(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is in de Verenigde Staten een sterk gerucht en het zal ook praktisch niemand verbazen als het een dezer dagen gebeurt: het ontslag door president Donald Trump van zijn minister van justitie – en erkend cannabishater – Jeff Sessions. Driewerf hoera vanaf hier alvast, maar hoe zit het met de genoemde opvolger Scott Pruitt – denkt die wat liberaler over wiet?

De volgende op het hakblok

In de 14 maanden dat president Donald – ‘ik heb de grootste knop’ – Trump nu aan de macht is in de Verenigde Staten zijn er al meer regeringsposten gevuld, verlaten en leeggelaten dan onder welke president dan ook voor hem. Een week geleden bijvoorbeeld werd minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson nog de laan uitgebonjourd, via Twitter en terwijl de beste kerel op diplomatieke reis in Afrika was…

Nu melden diverse Amerikaanse media dat justitieminister Jeff Sessions de volgende bewindsman is die het Witte Huis zal moeten verlaten. ‘Attorney General Jeff Sessions could be next on the chopping block’, schrijft Merry Jane bijvoorbeeld maandag. En het gerenommeerde lifestyleblad Vanity Fair meldt doodleuk dat The Donald ook al een opvolger in het vizier heeft: Scott Pruitt, de huidige baas van het Environmental Protection Agency (EPA).

Kan minister van justitie Sessions binnenkort zijn biezen pakken? [foto: mark reinstein/Shutterstock]

Geen traan om Sessions laten

Dat Sessions moet moven is natuurlijk een zegen voor iedereen die cannabis een warm hart toedraagt, laat daar geen misverstand over bestaan. De wereldvreemde snuiter die bijvoorbeeld verordonneerde dat het beroemde ‘Cole-memo’ (waarin stond dat de federale regering NIET optreedt tegen staten die (medicinale) cannabis legaliseren) niet meer moest worden nagevolgd. De man die zei dat zoiets als ‘medicinale cannabis’ niet bestaat en de eikel die geen verschil zag tussen heroïne en wiet… Mooi als die achter de geraniums wordt geparkeerd door Trump!

Blij met Scott Pruitt als nieuwe justitiebaas?

‘Als voormalige directeur van een agentschap (EPA dus, red.) en voormalig Openbaar Aanklager in de staat Oklahoma heeft Pruitt waarschijnlijk een uitstekende kans om een hoorzitting in de Senaat te doorstaan’, meldt Vanity Fair dat zich baseert op ’twee Republikeinen met regelmatig contact in het Witte Huis’.

Het duurde niet lang nadat dit stevige gerucht werd gepubliceerd voordat de bekende cannabisactivist Tom Angell – o.a. de oprichter van lobbygroep Marijuana Majority  en tegenwoordig redacteur van ‘Marijuana Moment’ – met de wereld deelde dat Scott Pruitt ook bepaald niet ’s werelds beste wietvriend genoemd kan worden…

Demonstranten in Washington op de ‘People’s Climate March’ vorig jaar april nemen EPA-milieubobo Scott Pruitt onder vuur… [foto: Rena Schild/Shutterstock]

Rechtszaak tegen legale recreatieve wiet Colorado

Fraai voorbeeld: in maart 2016 was Pruitt attorney general  in Oklahoma en besloot hij zich aan te sluiten bij de staat Nebraska in een rechtszaak tégen de staat Colorado, waarbij de inzet was dat de wetswijziging (door de kiezers afgedwongen) om recreatieve cannabis te legaliseren illegaal was onder de federale wet en dus gestopt moest worden.

Die aanklacht werd gelukkig verworpen door het Hooggerechtshof, maar dat weerhoudt Pruitt er niet van om zijn prohibitie-beleid voort te zetten in zijn huidige functie als milieubaas van president Trump. Waarbij hij overigens van mening is dat er niet zoiets bestaat als klimaatverandering…

Geen milieuvergunning voor legale wietindustrie

Zo heeft Pruitt als EPA-opperhoofd persoonlijk pogingen verhinderd van de cannabisindustrie om een licentie te krijgen voor het gebruik van milde pesticiden om de – in de staten legale – wietplanten te beschermen. Daardoor moet de branche nu nog steeds werken met vaak inconsistente lokale regels, met alle milieurisico’s van dien als een wietteler ervoor kiest om stevigere chemicaliën in te zetten voor het bestrijden en voorkomen van ongedierte-plagen. Ook hierbij had hij als argument dat wiet verboden is volgens de federale wet: ‘The EPA finds that the general illegality of cannabis cultivation makes pesticide use on cannabis a fundamentally different use pattern.’

Tja, ergens in ons hoofd komt nu dat spreekwoord op met iets van regen en drup…

[openingsfoto Sessions en Trump:  Brad McPherson/Shutterstock]
(advertentie)