(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Heel vaak zullen wij op CNNBS niet blij zijn met publicaties van de politie, aangezien dat dan meestal gaat om een cannabis-avontuur met verkeerde afloop. Maar bij het Nationaal Overzicht Drugs 2023 dat de blauwhemden dinsdag publiceerden, konden wij een (glim)lach toch niet onderdrukken. Er worden namelijk steeds minder wietkwekerijen ontmanteld.

Minder, minder, minder!

Het begint nu echt duidelijk een structurele trend te worden: jaar op jaar weet de politie minder wiettelers in de kladden te grijpen. Waren het er in 2022 nog 1.604, vorig jaar daalde het aantal ontmantelde cannabisplantages naar 1.230. Toch nog altijd dik drie per dag, maar zoals gezegd: dat was ooit veel meer.

Ach weet je wat, omdat het zo leuk is laten we daar maar gelijk een grafiekje van zien ook:

De meeste wiettelers worden gepakt in Limburg

Nou ben jij natuurlijk net als wij benieuwd wáár de politie dan nog toeslaat. Welnu, die twijfelachtige eer gaat naar… Limburg! Die provincie stoot daarmee de politie-eenheid Oost-Nederland van de troon, want daar waren de afgelopen jaren juist de meeste ‘hennepkwekerijen’ opgerold. En ook opmerkelijk: de eenheid Zeeland-West-Brabant, waar vorig jaar de enige stijging was te zien, rapporteert in 2023 de grootste daling.

Ach weet je wat, omdat het zo leuk is laten we daar maar gelijk een grafiekje van zien ook:

Hennepstekkerijen, hennepdrogerijen en growshops

Behalve dat wiet gekweekt moet worden voor de toppen, begint het natuurlijk al eerder met de stekjes. Ook daarover, over het oprollen van wat de politie ‘stekkerijen’ noemt, zijn cijfertjes bekendgemaakt. In totaal werden vorig jaar 43 stekkerijen ontruimd, waarvan de meeste (12 stuks) in de eenheid Zeeland-West-Brabant.

Daarnaast werden er 20 drogerijen ontdekt waarvan 6 binnen de eenheid Amsterdam. Het aantal gesloten growshops staat in 2023 op 2 en bevonden zich allebei binnen de eenheid Den Haag. Vanzelfsprekend kunnen we ook die cijfers in drie grafiekjes laten zien, dan ben je echt helemaal up to date:

Smoezen uit het politiehandboek

Natuurlijk geeft de politie in het ‘Nationaal Overzicht Drugs 2023’ ook verklaringen voor het dalende succes in hun strijd tegen wiet(planten). “Een belangrijke factor blijft, net als voorgaande jaren, dat er binnen de regionale eenheden van de politie weinig capaciteit en prioriteit wordt gegeven aan het opsporen van hennepkwekerijen.”

Nou geloven wij hier helemaal niets van eerlijk gezegd. Immers, zolang de politie nog uitrukt om bij mensen een paar wietplanten uit de potgrond te trekken – terwijl ze duivels goed weten dat het dan niet om grootschalige commerciële hennepteelt gaat – maken ze ons niet wijs dat het om ‘capaciteit’ gaat. En dan hebben we het niet eens over de wijkagent (158 hits op de CNNBS zoekmachine).

Wiet uit Canada en Spanje

En zie, de politie geeft ook toe dat het aantal belletjes naar kliklijn Meld Misdaad Anoniem met betrekking tot wiet GESTEGEN is in 2023. “Het aantal MMA-meldingen met betrekking tot hennepkwekerijen is in het jaar 2023 wel iets gestegen vergeleken met het jaar ervoor, echter zien we een veel grotere stijging van MMA-meldingen in relatie tot drugslabs.”

Haha, dat is net zoiets als dat je bij een valpartij van een fietser roept dat het met een auto nog allemaal veel erger was geweest…

Tot slot geeft het rapport een verklaring die wél hout snijdt. De politie: “Daarbij zijn er in het afgelopen jaar ook signalen dat hennep uit het buitenland geïmporteerd wordt, die ook de Nederlandse gebruikersmarkt bedient. Dit zou mogelijk (deels) de daling van het aantal kwekerijen kunnen verklaren.”

(advertentie)