(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Van alle factoren in een kweekruimte, is licht verreweg het meest bepalend voor de kwantiteit en de kwaliteit van de oogst. Licht is dus niet alleen gewicht, maar bepaalt ook de kwaliteit van je zelfgekweekte wiet. HPS kweeklampen waren jarenlang dé ideale lichtbron maar tegenwoordig kunnen led kweeklampen het klusje ook klaren. Voor het ideale lichtspectrum gebruik je echter beide kweeklampen.

Wietkwekers groot en klein, gebruiken al jaren alleen HPS kweeklampen om hun planten onder te laten groeien. Tegenwoordig zijn daar ook led kweeklampen, maar zowel HPS als led kweeklampen hebben hun eigen voor- en nadelen en kunnen het licht van de zon niet vervangen.

HPS als aanvulling op zonlicht

Kaskwekers gebruiken ook HPS kweeklampen, maar dan als aanvullend licht. De grootste lichtbron in een kas is immers de zon. Dat HPS kweeklampen vooral geel, oranje en rood licht uitstralen en blauw en groen licht missen, maakt voor een kaskweker niet uit. Overdag schijnt er immers meer dan genoeg zonlicht op de planten waardoor ze toch van een volledig lichtspectrum kunnen genieten.

Het lichtspectrum van een 250 Watt HPS lamp.

In een kweekruimte binnen missen wietplanten dit blauwe en groene licht echter wel. Maar met de komst van betaalbare led kweeklampen, kunnen we het rode lichtspectrum van de HPS lichtbron aanvullen om zo tot een ideale combinatie te komen. De vraag is dus niet of led kweeklampen HPS kweeklampen gaan vervangen, maar hoe goed ze het lichtspectrum van een HPS kweeklamp kunnen aanvullen.

Met de komst van betaalbare led kweeklampen, kunnen we het rode lichtspectrum van de HPS lichtbron aanvullen om zo tot een ideale combinatie te komen

Voordelen HPS

HPS kweeklampen zijn als kweeklicht de meest betaalbare lichtbron, maar het nadeel is het beperkte kleurenspectrum. HPS kweeklampen zijn ook beschikbaar in hoge wattages waardoor je als hobbykweker aan één lamp vaak meer dan genoeg hebt. HPS kweeklampen produceren ook veel infrarood licht, waardoor planten veel vocht verdampen. Hierdoor wordt er ook veel vocht (en voedingsstoffen) aangezogen via de wortels en verloopt de groei en bloei van wietplanten lekker snel.

Het lichtspectrum van een led kweeklamp alleen voor de groeifase, is ideaal als aanvulling op het voornamelijk rode licht van een HPS kweeklamp.

Led én HPS samen

In een kweekruimte binnen mis je echter het volledige spectrum van de zon, en in een optimale situatie zul je dit licht dus moeten aanvullen. Door meer blauw licht alleen toe te voegen kun je de kwaliteit van je oogst enorm verbeteren. Natuurlijk zou je de HPS bulbs tijdens de groeifase kunnen vervangen voor metaal halide bulbs maar niet alleen tijdens de groeifase heeft een wietplant behoefte aan blauw licht. Bovendien zijn ook andere kleuren belangrijk.

Blauw licht zorgt voor een gezonde groei, grote bladeren en voorkomt dat wietplanten teveel strekken. Slechts een kleine aanvulling van 10 procent blauw licht, maakt de fotosynthese in wietplanten efficiënter en verbetert de kwaliteit aanzienlijk.

Wanneer we het lichtspectrum van een led groeilamp en een HPS kweeklamp over elkaar heen leggen zie je duidelijk hoe goed de twee lichtbronnen elkaar aanvullen.

Omdat niet alleen blauw licht maar ook UV licht en andere kleuren belangrijk zijn voor een adequate aanvulling op het lichtspectrum van een HPS kweeklamp, zijn led kweeklampen eigenlijk de ideale lichtbron voor hobbykwekers om als aanvullend licht te gebruiken. Led kweeklampen stralen hun licht net als HPS kweeklampen ook diep, waardoor ze gemakkelijk naast HPS kweeklampen ingezet kunnen worden. Een kleine led groeilamp met een laag wattage is voldoende om het lichtspectrum van de HPS te vervolmaken.

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)