(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We tellen de vierde bloeiweek voor de 24k Gold wietplanten van Dokter Groen, en de bladeren blijven maar komen! Onze kweekdokter kan er nauwelijks bij maar duikt toch zijn kweekkast in, om de planten voor de vierde week op rij te ontbladeren. Van het allermooiste fenotype maakt hij stekken voor de volgende kweekronde.

Zó zeg! Mijn wietplanten zitten een week na de laatste knipbeurt weer totaal vol met bladeren; er valt nauwelijks tegenop te plukken! Het is een wekelijks terugkerende klus geworden maar dankzij al het ontbladeren zitten de 24k Gold dames dus wel van top tot teen onder de toppen. De bloeifase verloopt niet zo heel snel moet ik eerlijk zeggen, maar door het ontbladeren verwacht ik wel een topoogst deze ronde!

Uiteraard heb ik de planten vandaag weer van hun bladeren ontdaan, maar laten we eerst even kijken hoe mijn kweekkast er vanmorgen bij stond. Om de planten goed te kunnen fotograferen, heb ik de G-Bars 150 Watt en de Rubol kweeklamp even uitgezet. Let ook op de grote lengte van de takken, als die straks helemaal dicht groeien worden het (hopelijk) enorme raketten van toppen!

Ontbladeren: is 4 keer scheepsrecht?

Als je mijn kweekverslagen de laatste weken hebt gevolgd, dan weet je dat ik de bladeren van deze wietplanten ongeveer wekelijks snoei. Voor mij is dat ook een nieuwe ervaring want dat deed ik hiervoor veel minder. Het was ook niet nodig, maar sinds ik in het Flow Hydroponics Systeem kweek dus wel. De planten hebben het er kennelijk zo goed, dat ze moeiteloos nieuwe bladeren aanmaken. Het gevolg is dat er meer licht lager in de planten doordringt, waardoor de toppen lekker lang zijn geworden.

Ik hoop echter wel dat vier keer scheepsrecht is, en ik nu wel van het ontbladeren af ben, want ik kan bijna niet meer bij mijn achterste planten. Bovendien worden de toppen nu ook plakkerig en wil ik ze eigenlijk zo min mogelijk aanraken. Vanaf volgende kweekronde zal dat probleem veel minder spelen. Ik zal mijn kweekkast namelijk een upgrade geven met de nieuwe klapdeuren met slot, waarmee nieuwe CNNBS G-Kits voortaan worden geleverd. De schuifdeurtjes die ik nu gebruik verplaats ik dan naar de zijkant, zodat ik ook daar aan de planten kan werken. Voor nu moest ik het nog even met één deurgat doen, met het volgende resultaat:

24k Gold stekken

Ik weet niet of het jullie ook opvalt maar in het midden staat met voorsprong het mooiste fenotype. Dit is ook de plant met de lange plakkerige toppen, en de enige van de vijf die inmiddels ook al plakt als de neten. Omdat het buiten toch lekker weer is, en de zomer nog moet beginnen, heb ik van deze plant drie stekken genomen.

Het zal wat langer duren voor deze stekken wortels krijgen, omdat de bloei al was ingezet. Maar er hoeft er wat mij betreft maar één te overleven. Daarvan zal ik dan na de oogst nieuwe stekken maken voor de volgende ronde. 24k Gold is een ontzettend lekkere wietsoort die ik best nog een keer wil kweken, maar dan wél met vijf exact dezelfde fenotypes.

Het zou trouwens ook mijn allereerste ronde uit stekken worden. Afgelopen vrijdag heb ik de stekjes gemaakt, en op de laatste foto hieronder zie je hoe ze er vandaag uitzien. Ik heb gewoon een zakje potgrond van de supermarkt gebruikt, en stekpoeder van het tuincentrum. De stekjes staan op de vensterbank, in een minikasje.

Tot slot nog even wat over de voeding en het drinkgedrag van mijn wietplanten. Over dat laatste kan ik zeggen dat ze ongeveer 2,5 liter water verbruiken per dag. De EC-waarde ligt dik boven de 2 en stijgt dagelijks, dus is waarschijnlijk wat te hoog. Voordeel van het DWC hydrokweken is daarbij dat een hoge EC-waarde niet veel uitmaakt, want de wortels nemen toch gewoon op wat ze nodig hebben. Ze hebben verder geen last van de hoge concentratie aan voedingsstoffen. De pH-waarde blijft wel lekker stabiel, en is eigenlijk constant 5,8. Hieronder het bewijs, en zoals beloofd heb ik mijn pH- en EC-combimeter even afgestoft.

Dokter Groen

(advertenties)