(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor de laatste keer 2 ideeën om van te smullen! Ontstegen aan de ongelimiteerde breinen van out-of-the-box denkers, de uitvinders en fantasten van deze wereld. Met in dit slotdeel stroom aftappen van de maan en de vliegende auto…

Spacen bij bizarre concepten die niet veel verder kwamen dan de tekentafel. Proefballonnen die je doen afvragen of de Willie Wortels van deze wereld niet 24/7 stoned als een aap zijn. Er is in een hoop bullshit geïnvesteerd. Maar toegegeven, een aantal concepten is ook best oké en wie weet wat de toekomst brengt. Geniet deze week van de 10 ultieme prullenbakplannen. Deel 5.

Maan als stroomcentrale voor de aarde

maanstrommTerug naar de maan. Volgens het internationale maangenootschap Lunex is het in de toekomst mogelijk om de aarde van energie te voorzien, afkomstig uit de ruimte. Met name de maan zou een gigantische bron van energie zijn. Daar is veel syliciumoxiyde te vinden; de grondstof voor zonnecellen. En er is ook genoeg aluminium en ijzer waarmee we de panelen kunnen maken.

Een ander idee is om grote zonnepanelen in een baan om de aarde te brengen. Zo’n voorziening zou de hele aarde van stroom kunnen voorzien. Enkele knappe koppen hebben zelfs al nagedacht over een megabeamer die de stroom naar de aarde kan transporteren. De stroom wordt dan opgevangen door een ontvanger. Eén probleem: wat als de straal een keertje mist en, laten we zeggen, een woonwijk frituurt? Aan de andere kant: wietkwekers hoeven geen linke stroomcapriolen meer uit te halen, die tappen gewoon af van de maan voortaan 🙂

 

De vliegende auto / Het rijdende vliegtuig

De M200G Volanter

De M200G Volanter

Toen Doc, die geflipte wetenschapper uit ‘Back to the Future’-films, in zijn vliegende DeLorean DMC-12 stapte, ging het hart van alle filehaters sneller kloppen. Tijdreizen blijft weliswaar in het land der films en fabelen, maar een vliegende auto in massaproductie is volgens diverse bedrijven slechts een kwestie van tijd. Als het aan het Amerikaanse bedrijf Moller ligt, beschikt iedereen binnenkort over ‘driedimensionale mobiliteit’. Moller kwam in 2007 met een heuse vliegende schotel op de markt. De M200G Volanter is uitgerust met zes straalmotoren waarmee je drie meter boven de grond en met 80 kilometer per uur kan vliegen. Voldoende om over files heen te zweven.

Hetzelfde bedrijf heeft ook een prototype van een vliegende auto ontwikkeld: de M400 Skycar. Dit geval heeft vier straalmotoren die kunnen draaien. Hierdoor kan de Skycar verticaal opstijgen. De vleugels kunnen worden opgevouwen zodat je hem in de garage kan parkeren. Enige jammere is dat het ding niet echt kan rijden als een auto. Het is meer een klein straalvliegtuigje op wielen.

De M400 Skycar

De M400 Skycar

De perfecte combinatie tussen een auto en vliegtuig, techneuten uit de hele wereld worstelen er al een eeuw mee. Het resultaat is altijd een niet zo goed vliegtuig of een niet zo praktische auto. Misschien dat een JetSuit dan nog de beste oplossing is? Daar wordt ook al jaren aan gewerkt en met succes. De voormalige Zwitserse jachtpiloot Yves Rossy test de technologie al 10 jaar en heeft talloze vluchten achter de rug. De vliegende Zwitser haalt snelheden van 200 kilometer per uur en stuurt met zijn lichaam.

Klinkt heel leuk allemaal, maar het is lastig voor te stellen dat we met deze nieuwe snufjes straks een enigszins gedisciplineerde verkeerssituatie kunnen creëren. Het is nu al een chaos op de weg, laat staan als auto’s en voetgangers met veel bombarie, middelvingers en ongelukken kriskras door het luchtruim manoeuvreren. Misschien is de huidige verkeerschaos dan toch zo slecht nog niet…

(advertentie)