(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dokter Groen is tevreden over zijn negen koninginnen van de nacht! Die zijn goed hersteld van wat achteraf een pH-probleem bleek, en laten zelfs al hun eerste bloeiharen zien. De toppen (zo’n 40 stuks!) zijn perfect in de kast verdeeld. Dr. Groen beschrijft hoe je plantproblemen tackelt en een prachtig bladerdek kweekt.

Wie mijn verslag vorige week gelezen heeft, weet dat een aantal van mijn Night Queens enigszins voeding tekort kwamen, en daardoor wat vergeelden. De bladeren krulden omlaag en tot overmaat van ramp verschenen er roestige vlekjes op een van de planten. De planten hadden wel al een mooie structuur door het terugsnoeien, maar voor de rest zag het er een stuk minder rooskleurig uit als nu.

Herstel

Inmiddels zijn mijn negen wietplanten namelijk uitstekend hersteld. Het bladgroen trekt weer mooi terug en de bladeren richten zich ook weer omhoog. En omdat ik de planten vorige week ook voor het eerst kennis liet maken met het welbekende 12/12 bloeiregime, laten ze nu ook hun eerste bloeiharen al zien. Ik zal uitleggen hoe het allemaal zo gekomen is.

Luchtcirculatie

Wanneer je ziet dat het met je wietplanten niet goed gaat, moet je als kweker op zoek naar de oplossing. Een van de zaken die sowieso beter kon, was de luchtcirculatie in de kast. Ik gebruikte sinds het begin van deze ronde in de HPS kast niet langer de twee kleine computer USB-ventilators, maar een wat grotere clip-on ventilator. Deze wordt trouwens ook standaard geleverd bij deze HPS versie van de RollingStoned kweekkast, anders dan bij de led versie.

Er was alleen geen goede plaats om deze ventilator te bevestigen waardoor ik hem noodgedwongen aan het plafond had vastgemaakt. Hij blies van boven naar beneden op de lamp en de planten en dat was niet optimaal. Een ventilator hoort idealiter vlak boven het bladerdek te blazen zodat alle takken lucht krijgen, en de warmte van de lamp goed wordt weggeblazen.

Dat heb ik geregeld door een extra aluminium balkje aan de achterwand te monteren. Ik heb er foto’s van gemaakt zodat je kunt zien hoe je de fan zelf kunt monteren. Ik heb een aluminium balkje gebruikt die ik bij G-Tools heb besteld, maar je zou hiervoor ook prima een houten lat kunnen nemen.

Inmiddels zijn de planten trouwens alweer een stuk hoger dan op de foto’s hierboven dus ik denk dat ik de ventilator komende week alweer een centimeter of tien hoger zal moeten monteren.

pH-problemen uitsluiten

Toen de luchtcirculatie in orde was, ben ik verder gaan zoeken naar de aard van het voedingstekort. Waarom vergeelden de bladeren terwijl er nog meer dan genoeg voeding in de aarde moest zitten? Om daar achter te komen heb ik de pH-waarde (zuurtegraad) van de aarde eens gemeten. Zoals jullie wellicht weten zuurde ik het plantenwater tot nog toe niet af, maar gaf ik de planten gewoon water uit de kraan.

pH-waarde aarde meten

Om de pH-waarde van je aarde te meten, maak je een modderig mengsel van een eetlepel aarde met water met een pH-waarde van exact 7. Een half uurtje later meet je de pH-waarde van het mengsel nog eens om bij benadering de pH-waarde van je aarde te achterhalen.

Bij mij bleek die pH-waarde 6,4. Eigenlijk helemaal niet zo slecht want de ideale pH-waarde in aarde ligt tussen de 6,3 en de 6,8. Toch ben ik mijn voedingswater voor de zekerheid maar gaan afzuren. Om de tekorten snel te kunnen aanvullen heb ik ook wat groeivoeding van BioQuant en wat Vitalize van Mills toegevoegd, en dat heeft geholpen! De planten staan er nu weer een stuk gezonder bij, en laten zelfs al hun eerste bloeiharen zien.

Ik ben de roestige vlekjes bijna helemaal kwijt nu, en heb de bladeren die er het ergste last van hadden weggehaald. Ik denk dat ik ook iets te scheutig ben geweest met het water geven en dat dat ook te maken heeft gehad met het probleem.

Goed gevuld bladerdek

Inmiddels staat mijn RollingStoned kweekkast helemaal vol met ontluikende topjes. Iedere plant had door het toppen aan de bovenkant, en het dieven aan de onderkant, zes mooie groeischeuten. Bij elkaar dus 9 x 6 = 54 takken die allemaal uit zullen groeien tot toppen, hopelijk moddervet!

Gisteravond heb ik de planten nog eens water met voeding gegeven. Ik had aan het gewicht van de potten gevoeld dat ze dorst hadden en schatte in dat iedere plant wel een half litertje water lustte. Zo gezegd zo gedaan, ik maakte 4,5 liter voedingswater aan en zuurde dat aan tot een pH-waarde van 6,5.

Laatste dieven

Een voor een heb ik de planten uit de kast genomen en nog eens gekeken of er iets gediefd moest worden. Bij zowat iedere plant heb ik het slechtst ontwikkelde takje weggesnoeid. Vervolgens heb ik alle planten met die zijde tegen de want aangezet, zodat de goede toppen nu allen naar binnen gericht staan. Door kleine plakkertjes op de potten te plakken weet ik altijd hoe ze in de kast gepositioneerd moeten staan. Het resultaat is een prachtig bladerdek met overal waar je kijkt toppen.

Niet klakkeloos water geven

Ik kwam er bij het bewateren ook achter dat niet alle planten even droog stonden. De dames die nog genoeg water hadden, kregen niets, terwijl anderen tussen de 0,5 en 0,2 liter water kregen. Ik wil hiermee maar zeggen dat je niet klakkeloos iedere plant een halve liter water moet geven omdat je dat nou eenmaal zo had bedacht, maar dat je dat beter ter plaatse kunt beoordelen. Het is minder zonde om overgebleven voedingswater weg te gooien, dan dat het voor problemen zorgt bij je planten.

Ik blijf verder kweken met het afgezuurde water, dat doet de planten zichtbaar goed. Ik hoop dat jullie weer wat geleerd hebben. Volgende week kan ik jullie hopelijk de eerste échte toppen laten zien, tot dan.

Dr. Groen

(advertentie)