(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Minister Opstelten van Justitie heeft in no time een onderzoek laten fabriceren door de Radboud Universiteit Nijmegen, om daarmee aan te tonen dat regulering van de wietteelt onmogelijk is. De Tweede Kamer wilde dat onderzoek… helaas deugt het totaal niet!

Zoals bekend verschuilt minister Opstelten zich graag achter allerlei bullshit argumenten om ieder intitaitief voor een liberaler cannabisbeleid in de kiem te smoren. Tot voor kort kwam hij daar wonderbaarlijk genoeg steeds mee weg in de Tweede Kamer, maar tijdens het laatste commissieoverleg drong een aantal partijen toch maar eens aan op wat wetenschappelijk bewijs voor stellingen als “het mag niet van internationale verdragen” en “tachtig procent van de wiet is voor de export”. Dat was net een maand geleden, en nu al heeft de minister de Tweede Kamer antwoord gegeven!

Ivo-ORazendsnel onderzoekje universiteit Nijmegen

Een antwoord dat wij van tevoren ook hadden kunnen tikken. “Nederland kan er niet voor kiezen om de hennepteelt te reguleren. Internationale juridische verplichtingen op het gebied van drugsbestrijding verhinderen dat”, schrijft de VVD’er aan de kamer. De minister baseert zich dus op razendsnel onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de internationale (VN en EU) drugsverdragen en regelgeving.

Frappant is dat juist vorige week die Verenigde Naties in Wenen bij elkaar waren om over drugs te praten. En daar antwoordde not bene Yury Fedotov, de  voorzitter van de VN-drugscommissie UNCOD, op de letterlijke vraag van een Nederlandse journalist of het mogelijk was om de wietteelt te reguleren:

“De Verenigde Naties zijn geen dwangbuis voor de lidstaten. En de drugsverdragen bevatten geen mogelijkheid om lidstaten sancties op te leggen”

Volgens de Radboud Universiteit en Opstelten zijn ook experimenten met zogeheten cannabis social clubs – waar consumenten in vereniging wiet telen – uit den boze. Zou juridisch ook niet kunnen. “Zo gauw de overheid concreet weet waar zich een cannabisclub bevindt, moet daartegen worden opgetreden”, dreigt Opstelten. Toch wel heel vreemd dat landen als Spanje en België, waar zulke cannabis social clubs al jaren bestaan en NIET verboden worden (ondanks genoeg pogingen daartoe van justitie) blijkbaar een andere interpretatie van de internationale drugsverdragen hebben…

 Europa laat drugsbeleid aan individuele lidstaten

Komt nog eens bij dat het drugsbeleid een nationale zaak is voor de lidstaten volgens de Europese Unie. Dat wordt dus niet centraal vanuit Brussel aangestuurd, laat staan geregeld. Als dat wel zo zou zijn, hadden we echt geen gedoogbeleid met coffeeshops en 5 toegestane wietplantjes voor eigen gebruik, want geloof maar dat Opstelten die zaken dan al lang met de EU-wet in de hand de nek om had gedraaid…

Kortom, het bekende liedje, de bekende drogredenen en leugens. Van minister Opstelten verbaast ons dat natuurlijk niet, maar van zogenaamde onafhankelijke wetenschappers aan een ruim gesubsidieerde universiteit hadden we misschien een zinniger rapport mogen verwachten.

ivoDe leugens van Opstelten zwart-op-wit!

Hier nog wat artikelen van andere journalistieke bronnen die glashard aantonen dat regulering WEL kan en mag!!

‘Internationaal is reguleren van wiet geen probleem’  – Vrij Nederland, 19 december 2013

‘Buitenland houdt wietteelt niet tegen’  – Binnenlands Bestuur, 8 februari 2013
 
Prof.dr. Jan Brouwer: ‘VN-verdragen belemmeren gereguleerde wietteelt niet’  – Rijksuniversiteit Groningen, 6 november 2013
(advertenties)