(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CVV) – een onafhankelijke stichting die ‘helpt veiligheidsproblemen in kaart te brengen en op te lossen’ – zijn er in Nederland tussen de 10.000 en 30.000 wietkwekerijen. In Den Haag rolde de politie afgelopen dagen twee plantages op in woonhuizen die daar speciaal en helemaal voor waren ingericht, dus zonder mensen die er ook wonen. Dat werpt de vraag op of wiettelers zo niet ongewild bijdragen aan de woningnood in het land…

Wiet valt niet zomaar uit de lucht

Kwekers die panden huren voor de wietteelt, het is weer eens wat anders dan een leegstaande zolder of slaapkamer volplempen met planten. Op zich is het natuurlijk ook weer niet heel raar, aangezien de wiet voor de bijna 600 coffeeshops toch ergens geproduceerd moet worden. Dat het zomaar als manna uit de lucht komt vallen, zoals onze overheid praktisch gezien al sinds 1976 denkt, is vanzelfsprekend quatsch.

En dus signaleren wij op basis van een nieuwsbericht op de landelijke politiewebsite afgelopen maandag, dat het best wel eens zo zou kunnen zijn dat de woningnood versterkt wordt doordat wietkwekers of -organisaties woningen huren om er in plaats van woningzoekende burgers verboden planten in te huizen. Watskeburt?

Flat voor planten, niet voor mensen

Het Politieteam Zuiderpark in Den Haag rolde op vrijdag 13 mei – sowieso geen gelukkige dag qua datum natuurlijk – in een flat aan de Erasmusweg de eerste wietkwekerij op. Geen pietluttig gevalletje ook, want er stonden liefst ‘840 bijna volgroeide hennepplanten’.

Wat het nog interessanter maakt, is het feit dat in precies dezelfde flatwoning in maart vorig jaar ook al een plantage met 847 wietplanten is opgerold. Duidelijk een plantenhuis dus. Moeten we er nog bij zeggen dat de politieactie het gevolg was van een anonieme tip?

‘Volledig ingericht ten behoeve van de hennepteelt’

Maandag 16 mei konden de dienders van Politieteam Zuiderpark opnieuw aan de bak, dit keer in een portiekwoning in de Velpsestraat. ‘Hier stonden 475 jonge hennepplanten. Er was al enige tijd sprake van wateroverlast en er werd regelmatige een sterke henneplucht geroken’, meldt Politie.nl erover. Vanzelfsprekend wisten de smerissen hier ook opnieuw te scoren dankzij een anonieme tip.

Het valt de politie blijkbaar zelf ook op dat het hier geen kleinschalige thuiskwekers – zoals jij en ik – meer betreft: ‘Beide woningen werden niet bewoond en waren volledig ingericht ten behoeve van hennepteelt’.

Politiefoto van de wietkwekerij aan de Erasmusweg in Den Haag…

Nog een leuk detail over de benodigde stroom dan, dat de politie met het klootjesvolk wil delen. ‘Zo werd er continu bijna 35 ampère gemeten op de Erasmusweg, terwijl normaal huiselijk stroomgebruik normaal gesproken niet hoger is dan kortdurend 6 ampère.’ Moeten we er nog bij zeggen dat de stroom gejat werd?

Oplossing voor woningnood én illegale wietteelt

Al met al dus ruim 1.300 wietplanten in twee woningen waar geen mensen meer (kunnen) wonen. Uiteraard meldt de politie ook nog dat ‘de gemeente is geïnformeerd over de hennepkwekerijen om eventuele bestuurlijke maatregelen te nemen’. En dat betekent dat deze twee woningen wellicht voor drie tot zes maanden dichtgetimmerd worden, waarmee ze nóg langer aan de woningnood bijdragen.

Kan dit nu allemaal niet wat beter geregeld worden mensen? Maar natuurlijk, gewoon de wietteelt voor de commerciële markt – laten we zeggen de coffeeshops – legaliseren. Heb je er binnen no time een hele zwik huizen bij voor mensen die dringend een dak boven hun hoofd nodig hebben… tenminste als wij gelijk hebben met ons idee dat hier sprake is van een trend in Neder(wiet)land.

Oh ja, niet vergeten om dan ook de kleinschalige thuisteelt van wiet uit het strafrecht te sleuren, anders liggen er alsnog heel wat brave burgers onder de brug te slapen.

[openingsbeeld: Papahome/Shutterstock]
(advertentie)