(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een beetje een controversieel onderwerp en de meningen zijn verdeeld, maar we zullen er toch ons licht op laten schijnen. Zorgt gefeminiseerd zaad inderdaad voor hermafrodiete wietplanten of is het toch een fabeltje?  

Je hebt het vast wel eens gehoord van een kweker; gefeminiseerde zaden zouden het risico op hermafrodiete planten verhogen en dus kun je ze maar beter niet te veel stressen. Maar wat is hier eigenlijk van waar?

De meeste RollingStoned lezers zullen wel weten dat mannelijke planten geen wiet opleveren en dus ongewenste gasten zijn in kweekruimtes waar wiet wordt gekweekt. Om zeker te weten dat er alleen vrouwelijke planten uit zullen komen kweken veel kwekers tegenwoordig met gefeminiseerd zaad. Dat gefeminiseerde zaad komt voort uit een vrouwelijke plant die wordt bestoven met het stuifmeel van een hermafrodiete plant, wat meteen de reden is waarom sommige kwekers het gefeminiseerde zaad niet vertrouwen.

hermaphrodite (1)

Een hermafrodiete plant met vrouwelijke en mannelijke bloemen

Geen zorgen

Hoewel er een kern van waarheid in het verhaal zit, hoef je je geen zorgen over hermafrodiete planten te maken wanneer je uit goed gefeminiseerd zaad kweekt. De kern van waarheid is dat gefeminiseerd zaad inderdaad altijd voortkomt uit een hermafrodiete plant, het gaat er alleen om HOE deze plant hermafrodiet is geworden.

Hoewel er een kern van waarheid in het verhaal zit, hoef je je geen zorgen over hermafrodiete planten te maken wanneer je uit goed gefeminiseerd zaad kweekt.

De mogelijkheid hermafrodiet te worden is een soort overlevingsstrategie van cannabisplanten. Hierdoor kunnen zelfs alleen vrouwelijke planten namelijk voor nageslacht zorgen door zichzelf te bevruchten met hun eigen stuifmeel. Maar die hermafrodiete eigenschap kan dus wel doorgegeven worden wanneer je met dit ‘overlevingszaad’ gaat kweken.

Per ongeluk of expres gefeminiseerd

Tegelijkertijd is het zo dat iedere plant gedwongen kan worden om hermafrodiet te worden. Door een vrouwelijke wietplant met zilverwater of gibberellinezuur te behandelen zal ze mannelijke bloemen en stuifmeel ontwikkelen. Wanneer je dit stuifmeel gebruikt om zaden mee te maken zal het nageslacht niet meer kans hebben om een hermafrodiet te worden dan iedere andere plant. De eigenschap was immers ook niet van nature in haar vrouwelijke vader aanwezig.

Het gaat er dus om hoe het gefeminiseerde zaad tot stand kwam. Gefeminiseerd zaad wat op de hierboven beschreven manier met zilverwater of gibberellinezuur gekweekt is, heeft GEEN verhoogde kans op hermafrodieten. Gefeminiseerd zaad kan echter ook per ongeluk tot stand komen en dan is het een heel ander verhaal.

Een wietplant kan van nature een verhoogde neiging hebben om hermafrodiet te worden. Als zo’n plant gestrest raakt wordt ze heel snel hermafrodiet en zal ze wat mannelijke bloemen aanmaken en wellicht per ongeluk gefeminiseerd zaad produceren door zichzelf en planten in dezelfde kweekruimte te bevruchten. Zo wordt de eigenschap voor hermafrodiete planten wel doorgegeven. Dit soort zaadjes vind je dan soms ook terug in een zakje wiet. De kweker weet wellicht niet eens dat ze in de wiet zitten, laat deze zaden woor wat ze zijn en koop goed gefeminiseerd zaad bij een zadenbank die je vertrouwt.

 

 

(advertentie)