(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De kritiek op de wietproef van het kabinet blijft maar aanhouden Nu zijn het de coffeeshops zelf – de beoogde verkooppunten van staatswiet – die flinke beren op de weg zien. De belangrijkste: door de handelsvoorraad van 500 gram op te hogen naar een weekvoorraad, nodig je in feite overvallers uit om hun slag te komen slaan. Ook legale wiettelers/vervoerders kunnen straks rekenen op meer aandacht van criminelen, zo vrezen de Groningse coffeeshophouders.

Wietproef is (nu al) ‘explosief materiaal’

Wanneer we aan een opsomming zouden beginnen van de kritiekpunten op het voorgenomen wiet-experiment van het kabinet Rutte III, zijn we waarschijnlijk eind van de dag nóg bezig. Van rechters tot burgemeesters en van consumenten tot coffeeshops… het is lastig iemand te vinden die nog enthousiast is over het plan om straks 4 jaar lang in 10 gemeenten legale wiet en hasj (hier gemaakte hasj ook nog) via de coffeeshops aan te bieden.

Afgelopen week nog schreef VOC-voorzitter Derrick Bergman in zijn wekelijkse column op CNNBS over de wietproef; ‘Een grammetje wiet van 830.000 euro‘. Dat ging met name over de laatste stand van zaken m.b.t. de kabinetsplannen, zoals een torenhoge geldboete voor betrokken kwekers/shops als er ook maar één grammetje staatswiet ‘weglekt’ naar het illegale circuit.

Dit weekend reageerden ook de beoogde hoofdrolspelers zelf weer eens, bij monde van drie coffeeshophouders uit Groningen. Op de site van RTV Noord wordt gelijk de toon gezet met de kop ‘Wietproef leidt tot explosieve groei aan overvallen op coffeeshops‘.

Grote(re) handelsvoorraad uitnodiging aan overvallers

Bron van alle voorspelde ellende is de toegestane handelsvoorraad die een coffeeshop in huis mag hebben. Sinds jaar en dag bedraagt die 500 gram. Maar shops die mee (moeten) doen aan het experiment met gereguleerde wietteelt mogen straks zomaar een hele weekvoorraad in huis hebben! Afgelopen dus met het voortdurend op en neer rijden van koeriertjes en aanzienlijk minder risico dat de politie je stashlocatie ontdekt en oprolt (zoals de 4 coffeeshops van The Grass Company onlangs weer overkwam).

Groningen in de mist… een beeld dat ook opgaat voor de wietproef volgens de coffeeshophouders. [foto: Bart/Flickr]

Goed nieuws voor betrokken partijen zou je denken, maar zo werkt het natuurlijk niet in Nederland. De shops in Groningen zijn juist helemaal niet te spreken over die verruiming van de handelsvoorraad. “De kans op overvallen stijgt met tweeduizend procent”, zegt Marjola van den Brand van coffeeshop ‘Rag-a-Muffin’. Zij becijfert uit het blote hoofd dat er straks zomaar voor vijftigduizend euro aan cannabis in een coffeeshop aanwezig kan zijn.

Ze wordt bij RTV Noord gesteund door haar collega-coffeeshophouder Berend Fokke van ‘Reykjavik’ en ‘De Vliegende Hollander’ die denkt dat je zo ‘criminelen een motief geeft’.

Ook gevaar voor wiettelers en vervoerders

En de exploitant van coffeeshops ‘De Dees’ en ‘De Driemaster’ in Groningen voorspelt behalve meer overvallen op coffeeshops, ook meer criminele aandacht voor de legale wiettelers, die verplicht zijn om zelf voor het vervoer van de staatswiet naar de coffeeshops te zorgen.

“Vrachtwagens met de leveringen worden in de gaten gehouden, dat weet ik zeker. Je zou bijna zeggen dat het leger er aan te pas moet komen. Dit is een waardeloos plan”, aldus deze shophouder.

Behalve deze openlijk uitgesproken angst voor meer overvallen op shops, kwekerijen en vervoerders, herhalen ze ook in Groningen eerder gehoorde kritiek op de kabinetsplannen. Dat er geen buitenlandse hasj meer mag worden  verkocht bijvoorbeeld, wat een recept voor opbloeiende straathandel is. Een gedachte die zelfs leeft bij de burgemeester in de stad, Peter den Oudsten.

Vier jaar en daarna..?

En natuurlijk de duur van de proef. Door het huidige kabinet vastgesteld op 4 jaar, met een mogelijke korte verlenging/afbouwperiode. Huidige wiettelers gaan daar niet lijdzaam op wachten en zullen blijven kweken, voor de zwarte handel.

En de shops mogen het na 4 jaar verplicht staatswiet afnemen weer lekker zelf gaan uitzoeken, op dezelfde illegale markt die het experiment juist zegt te willen bestrijden…

Inderdaad, lekker schizofreen weer, daar hebben die Groningers volstrekt gelijk in. Maar het past wel naadloos bij 42 jaar krakend gedoogbeleid in Nederland nietwaar?

[openingsfoto: Flickr/Chris Devers]
(advertenties)