(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

En jij maar denken dat wij het slecht hebben hier in Nederland wanneer we noodgedwongen drie maanden ons huis uit moeten, omdat we gepakt zijn met wat wiet(planten). Nee, dan Mesulame Kurinacoba. Deze inwoner van een van de vele Fiji eilanden zien we de eerstkomende 15 jaar niet meer als vrij man terug vanwege z’n groene hobby.

15 jaar effectief brommen

Huh? In de kop reppen jullie over 17 jaar gevangenisstraf en in de intro is dat 15 jaar… hoe zit dat? Nou, dat komt omdat Mesulame Kurinacoba wel degelijk tot 17 jaar cel is veroordeeld, maar zoals in alle (*ahum) beschaafde landen mag je eerder weg als je je netjes gedraagt achter de tralies.

En in de Republiek Fiji betekent dit 2 jaar eraf voor onze pechvogel. Met ander woorden: hij moet voor de wiet sowieso 15 jaar brommen!

Fiji zeg je?

Eerst maar eens: waar liggen die Fiji? Fiji, officieel de Republiek Fiji, is een land in Melanesië, in Oceanië op het zuidelijk halfrond. Het bestaat uit meer dan 332 eilanden waarvan er 106 bewoond zijn. De grootste zijn Viti Levu waarop de hoofdstad Suva ligt en Vanua Levu. Op het uitgestrekte eilandenrijk leven krap een miljoen mensen, die leven van vis of toerisme.

En wellicht dat die toeristen – hoofdzakelijk uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten – de doelgroep vormen van de wietteelt van onze hoofdrolspeler Mesulame Kurinacoba, wie zal het zeggen?

Je kan er lekker zonnen en snorkelen, maar blowen is een ander verhaal… [beeld: Peter Hermes Furian/Shutterstock]

Wietplantage hoog in de bergen

In ieder geval niet Fijian Broadcasting Corporation, via wiens website wij vernamen over het schrikbarende lot van Mesulame Kurinacoba. Over de bestemming van de wiet leren we daar niks. Wél weten we nu dat de inwoner van Nadroga-Navosa tot 17 jaar cel is veroordeeld wegens ‘planting more than 100 kilograms of marijuana’.

In 2017 leidde hij de politie naar zijn boerderij, nadat zijn activiteiten waren ontmaskerd door de police drug intelligence unit. Uiteindelijk troffen de agenten hoog in de bergen 1.589 wietplanten aan, die uiteraard vervolgens vakkundig de nek werden omgedraaid.

Staatsvakantie tot eind 2034

Rechter Salesi Temo benadrukte in zijn vonnis dat dit één van de weinige keren is geweest dat er een drugszaak speelt met meer dan 100 kilo ‘drugs’. En met 198 kilo wiet knalt onze Mesulame Kurinacoba daar inderdaad vrij stevig overheen.

De edelachtbare voegt er nog aan toe dat deze hoeveelheid van een verboden drug aantoont dat Mesulame Kurinacoba ‘opzettelijk de wet minacht’. Zijn draconische straf moet derhalve ook dienen als ‘afschrikking van anderen’.

Tja, dat gaat wel lukken op deze manier. Mesulame Kurinacoba komt op zijn vroegst weer eind 2034 op zijn boerderij terug. Tot dan komt de wietkweker uit Fiji zoals gezegd niet in aanmerking voor parole

[openingsfoto: Algirdas Gelazius/Shutterstock]
(advertentie)