(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In december 2023 mochten de twee Brabantse steden die meedoen aan het wietexperiment – Tilburg en Breda – alvast beginnen met de verkoop van gereguleerde cannabis. Vandaag, maandag 17 juni, volgen de overige 8 deelnemende steden. Daarmee begint het nu dus allemaal officieel. Voor wie het niet meer helder voor de geest staat hoe het zit, zetten we alle spelregels en uitdagingen nog eens op een rijtje met 2 korte informatieve nieuwsvideo’s!

Eindelijk THC-actie na zeven jaar praten

Vanaf 2017 is er vooral gepraat, gediscussieerd en gesoebat over het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’, zoals de wietproef officieel heet. Ergens halverwege vorig jaar gingen echter pas de eerste ‘gereguleerde’ (we mogen van de minister niet de term ‘legale’ gebruiken) wietplanten de pot in.

Halverwege december 2023 kregen de shops in Tilburg en Breda toestemming om alvast te beginnen met de daadwerkelijke verkoop van wiet en hasj die door 3 wiettelers is geproduceerd. Vandaag is dan de dag dat ook de andere steden die meedoen mogen starten met de zogeheten ‘overgangsfase’ – een periode tot half september waarin zij naast de officiële cannabis ook nog hun illegale ‘achterdeurhandel’ mogen aanbieden.

In welke coffeeshop gemeenten is het vandaag feest?

De NOS maakte afgelopen weekend 2 informatieve filmpjes over wat er nu precies staat te gebeuren, wat de uitdagingen en hobbels zijn (die zijn er genoeg zoals jullie weten) en wat eigenlijk de bedoeling van alles is qua politiek en volksgezondheid. Ergens eind 2028 of begin 2029 wordt het experiment geevalueerd en dan maar hopen dat Nederland het voorbeeld volgt van o.a. Canada en Duitsland.

Welja, dat is voor later. Vandaag maandag 17 juni 2024 is het in ieder geval een bijzondere dag voor alle cannabisliefhebbers in Arnhem, Almere, Groningen, Heerlen, Voorne aan Zee, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad.

Wietproef-video 1 •  Coffeeshophouder en wietteler over de moeizame weg naar legale gereguleerde cannabis in Nederland

Wietproef-video 2 • Zo werkt de Nederlandse wietproef

Ooit had Nederland het meest liberale drugsbeleid ter wereld. Maar inmiddels zijn we aan alle kanten ingehaald. Terwijl steeds meer landen cannabis legaliseren, zoekt de overheid hier naar manieren om ons gedoogbeleid te moderniseren.

Met een cynische blik zou je echter net zo goed kunnen stellen dat het wietexperiment een vertragingstechniek van de rechts-conservatieve politiek is om de enige echte oplossing uit te stellen: legaliseren. Maar laten we voor de verandering eens niet cynisch zijn en onbevangen die wietproef in stappen.

De NOS zet alles over dit minimaal 4 jaar durende experiment nog eens handig op een rijtje. Je moet wel even eerst op onderstaand videofragment klikken, waarna je op de NOS-website in 11 minuten wordt bijgepraat over ’s lands eerste kweek en verkoop van legale gereguleerde cannabis!

[openingsbeeld: video still NOS]
(advertentie)