(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Nederland en België willen wetenschappers en medici nog wel eens openlijk twijfelen aan de effectiviteit van cannabis als pijnstiller. Hoe anders is dat in de Verenigde Staten. De befaamde University of California, Los Angeles (UCLA) krijgt nu zelfs miljoenen dollars subsidie om o.a. een klinische proef uit te voeren. En dat wordt tijd, dat we eens met echte mensen wietonderzoek gaan doen!

Miljoenen voor studie naar pijnstillende werking wiet

Vele jaren lang werd er – vanwege die vermaledijde war on drugs – weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan met cannabis. En als er al eens iets gebeurde dan was dat vaak met synthetische cannabis (!) en/of met muizen. Maar je kan natuurlijk pas echt zinnige dingen zeggen over de medische kwaliteiten van wiet als je het mag testen op mensen, en met échte wiet dan natuurlijk.

Enter Ziva Cooper, onderzoeksdirecteur van het UCLA Cannabis Research Initiative. Een blij en tevreden man, want van het National Institutes of Health krijgt hij een subsidie van 3,5 miljoen dollar voor een 5-jarig onderzoek naar de pijn verlichtende eigenschappen van cannabis en cannabinoïden (de werkzame chemicaliën in de plant).

LEES OOK: Cannabis & cannabinoïden – hype of medicijn?

‘Belangrijke gezondheidsvragen’

Met de overheidspoen wordt de eerste klinische studie betaald van het Cannabis Research Initiative, dat in 2017 werd opgericht als onderdeel van het (ga er even voor zitten:) Jane and Terry Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior.

De studie onderzoekt ook de verschillen tussen mannen en vrouwen in reactie op cannabis als pijnstiller… [foto: Stokkete/Shutterstock]

Ziva Cooper – professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de David Geffen School of Medicine – begon afgelopen januari als eerste ‘research director’ bij het instituut. “Dit is een ideaal eerste project, omdat het belangrijke openbare-gezondheidsvragen tackelt die gerelateerd zijn aan de potentiële medicinale effecten en bijwerkingen van cannabis en cannabinoïden, een centrale missie van ons Initiative”, verklaart Cooper.

Verschillen tussen man en vrouw

Het project van UCLA zal ook de ‘verslavende eigenschappen van cannabis’ onderzoeken, evenals de vraag of mannen en vrouwen de effecten van de drug/het medicijn verschillend ervaren. Professor Cooper: “Bewijs van dierenstudies toont aan dat vrouwen meer gevoelig zijn voor de pijnstillende effecten van THC, de primaire component van cannabis. Maar ze zijn ook gevoeliger voor de nadelige effecten.”

Dit onderzoek met echte mensen komt als geroepen, zeker nu we in een tijd leven waarin mediwiet aan een razendsnelle en wereldwijde opmars bezig is. Met de resultaten van deze studie kunnen onderzoekers volgens Cooper beter begrijpen hoe mannen en vrouwen verschillende reageren op zowel de potentieel therapeutische als de negatieve effecten van cannabis.

Daarbij kijken de Californiërs overigens ook naar de vraag of hormonen en endocannabinoïden – het lichaamseigen cannabinoïden-systeem – een rol spelen bij deze sekseverschillen…

LEES OOK:  Wat je móet weten over het endocannabinoïden-systeem (ECS)

[openingsfoto: Roschetzky Photography/Shutterstock]
(advertentie)