(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de doelstellingen van het aanstaande wietteelt experiment in Nederland is om te monitoren wat het effect is op de drugsgerelateerde misdaad. Welnu, in Uruguay lopen ze ruimschoots voor op ons en daar blijkt dat die misdaad met liefst 20 procent is afgenomen!

Uruguay proeftuin voor wietwereld

Het is heel fijn dat er sinds eind 2013 een compleet land is waar cannabis legaal is, zowel medicinaal als recreatief: Uruguay. Sindsdien krijgen we tenminste échte feiten over alles wat met het cannabisbeleid en justitie/criminaliteit te maken heeft, in plaats van (onbewezen) theorieën van zowel voor- als tegenstanders. De legalisering in het Zuid-Amerikaanse land met 3,5 miljoen inwoners ging in stappen: eerst werd de thuisteelt voor eigen consumptie toegestaan (6 planten en 480 gram wiet) en het lidmaatschap van een cannabis social club – waar ieder lid per maand 40 gram oogst mee naar huis mag nemen. In beide gevallen moet je je wel registreren bij de overheid.

Uruguay, wat en schitterend land is het toch… [illustratie: Liudmila Savushkina/Shutterstock]

Zwarte markt heeft het nakijken

Het duurde echter nog tot afgelopen juli tot er ook staatsgecontroleerde commerciële funwiet in de schappen van de apotheken lag, tegen de beloofde spotprijs van 1 euro per gram. Iedere volwassen Uruguayaan mag per maand 40 gram wiet aanschaffen, nadat ie zich heeft laten registreren als cannabisconsument.

 

De bedoeling van de complete legalisering van de cannabisketen in Uruguay was om de consument te beschermen, de illegale zwarte markt de wind uit de zeilen te nemen en dus de welig tierende drugsgerelateerde misdaadcijfers naar beneden te krijgen. En dat laatste is uitstekend gelukt, zo meldt het Latijns-Amerikaanse persbureau Telesur.

Sinds de laatste stap van de legalisering van funwiet in juli 2017 werd voltooid met de apotheken is de drugsgelateerde criminaliteit ‘naar beneden gedoken’, aldus Telesur, en wel met 20 procent.

Leert Nederland van Uruguay?

Toch is er ook een minpuntje aan de volledige legalisering in Uruguay. Zo moet de politie nogal eens uitrukken om Uruguayanen aan te pakken die toch nog wiet verkopen, en wel aan… toeristen. Want gasten en buitenlanders zijn volgens de Uruguayaanse drugswet helaas uitgesloten van de spotgoedkope staatswiet.

Goed, hopelijk leren andere landen van de praktijk in Uruguay. Om te beginnen natuurlijk Nederland dat immers ook streeft naar vermindering van de drugsgerelateerde criminaliteit. Jammer alleen dat wij op zo’n beperkte schaal gaan reguleren – de wietteelt voor coffeeshops in slechts 10 gemeenten – en niet het Uruguayaanse lef hebben om het in één keer goed te doen en landelijk cannabisbezit – én de (thuis)teelt vrij te geven…

[openingsbeeld: Imagentle/Shutterstock]
(advertentie)