(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nu de strijd om wiet illegaal te houden er eentje is in de categorie ‘hopeloos achterhoedegevecht’, gebeurt wat cannabis liefhebbers al vreesden: Big Pharma wil ook geld verdienen aan legale cannabis. Veeg teken aan de wand is wat dit betreft de ‘exclusieve distributieovereenkomst’ die één van Europa’s grootste farmaceutische bedrijven STADA heeft gesloten met de (medicinale) cannabis onderneming MediPharm Labs.

Big Pharma ziet businessmodel in cannabis

Chemische pillen of puur natuur wiet? Voor steeds meer mensen is dit niet langer een vraag en dus storten ook de farmabedrijven zich sinds kort op de lucratieve medicinale cannabismarkt. Zeker nu mediwiet op steeds plekken gelegaliseerd is, wil Big Pharma – terecht bevreesd voor omzetverlies in het pillensegment – graag een voet aan de grond krijgen in de ontluikende legale cannabisindustrie.

Bijvoorbeeld door zich in te kopen. Het is weer eens een andere investering dan donaties geven aan anti-wiet lobbygroepen of fervente war on drugs politici, nietwaar? Business website Forbes berichtte maandag over de move van één van de grootste Europese farmaceutische ondernemingen STADA, dat het groene goud ook al ziet schitteren aan de nabije horizon: ‘One Of Europe’s Largest Pharma Companies Just Got Into The Cannabis Game‘.

De move om de legale cannabisbranche in te stappen wordt prominent aangekondigd op de homepage van farmareus STADA…

Jong Canadees extractiebedrijf helpt oude Duitse farmareus

Een exclusieve samenwerking met MediPharm Labs, een Canadees cannabisbedrijf dat o.a. gespecialiseerd is in extracties, moet STADA laten meeprofiteren van de wereldwijde groene revolutie. Om je even een idee te geven van hóe groot ‘Big Pharma’ is: de jaaromzet in 2019 van STADA Arzneimittel AG bedroeg meer dan 2,5 miljard euro.

Het in 2015 opgerichte MediPharm Labs gaat de 125 jaar oude Duitse farmareus voorzien van medicinale cannabisproducten voor de distributie in – om te beginnen – Duitsland, niet toevallig ook Europa’s grootste cannabismarkt. Daarnaast verzorgen de Canadezen ‘productie, logistiek en ondersteuning met regelgeving’. STADA wordt verantwoordelijk voor de ‘vercommercialisering van de producten en het verzorgen van medische opleidingen via hun farmaceutisch getraind veldteam’.

Ook op de homepage van de Canadezen wordt het nieuws als een ‘grote bekendmaking’ aangekondigd…

Na Duitsland volgt de rest van Europa (hopen de partners)

Die reeks mooie woorden kan je ook lezen als: geld verdienen aan cannabis en dan met name aan de zuivere wietolie en pure concentraten van de Canadezen (die in 2017 een tweede vestiging in Australië openden). In hun eigen persbericht over de move schrijft STADA dat alleen al de Duitse mediwietmarkt in 2025 goed is voor naar schatting 1,5 miljard euro.

Maar ook nu al is de Duitse markt goed voor 75 procent (!) van de totale Europese medicinale cannabismarkt. STADA wil met behulp van de nieuwe Canadese vrienden ‘GMP-certified active pharmaceutical ingredients for multiple products’ produceren en afzetten in de 20.000 Duitse apotheken.

De zendingen vanuit Canada moeten begin volgend jaar van start gaan. ‘Maar de producten kunnen in de toekomst wellicht ook in andere EU-landen behalve Duitsland verkocht worden’, zegt een woordvoerder van MediPharm onomwonden tegenover Forbes.

[openingsbeeld: gabriel12/Shutterstock]
(advertenties)