(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #14   Omdat we niemand graag vervuilde of gewoon slechte hasj willen laten roken plaatsten we in april dit artikel voor hasjkikkers waarin we uitleggen wat hasj nou precies is. Hasj heeft namelijk vele gezichten, zo heb je de klassieke droog-gezeefde en geperste blokken en de handgewreven charas, maar ook het populaire BHO concentraat is in feite gewoon hasj. Heb je een lekker stukje gescoord of misschien heb je zelf wel hasj gemaakt, doe dan eens een kwaliteitstestje; in deze post staat hoe dat moet. Meer dan een goed werkend stel zintuigen en een aansteker heb je er niet voor nodig.

TOP502015-14

Voor een stukje eersteklas hasj lopen we op de RollingStoned redactie onmiddellijk warm. Alleen is het voor de meeste mensen pas achteraf dat ze kunnen zeggen of het inderdaad zo goed was, want aan het uiterlijk kun je de kwaliteit van hasj maar moeilijk bepalen. Een simpele hasj-test biedt dan uitkomst.

Een doorgewinterde cannabisgenieter kan aan het uiterlijk en de geur van een topje wiet wel een redelijke inschatting maken van de kwaliteit ervan. Maar bij hasj is het helaas niet zo gemakkelijk te zien. Veel hasj-soorten komen ook nog eens uit het buitenland en dus is er over de omstandigheden waaronder het gemaakt is vaak ook niks bekend. Maar er zijn gelukkig wel wat zaken waarop je kunt letten.

Wat is hasj eigenlijk?

Als je een stukje hasj gaat beoordelen, is het wel zo handig wanneer je ook weet wat hasj eigenlijk is en hoe het gemaakt wordt. Allereerst moet je weten dat er verschillende soorten hasj zijn die er ook totaal verschillend uit kunnen zien, ondanks dat is het uitgangsmateriaal altijd hetzelfde, namelijk de hars die op wiettoppen groeit. De manier van produceren bepaald het soort hasj. De vier verschillende soorten hasj zijn droog gezeefde hasj, handgewreven hasj, ice-o-lator hasj en concentraten.

  • Droog gezeefde en geperste hasj
  • Charas, of handgewreven hasj
  • Ice-o-lator of droogijs hasj
  • Concentraten, hasj gemaakt met behulp van oplosmiddelen

Vier hasjvormen in vogelvlucht

Deze vier verschillende soorten hasj hebben allemaal een verschillend uiterlijk en een andere structuur. Droog gezeefde en geperste hasj is de meest traditionele vorm, het kan vrij hard zijn of juist gemakkelijk uit elkaar vallen en heeft een licht bruine of gele kleur wanneer het weinig geperst is en wordt harder en donkerder naarmate het langer en onder meer druk geperst is. Wanneer het erg groen is betekent het dat er veel plantmateriaal inzit en is de kwaliteit meestal niet erg goed. Het wordt gemaakt van gedroogde wiettoppen die met de hand gezeefd worden waardoor de harskliertjes of trichomen verzameld en later tot de harde blokken geperst worden.

honingmaroc

Charas wordt ook op een traditionele manier gemaakt. Verse wiettoppen worden hiervoor in de handen gewreven waardoor er een donkere, bijna zwarte kleverige hasj aan de handen blijft plakken. Charas is hierdoor zacht en kneedbaar.

Ice-o-lator hasj is ook kneedbaar en wordt gemaakt met behulp van ijswater. Het kan gemaakt zijn van zowel verse, als gedroogde toppen. Door het ijswater bevriezen de trichomen waardoor ze gemakkelijker afbreken. Een zeefzak, ook wel bubble bag genoemd scheid de trichomen vervolgens van het plantmateriaal. Er zijn bubble bags in verschillende zeefmaten, gemeten in microns waardoor verschillende kwaliteiten hasj gemaakt kunnen worden. Ice-o-lator lijkt wellicht een beetje op charas maar is vele malen schoner en vaak ook sterker doordat het van betere kwaliteit wiet wordt gemaakt.

Tenslotte zijn er de concentraten. Concentraten zijn in feite ook gewoon hasj, alleen zijn deze gemaakt met behulp van oplosmiddelen. De oplosmiddelen kunnen verschillen en dienen op professionele wijze uit het concentraat te worden gehaald. Het is bij concentraten bijna niet te beoordelen of dat goed is gebeurd, en de kwaliteit ervan hangt daardoor sterk af van de maker ervan. Dure en professionele apparatuur zoals vacuümovens zijn nodig om de schoonste concentraten te maken. Concentraten komen in drie vormen, olieachtige stroop, als een soort was of als een heldere kneedbare vorm. Concentraten hebben een goudgele kleur en kunnen helder of troebel zijn. Er is ook nog zogenaamde Rosin. De manier om Rosin te maken is eigenlijk pas ontdekt en gaat door middel van het onder hitte en druk pletten van wiettoppen. Rosin is daarmee wellicht de veiligste vorm van concentraat, zowel voor de maker als voor de genieter ervan.

Beoordelen van de kwaliteit

Zoals gezegd valt het bij concentraten bijna niet te beoordelen wat de kwaliteit ervan is. Daarom beperken we ons hier tot het beoordelen van de traditionele hasjsoorten en ice-o-lator. Als je graag veilig van concentraat wil genieten, kun je wellicht het beste zelf eens een kleine hoeveelheid Rosin proberen te maken volgens deze methode.

Om de kwaliteit te testen ga je om te beginnen af op de geur van de hasj. Goede hasj ruikt kruidig en mild maar zeker niet muf. Wanneer hasj muf ruikt duidt dit meestal op schimmels. Dit kan gebeuren doordat de hasj niet goed gedroogd is en komt vaker voor bij charas en ice-o-lator. Het spreekt voor zich dat je muf ruikende hasj beter niet kunt roken. Ook kan hasj een plasticgeur hebben, dit kan duiden op verontreinigingen. Laat hasj met een plasticgeur daarom ook maar beter voor wat het is!

Droog gezeefde hasj zoals maroc en Libanese hasj wordt zacht wanneer je hem verwarmt met een vlammetje en als je het openbreekt moet het een lichte bruine kleur hebben, ook wanneer het aan de buitenkant erg donker is en hard aanvoelt. Charas of ice-o-lator heeft als het goed is een glad oppervlak en is meestal plakkerig maar let op wanneer het te zacht is, zelfs als het erg koud is. Dat kan namelijk duiden op toegevoegde oliën om het gewicht te verzwaren.

Bubbeltest

Wanneer ice-o-lator of charas goed ruikt en een mooie structuur en kleur heeft, kun je overgaan tot de bubbeltest. Dit is een vrij eenvoudige manier om te kijken of de kwaliteit puur is. Knijp een klein stukje hasj (ongeveer ter grootte van de kop van een lucifer) en steek dit aan met een aansteker. Als het makkelijk brandt en daarbij ook nog eens bubbelt, dan heb je heb je waarschijnlijk iets goeds in handen. Goede hasj vat ook zeer snel vlam en als dit gebeurt moet het een heldere vlam geven. De rook die ervan afkomt moet wit tot blauwgrijs zijn en kruidig wierook-achtig ruiken, en zeker niet als rubber of plastic. Is de hasj hierna echter zwart, dan kan dit duiden op verontreinigingen, je zou een mooie witte as moeten zien na het verbranden.

bubbeltest

Ice-o-lator of charas die bij de bubbeltest niet bubbelt is ofwel van een slechte kwaliteit, ofwel hij bevat verontreinigingen. Let ook op als de hasj overmatig veel bubbelt, in combinatie met een te zachte structuur kan dit duiden op toegevoegde oliën. De hasj heeft dan ook vaak een vettig uiterlijk en een plasticgeur wanneer hij verbrandt.

Bronnen: Sensi Seeds blog, Smokers Guide

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
92
(advertenties)