(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De drie Seriotica planten van Dokter Groen gaan heel mooi, en zitten boordevol trichomen. Het is ook alweer de vierde week van de zichtbare bloei dus de planten hebben al die grote schutbladeren niet meer nodig. Tijd dus om een flink deel van die grote waaiers weg te knippen!

Ik ben heel blij met de ontwikkelingen die de Seriotica’s de laatste tijd doormaken. Ze gaan heel mooi en de trichomenproductie draait op volle toeren. Sommige van de allergrootste bladeren laten zelfs dikke plakkerige harsranden zien, en de fruitige geur is intens en verleidend. Ondanks mijn eerdere knipwerk is de kast echter nog steeds overvol zoals je kunt zien…

Eén fenotype

Ik ben best trots op deze planten eerlijk gezegd, en had mijn verslagen dus ook even bij Serious Seeds onder de aandacht gebracht. Die volgden mijn kweekverslagen gelukkig al, en vonden het gelukkig ook een mooie kweek. Ik werd echter wel even op mijn vingers getikt over iets dat ik eerder over de planten schreef.

Ik had namelijk de verschillen in topstructuur opgemerkt, en geschreven dat het dus twee verschillende fenotypen van de Seriotica waren. Dat had ik dus mis, en mijn kennis over fenotypen bleek toch niet zo goed als ik zelf dacht. Kleine verschillen zoals een verschil in topstructuur of bijvoorbeeld kleine smaaknuances, noem je nog niet meteen een ander fenotype. Dit soort kleine verschillen horen allemaal bij hetzelfde fenotype.

Grote verschillen, bijvoorbeeld wanneer een plant veel hoger wordt als een andere. Of als de bloeifase weken langer duurt, zijn wel verschillende fenotypen. Dus voor de volledigheid, Seriotica kent dus maar één fenotype en niet twee of meer.

Ontbladeren

Bij Serious Seeds hadden ze ook een goede tip voor me. Namelijk dat toppen (met name die bovenin groeien) al zoveel licht opvangen dat ze de schutbladeren eigenlijk niet hard nodig hebben. Door deze weg te halen geef je de lagere toppen meer licht, zodat die zich ook beter kunnen ontwikkelen.
Daarnaast is het belangrijk om dit pas na drie weken op 12/12 te doen. Anders reageert de plant op het snoeien door haar secundaire bladeren groter maken. Secundaire bladeren zijn de grote bladeren langs elke zijtak.

Aan de slag!

Nou, dat is toch een flink verschil! Ik heb natuurlijk wel vaker bladeren weggehaald, maar altijd een beetje voorzichtig en met gemengde gevoelens, omdat ik ergens toch het gevoel had dat de top dat blad hard nodig had. Maar dat is dus minder essentieel dan ik dacht, dus heb ik deze week wat meer van de bladgroei bovenin verwijderd. Wel heb ik de bladeren die aan de buitenkant tegen de wand van mijn kast groeien laten zitten. Deze nemen immers geen licht van andere toppen weg. En het lijkt me ook beter dat het licht op een schutblad valt, dan op de wand van mijn kweekkast.

Resin trails

Bij het knippen heb ik ook enkele schutbladeren weggehaald waar al dikke randen met trichomen (resin trails) op zaten. Deze heb ik natuurlijk even verzameld en op de foto gezet, gewoon omdat het er zo mooi uitziet.

Groene porno

En met al die grote bladeren uit de weg, was het ineens ook een stuk makkelijker om wat mooie toppenfoto’s te maken. Daar heb ik verder weinig aan toe te voegen, behalve dat het handig was dat ik de 170 Watt G-Bars voor de foto’s kon dimmen, en je natuurlijk veel kijkplezier te wensen.

Daar krijg je misschien wel trek van, de planten zelf in ieder geval wel, dus die heb ik als laatste deze week nog even verwend met vers voedingswater. De pH-waarde was deze week heel mooi en stabiel rond de 5,8 en de EC-waarde was vrij hoog, namelijk 2,2. Het nieuwe water heb ik daarom iets minder sterk gemaakt, en de pH-waarde stel ik morgenochtend weer af.

Dat was het voor deze week. Voor volgende week hoop en verwacht ik dat de toppen nog dikker, geuriger en plakkeriger zullen zijn.

Dokter Groen

(advertentie)