en het werkt zelfs nog fijner door de HydraVonG als bong-adapter te gebruiken. Qua gebruiksvriendelijkheid heb ik het idee dat deze HydraVonG nog iets simpeler werkt dan de basismodellen. Al is dat wellicht alleen mijn persoonlijke ervaring. Op het gebied van duurzaamheid is het ding ook gewoon top! Batterijen zijn erg slecht voor het milieu. Zou de plastic koker van hennepplastic zijn geweest, dan kreeg de HydraVonG XLS van mij een 10 voor duurzaamheid. Nu blijft het ‘slechts’ bij een 9.

Met een prijs van rond de 109 euro, is de HydraVonG XLS net als alle andere DynaVaps ook niet te duur. Afhankelijk van het model, zitten ze qua prijs allemaal net boven of net onder de 100 euro.

In theorie heeft de DynaVap de potentie om een succes te worden in Nederland. Ze zijn immers redelijk goedkoop en te gebruiken met wiet uit de coffeeshop. De stap van joint met tabak naar pure wiet is best groot, zeker omdat je ook wat meer wiet verbruikt. Maar de DynaVap is efficiënt en laat je eenvoudig een beetje wiet verdampen. Omdat je hem verhit en vasthoudt als een joint, voelt de DynaVap vertrouwd aan. Daarnaast zijn ze eenvoudig in gebruik, én te gebruiken met hasj!

Samen zorgt dat voor een totaalscore van 8,8. De DynaVap HydraVonG XLS is verkrijgbaar bij VapoShop voor €109,00 euro.

Eindrapport

  • High: 9
  • Gebruiksvriendelijkheid: 9
  • Duurzaamheid: 9
  • Prijs: 8
  • Totaalscore (gemiddeld): 8,8
De DynaVap HydraVonG XLS is exclusief voor publicatie op CNNBS getest, gefotografeerd en beschreven door Mauro van thestonedsociety.com en de Homegrown Cup. Mauro is daarnaast werkzaam als secretaris van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC).
(advertenties)