(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hans is twee dagen op weg met zijn eerste hydrokweek, en gebruikt een Nutrient Film Technique (NFT) hydrosysteem. Nadat hij het voedingswater echter op smaak gebracht heeft, merkt hij dat de pH-waarde en ook de EC-waarde de volgende dag nog steeds hetzelfde zijn. Hij vraagt zich dan ook af of de planten wel voeding opnemen. Lieve Muna legt uit hoe het zit.

Ik kan me de verwarring van Hans goed voorstellen, want het kan lastig zijn om de werking van pH- en EC-waardes te begrijpen als je net met hydrokweken begint. Hij heeft in ieder geval een mooi systeem, dus daar zal het niet aan liggen. Nou eerst maar eens de vraag lezen…

 

Naam
Hans
Onderwerp
pH- en EC-waarde blijven gelijk als de dag ervoor
Bericht
Hallo Lieve Muna, ik ben sinds twee dagen voor het eerst begonnen met hydrokweken. Heb alles gehaald wat er voor nodig is, en ben gestart met licht gevoed en pH-afgezuurd water. De pH-waarde was 6,1 en de EC-waarde 1,5. Met aftrek van de EC-waarde van het kraanwater (0,4) is dat dus 1,1. Ietsje sterk voor de start maar oké.
Na de eerste dag mat ik een erg hoge pH-waarde van 7,2 dus snel weer teruggebracht naar 6,2. Nog geen twee uur later was de pH alweer 6,5 en sinds de laatste 12 uur meet ik juist geen verschil. Dus dezelfde pH van 6,5 en dezelfde EC van 1,5. Wat is er aan de hand? Wordt er niks opgenomen door mijn planten? Ik werk met het Grow & Flow 150 systeem, en gebruik Canna Aqua voeding.

 

Hallo Hans, bedankt voor je vraag. Jammer dat je geen foto hebt meegestuurd want ik had dat Grow & Flow systeem en je plantjes graag gezien. Ze zijn vast mooi en groen, ondanks dat de EC-waarde hetzelfde bleef.

pH-waarde aanpassen

Laat ik met de pH-waarde beginnen. Je schrijft dat die na de eerste dag van 6,1 steeg naar 7,2. Na correctie naar 6,2 steeg het nog een beetje naar 6,5 en bleef die vervolgens tot de volgende dag op 6,5 staan. Dit is eigenlijk compleet logisch want de pH-waarde verandert altijd nog, nadat je vers water hebt toegevoegd. Naarmate het water op temperatuur komt, en door de toegevoegde voeding zal de pH-waarde altijd wat veranderen.

Je kunt de pH-waarde daarom beter niet meteen na een verversing aanpassen, maar pas de volgende dag. Als het water en de voeding goed vermengd zijn, en het water de omgevingstemperatuur aangenomen. In jouw geval zie je ook dat de pH-waarde pas na afstelling de volgende dag stabiel bleef. Voeg dus altijd eerst water en voeding toe, en stel pas de volgende dag de pH-waarde bij. Je zal zien dat de pH-waarde dan veel stabieler blijft.

Een Diesel soort in hetzelfde Flow & Grow Systeem als die van Hans.

EC-oké

Dan de EC-waarde. Die bleef na de eerste dag op 1,5 staan. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je planten geen voeding hebben opgenomen. Ik denk in dit geval dat je planten niet zo veel voeding hebben opgenomen, en dat het verschil dus sowieso lastig te meten is. Daarnaast is het zo dat je planten natuurlijk ook water opgenomen hebben, en als dat in dezelfde verhouding is als de voeding in het water zul je geen EC-daling (of stijging) opmerken. Als de EC-waarde van 1,5 met andere woorden hetzelfde bleef, dan betekent dat dus eigenlijk dat dat een goede EC-waarde is voor je planten.

Altijd de juiste EC-waarde

Met deze kennis kun je vervolgens dus ook meten welke EC-waarde wietplanten in een circulerend hydrosysteem nodig hebben. Stel bijvoorbeeld dat jouw EC-waarde van 1,5 de volgende dag gezakt was naar 1,3. Dan betekent dat, dat de planten in verhouding dus meer voeding dan water hebben opgenomen, en dat 1,5 dus een te lage EC-waarde is. In dat geval zou je de EC-waarde bijvoorbeeld kunnen verhogen naar 1,6.

Andersom werkt het ook. Stel dat de EC van 1,5 niet zakte maar steeg naar 1,7. In dat geval hebben de planten naar verhouding dus juist meer water opgenomen dan voeding. Dit betekent dat de EC-waarde van 1,5 te hoog was, en je die beter kunt verlagen naar bijvoorbeeld 1,4 of 1,3.

Heel veel succes met je eerste hydrokweek Hans! Wacht trouwens niet te lang met omschakelen naar 12/12 want wietplanten kunnen enorm hard groeien in een hydrosysteem!

-xxx- Muna

(advertentie)