(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten halen het grootste gedeelte van hun voedingsstoffen uit de grond. Hun bladeren hebben echter ook huidmondjes en die zijn niet alleen om vocht mee te verdampen, maar dus ook om voedingsstoffen mee op te nemen. Bladvoeding is dan ook een geweldige aanvulling op het dieet van je wietplant.

Sowieso is het een heel goed idee om wietplanten regelmatig te benevelen met water, met name in de groeifase houdt het de bladeren schoon en wietplanten happy. Maar je kunt via de bladeren ook voedingsstoffen aan je planten geven, gewoon door deze met een plantenspuit op de bladeren te spuiten. De voeding komt op deze manier ook nog eens ontzettend snel in de sapstroom van de plant, veel sneller dan via de wortels. Bladvoeding is dan ook een uitstekende manier om tekorten snel aan te vullen.

 

Tekorten kunnen met behulp van bladvoeding snel worden aangevuld

Tekorten kunnen met behulp van bladvoeding snel worden aangevuld

Geen vervanging

Bladvoeding is een ideale aanvulling op de gewone voeding maar kan deze nooit vervangen. De meeste meststoffen bestaan namelijk uit moleculen die te groot zijn om via het blad opgenomen te worden. Wanneer je helemaal goed voedt dan is een extra bladvoeding eigenlijk niet nodig, maar tekorten kunnen gemakkelijk ontstaan door een verkeerde pH waarde of een bodem die te koud of te nat is.

Bladvoeden is het besproeien van de bladeren met een voedingsoplossing. De plant neemt de voeding op via de huidmondjes in het blad in plaats van via de wortels. Als je regelmatig met een voedingsoplossing sproeit ontwikkeld de plant schone en open huidmondjes en blijven de bladeren bovendien lekker schoon.

Huidmondjes

Fotosynthese vind plaats in het blad van wietplanten. Hierbij zet de plant met behulp van licht, koolstofdioxide om in zuurstof en maakt daarbij haar voedingsstoffen aan. Huidmondjes zijn minuscule openingen aan de oppervlakte van de bladeren, als de plant meer CO2 nodig heeft zal het huidmondje openen, als het warm is zal het huidmondje ook openen, zodat water kan verdampen om af te koelen (zweten).

huidmondjes

Met de huidmondjes op de bladeren kan een wietplant supersnel voeding opnemen

Voedingsstoffen die via het blad worden opgenomen zijn doorgaans effectiever dan voedingsstoffen die via het wortelstelsel worden opgenomen. Bladvoeden kan voedingsstress ook verminderen, en het maakt sommige elementen beschikbaar die moeilijk via de wortels op te nemen zijn. Daarnaast is het de perfecte manier om snel tekorten aan te vullen, de resultaten zijn haast meteen te zien.

bladvoedenBladvoeden

Het beste moment om bladvoeding te geven is vroeg in de morgen, binnen is dit natuurlijk vlak nadat het licht aan is gegaan. De huidmondjes gaan open wanneer er licht op schijnt. Houd er rekening mee dat bladvoeden niet meer zo effectief is als het warmer is dan zo’n 27 graden. Veel van de huidmondjes zullen dan namelijk gesloten zijn omdat de plant haar vocht vast probeert te houden.

Stekjes en zaailingen zullen ook veel profiteren van bladvoeding. Ze hebben het nodig om voeding via het blad binnen te krijgen, aangezien hun wortelstelsel nog niet zo goed ontwikkeld is. Bij stekken zie je dan ook vaak een gele verkleuring in het blad, dit komt omdat de stek voeding uit het blad haalt zolang ze dat nog niet via de wortels kan.

Bloeifase

Wanneer je wietplant in de bloei staat, kun je beter stoppen met het bladvoeden. De voedingsoplossing kan dan in de hars terechtkomen wat zal resulteren in een scherpe wiet om te roken die bovendien vervuild is met voedingsstoffen.

Elke voedingsstof die geschikt is voor de teelt op aarde of hydro is prima om als bladvoeding te gebruiken. Voeding die sporenelementen en micro nutriënten bevat is nog beter. Maak een oplossing die minder sterk is als gewoonlijk, om verbranding door voedingsstoffen te voorkomen. Spray een zo fijn mogelijke nevel die geen grote druppels water op het blad achterlaten, dit is het meest effectief waardoor je minder voeding hoeft te gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Dus…

  • Voed het blad 1 keer per dag met een fijne nevel.
  • Gebruik een voedingsoplossing die half zo geconcentreerd is als je gewone voedingsoplossing.
  • Je kunt speciale bladvoeding gebruiken, maar een groeivoeding kan ook gebruikt worden.
  • Benevel de hele plant en doe dit tot twee weken in de bloeifase, daarna stop je met bladvoeden.
(advertenties)