(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Breek je hersenen niet over deze kop, want het planten van zijn oogst had Dokter Groen natuurlijk al drie maanden geleden gedaan. Nee, nu de Grapefruit nog maar één week voor de boeg heeft wordt het tijd om de oogst te plannen en vast vooruit te kijken naar een nieuwe cyclus. 

Ik wacht voor het lekkerste resultaat nog één weekje met de oogst van de twee Grapefruit dames, maar geloof me als ik zeg dat ik bijna niet kan wachten om deze dames te proeven! De geur in de kast is niet te versmaden zo lekker zoet en fruitig en de toppen zelf ziet er ook uit alsof ze er klaar voor zijn. Trichomen zijn rijkelijk aanwezig en daar kunnen er onmogelijk nog veel van bijkomen in deze laatste week. Waarom dan nog een week wachten, hoor ik je denken. Wel, ik ben pas iets langer dan één week geleden gestopt met bijvoeden en wil de planten toch minimaal twee dikke weken schoon water zonder voeding te drinken geven.

20160921_105504

Deze Grapefruit dames hebben nog één weekje voor de boeg…

Ik heb de trichomen daarnaast bekeken en hoewel het merendeel daarvan wit als melk is, wacht ik ook graag nog even tot er ook wat meer amberkleurige (bruine) trichomen bijkomen. Naarmate de wiet rijpt, rijpen ook met name de trichomen of harskliertjes op de wiet. Aangezien deze trichomen voor een cannabisliefhebber als ikzelf het allerbelangrijkste zijn, en van grote invloed zijn op het effect van de wiet, zijn het de trichomen waar je het beste op af kunt gaan bij het bepalen van het oogstmoment.

Tip: trichomen bekijken met je smartphone

Je kunt ze bekijken met een kleine microscoop maar ik doe dat zelf met mijn telefoon. Daarop zit een vegrootglas functie waarmee je al heel goed kan inzoomen. Voor een euro of 3 heb ik bij de Action daarnaast een los vergrootglas voor smartphone-camera’s gekocht en wanneer ik de zoomfunctie met dat vergrootglas combineer kan ik de trichomen perfect bekijken, wellicht is het een tip voor anderen met een soortgelijke functie op hun smartphones.

Hoe je ze ook bekijkt, even kort door de bocht uitgelegd is je wiet nog te onrijp wanneer de meeste trichomen transparant van kleur zijn. Wanneer ze melkachtig zijn, zijn ze het meest potent en wanneer ze amberkleurig zijn zijn ze over hun beste moment heen en is de THC alweer deels aan het afbreken en bevat je wiet wat meer CBN. In de regel zijn de trichomen nooit altijd allemaal in hetzelfde stadium, ikzelf oogst het liefst wanneer het overgrote deel van de trichomen wittig is en een deel (zo’n 10%) al amberkleurig is. Dan is de wiet echt goed rijp en de aanwezigheid van wat CBN zorgt voor een wat zwaarder ontspannen effect.

De planten beginnen nu ook de nodige foxtails aan te maken, het duurt niet lang meer...

De planten beginnen nu ook de nodige foxtails aan te maken, het duurt niet lang meer…

De laatste week

De laatste week is dus ingegaan, ik heb de dames zojuist nog wat water gegeven en zal ze overmorgen ook nog een normale waterbeurt geven. Daar mogen ze dan het komend weekend mee doen en dan krijgen ze maandag nog maar een klein beetje zodat ze volgende week woensdag bij het oogstmoment aan de droge kant staan. Uitdroging is namelijk een van de bedreigingen waartegen een wietplant zichzelf beschermt met haar hars. Door de wiet bijna uit te laten drogen hoop ik natuurlijk op nóg vettere toppen maar het helpt ook bij het drogen na de oogst. Hierdoor droogt de wiet als het ware alvast een beetje terwijl het nog aan de plant zit. Ik zal er volgende week ook even een extra goede camera bijpakken om jullie op wat extra mooie foto’s te kunnen trakteren.

20160921_104332

Hier en daar zijn de toppen wat gebleekt door het felle licht van de Spectrabox.

Volgende ronde

En na de oogst ga ik natuurlijk ook weer van start met een nieuwe kweekronde. Deze keer zal het zijn met een ander type led en dat is de Horticoled, ik heb er vorige week ook al wat over geschreven maar dit is sinds een week de nieuwe standaardlamp in de RollingStoned G-kit. De Horticoled past beter bij de kast omdat deze een bredere stralingshoek van 120 graden heeft. Hierdoor kan hij wat dichter op de planten en zullen deze minder snel strekken, wat natuurlijk ideaal is in een compacte kweekkast. Ik wil dan weer eens vier planten kweken in plaats van twee en ga hiervoor op zoek naar een soort met een hoog CBD gehalte en een lekkere kushsoort die hoog in THC zit.

Maar volgende week dus eerst een bescheiden oogstfeestje, tot dan!

(advertentie)