(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ieder jaar, zo net voor de donkere feestmaand, droppen het Europese drugsbureau EMCDDA en Europol hun jaarlijkse rapport. Een feest voor liefhebbers van cijfertjes, grafieken en zwaarmoedige teksten. Aangezien wij dat allemaal niet zijn houden we het bij een handige video, een ultrakorte samenvatting én de leukste wiet graphics

Europeanen kopen jaarlijks voor 30 miljard euro drugs

Het 2019 EU Drug Markets Report heeft in het persbericht van de EU als bemoedigende titel meegekregen: ‘New report highlights wide-ranging impacts of EU drug markets on health and security‘. Dan weet je het wel weer; 260 pagina’s vol met ondermijning, criminalisering, geweld, corruptie, gezondheidsgevaren en ander al dan niet reeds aanwezig of onmiddellijk dreigend onheil.

Neem gelijk de allereerste zin van het persbericht: ‘Europeans are spending at least EUR 30 billion on drugs each year at retail level, making the drug market a major source of income for organised crime groups in the European Union.’

Of neem Dimitris Avramopoulos – Europees commissaris ‘Migration, Home Affairs and Citizenship’ – die het drugsrapport aan het volk mocht presenteren dinsdag. Hij zegt daarbij dingen als: “We will continue working relentlessly with our Member States and international partners on strengthening our fight against drugs in all its aspects; for our youth, our citizens, our society.”

Dat laten we verder graag voor wat het is. Mocht je er per se met je snufferd in willen duiken, dan is HIER de link naar de download van het complete drugsrapport. Voor mensen die er wel een beetje maar ook weer niet al te fanatiek in zitten – in het hele assortiment drugs – is er deze handige, vrij korte video van het actuele EU-drugsrapport:

Gaan wij hier ondertussen verder met cannabis.

Jij bent niet alleen, maar met 25 miljoen (in de EU)

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: cannabis is nog steeds de populairste drug in Europa! De EU schat dat er zo’n 25 miljoen Europeanen tussen de 15 en 64 jaar in het afgelopen jaar hebben genoten van wiet, hasj of een andere vorm van cannabis. Allemaal bij elkaar gaven wij als consumenten daarbij het niet onaardige bedrag van 11,6 miljard euro uit.

Als we cannabis in de grote drugsomzet-koek projecteren ziet ‘ons marktaandeel’ er als volgt uit:

De EU signaleert ook dat het productaanbod steeds diverser wordt, al zijn ‘cannabis herb and resin’ (wiet en hasj) nog steeds dominant. Citaat: ‘High-potency extracten, op cannabis gebaseerde medicinale en gezondheidsproducten en een stijgend aantal CBD of laag-THC producten producten worden verkocht in een breed scala aan vormen.’

Uiteraard volgt ook hier nog een dreigende opmerking: ‘Dit zorgt er voor dat het essentieel is dat we hun kracht en potentiële gezondheidseffecten nauwlettend in de gaten houden’.

Voor de wat meer gevorderde puzzelaar, hebben we de volgende kaart in de aanbieding, met daarop naar verluidt een overzicht van de ‘Europese cannabismarkt’:

Old school war on drugs gereutel

Het hoofdstuk cannabis ontsnapt sowieso ook niet aan de EU-criminalisering, want hiermee sluit dat af: ‘Het toegenomen geweld tussen georganiseerde misdaadgroepen die in cannabis handelen zorgt voor extra druk op de rechtshandhaving’.

Duh.

Kom dan eens met een andere oplossing commissaris Dimitris Avramopoulos, dan dat afgekloven en bewezen falende war on drugs-gelul als ‘strengthening our fight against drugs in all its aspects; for our youth, our citizens, our society’.

Bah bah. Het lijkt wel of onze eigen justitieminister Grapperhaus deze teksten voor de EU heeft geschreven. Nee, doe dan nog maar een graphic tot slot – eentje over smokkelroutes en de bijbehorende vliegende vervoersmiddelen – kunnen we tenminste met een iets minder zure smaak in de bek de vlam in onze joint jassen.

Oh ja, de nieuwe lezerspoll van CNNBS wil graag weten wat JIJ er allemaal van vindt:

Het drugsrapport van de EU en Europol is er weer, vol met dreiging, onheil en ondermijning. Wat moeten wij hiermee als 'centrum' van de Europese drugshandel?

Bekijk de uitslag

Laden ... Laden ...
[openingsbeeld: Kittyfly/Shutterstock]
(advertenties)