(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vier wietplanten van Dokter Groen zijn precies vijf weken oud, een acceptabele periode voor een gemiddelde groeifase. Toch zet hij de klok nog niet op een 12-uurs lichtregime om de bloeifase in te luiden, maar waarom eigenlijk niet? Wanneer moet je dan wel de bloeifase in laten gaan?

Op de plek waar ik vorige week mijn planten topte, groeien nu bij alle vier de planten twee nieuwe scheuten. Netjes zoals ik het gepland had. De planten hebben er volgens mij geen stress van gehad, want ik heb geen stilstand opgemerkt. Zoals verwacht zijn door het toppen, de onderste zijscheuten ook wat uitgelopen. Precies wat de bedoeling was dus. En hoewel de planten na het overschakelen op een 12-uurs lichtregime nog een flink stuk zullen groeien, heb ik toch besloten om dat nog niet te doen.

20161123_105601

Nieuwe toppen door te toppen…

Vormgeving

Ik spendeer in deze fase van het leven van mijn wietplanten veel aandacht aan het creëren van een mooi gevuld bladerdek in de kast, de groeifase is daar de aangewezen periode voor. Het toppen van vorige week was daarbij de eerste stap, maar zeker niet de enige. Deze week heb ik de twee hoogste planten – de Atomical Haze’s – aan een eerste trainingssessie onderworpen. Geen scrogrek deze keer, maar wel een mooie bonsai-techniek om jullie te laten zien. Het fijne aan deze techniek is dat je het zo gemakkelijk kunt toepassen, twee stukken binddraad is alles wat je ervoor nodig hebt. Met het ene stuk veranker je de stam van de jonge wietplant zodat die recht in de grond blijft, terwijl je met een tweede stuk binddraad de top de andere kant op, naar beneden buigt. Wat je hiermee bereikt is dat de onderste zijtakken niet alleen meer licht, maar ook meer groei-hormoon (auxine) krijgen. Ik heb wat foto’s van mijn bonsai-training gemaakt, zodat je kunt zien wat ik bedoel.

20161117_164134

6 dagen geleden onderwierp ik de Atomical Haze planten aan hun eerste trainings-sessie

Op deze manier heb ik de twee Atomical Haze planten naar beneden gebonden, de Durga Mata II CBD dames waren nog erg kort voor dit geintje. Sowieso moet ik zeggen dat alle planten mooi gedrongen blijven onder de nieuwe led. De internodes zitten zo dicht op elkaar dat ik bijna zou willen dat ze iets meer gaan strekken. Bijna, en niet helemaal dus want ik weet dat wanneer de schakelklok naar 12 uur gaat, dat de planten dan nog meer dan genoeg zullen strekken.

Wanneer gaan we bloeien?

De planten maken momenteel een groeifase door waarin er buiten wat training om, niet heel veel te doen is in de binnentuin. Dat geeft me de gelegenheid om het eens te hebben over het moment van bloeien in de RollingStoned kweekkast. Wacht je te lang, dan loop je de kans dat je planten te hoog worden en in ruimtegebrek komen. Zet je de planten te snel op 12 uur, dan vult de kast niet mooi op, dus wat is wel een goed moment?

Normaal gesproken gaan wietplanten na de omschakeling naar 12 uur ineens explosief hard groeien. Dit duurt wel een week of drie, soms vier. Indica’s worden in deze weken gemiddeld dubbel zo groot en sativa’s kunnen wel anderhalf keer hun huidige formaat bereiken. Wanneer je omschakelt is aan jou, maar in een compacte kast als de RollingStoned G-Kit moet je er natuurlijk niet te lang mee wachten. Zoals ik eerder al zei is vijf weken een mooie periode voor een groeifase, maar ik zal deze keer mijn planten trainen en pas omgaan als de planten de oppervlakte van de kast mooi bedekt hebben. Zeker als ze zo compact blijven als ze nu doen, moet dat kunnen. Zo gaan we dan de bloeifase in met hopelijk een kleine zee aan toppen…

Terug naar de planten in de kast, de foto’s van de training sessie hierboven zijn zes dagen geleden genomen, vlak na het trainen. Inmiddels zijn de planten natuurlijk alweer een stukje verder gegroeid. Ik sluit af met de foto’s van vandaag en meld mij over een week weer voor een nieuwe update.

20161121_102301

20161123_105939

Linksachter en rechtsvoor de vorige week getrainde Atomical Haze. Linksvoor zie je dat ik nu ook een van de Durga Mata II CBD heb getraind.

Tot volgende week!

(advertentie)