(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie had tot voor kort ooit kunnen denken dat wij – en de rest van cannabis minnend Europa – een voorbeeld kunnen nemen aan de Duitsers? Neem Stephan Knipp, politiewoordvoerder in Gelsenkirchen, waar zondag de risicowedstrijd Engeland-Servië werd gespeeld. Hij riep de beruchte Britse voetbalfans openlijk op om gezellig wiet te gaan roken in plaats van bier te tanken!

Überhaupt goed bezig die Duitsers

Nee, de tijden zijn nogal drastisch en vooral snel veranderd in Duitsland. Op 1 april trad daar de nieuwe drugswet CanG (Cannabisgesetz) in werking en sindsdien vallen wij van de ene in de andere verbazing. Mogen die Duitsers ineens allemaal zomaar drie wietplanten thuis kweken, bijvoorbeeld.

Vanaf 1 juli beginnen dan de eerste Cannabis Clubs, waar gezamenlijk wiet wordt geteeld voor de maximaal 500 leden. De uitrol van de volgende fase waarin ook commerciële verkoop van cannabis in dispensaries en/of apotheken wordt gelegaliseerd staat naar verluidt ook nog op het programma voor 2024. Ze zijn echt lekker bezig bij de buren, kunnen we gerust stellen.

LEES OP CNNBS OOKCNNBS @ Mary Jane Berlin – De 1e 100% legale cannabis expo!

Duitse politie ziet voetbalfans liever stoned dan dronken

Maar de grootste verrassing tot dusver is toch wel de houding van de Duitse politie ten aanzien van cannabis. Waar je voorheen en zeker ook in Duitsland bijzonder op je hoede moest zijn als wietliefhebber, daar moedigen de wetshandhavers nu openlijk voetbalfans aan om te gaan ‘kiefen’ (blowen) in plaats van het in die kringen gebruikelijke bier tanken.

CHILL MOOD’ German cops who slapped beer ban on England fans say they should smoke cannabis instead‘, kopte de Britse tabloid The Sun dan ook groot op de website aan de vooravond van de EK voetbalmatch Engeland-Servië op zondag.

Zo ziet de Duitse politie de EK-fans het liefste: flink aan de wiet en minmaal aan het festivalbier…

“Getting ‘Harry Kaned’ on pot”

Ja, echt waar. Om te beginnen verordende de politie in speelstad Gelsenkirchen dat de bars in en rond het voetbalstadion – normaal gesproken de thuishaven van Schalke 04 – alleen light bier mochten schenken. Dat is wat wij festivalbier noemen, dus met flink minder alcohol erin dan normaal.

Nou is wiet roken eveneens verboden in het stadion en in de Duitse cafés, maar op straten en pleinen gelden andere wetten. En dus lezen we dat politiewoordvoerder Stephan Knipp onomwonden het beruchte Engelse voetballegioen oproept om cannabis te roken in plaats van bier te zuipen.

Of zoals The Sun het op schitterende wijze verwoordt: “But cannabis was legalised in Germany on April 1, and a Gelsenkirchen Police spokesman told The Sun yesterday that fans getting “Harry Kaned” on pot will be allowed to puff in peace.”

[ps; Voor wie het niet weet: Harry Kane is al jarenlang de aanvoerder van het Engelse voetbalelftal en ‘getting caned’ betekent in straattaal zoveel als comazuipen.]

Fans in de ‘chill mood’

Geweldig toch van de Duitse politie, we zien het een NL-smeris nog niet zo snel uit zijn strot krijgen in ieder geval. En deze Stephan Knipp heeft er duidelijk verstand van ook, kijk maar wat ie verder tegen de grootste Engelse krant zei aan de vooravond van de EK-match:

Stephan Knipp, nu al de politieman van het jaar wat ons betreft

Man man, moeten we dan echt naar Duitsland emigreren voor een beetje fatsoenlijk cannabisbeleid..?

[beeld: Shutterstock AI]
(advertentie)